Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ITSM, abordare noua pentru o lume in schimbare

18 Octombrie 2005



Deborah Burton, ITSM Business Developer Manager, HP EMEAUn nou coleg de serviciu, o noua aplicatie pe computer, un client sau un produs nou, outsourcing… schimbarea ne afecteaza permanent, fie ca o acceptam fie ca ne temem. Ce inseamna insa aceasta schimbare pentru departamentele de IT? Generarea unei adrese noi de email, acces la numite aplicatii, up-grade-uri, sistem failure, noi baze de date si exemplele pot continua. Rapiditatea acestor schimbari forteaza departamentele de IT sa reactioneze la fel de prompt deoarece intelegerea exacta a efectelor produse de aceste schimbari si minimizarea impactului asupra serviciilor oferite catre clienti sau parteneri devin vitale pentru orice afacere. O solutie poate fi implementarea unei strategii de IT Sevice Management, tema pe care am dezbatut-o impreuna cu Deborah Burton, ITSM Business Developer Manager, HP EMEA, la prima sa vizita in Romania.


Mediul IT pe care se bazeaza orice companie devine tot mai complex. Poate o strategie de IT service Management sa simplifice aceasta structura?


Lumea, afacerile se schimba si de asemenea modul in care clientii aleg aplicatiile informatice s-a schimbat, iar IT-ul trebuie sa gaseasca o modalitate de a raspunde acestor schimbari. Managementul Serviciilor de IT (ITSM) ajuta aceste organizatii sa gaseasca cea mai buna cale prin care sa ofere servicii de calitate clientilor, le ajuta sa treaca de la tehnologie la furnizarea de servicii. Simplificarea mediului IT este chiar primul pas, deoarece inainte de a deveni un furnizor de servicii o companie are nevoie sa urmareasca modul in care procesele IT au loc intern. ITSM urmareste cele mai bune practici bazate ITIL (IT Infrastructure Library), un set al celor mai bune practici si reguli de baza, care ajuta departamentele de IT sa devina mult mai repede active intr-un mediu supus diverselor schimbari tactice.


Este o strategie de IT Sevice Management orientata cu precadere pe scaderea costurilor cu IT-ul?


ITSM inseamna mai mult decat reducerea costurilor IT. Unul dintre rezultate poate fi acela al reducerii costurilor si al cresterii productivitatii, dar scopul este de a oferi servicii organizatiilor. Prin ITSM, departamentele IT sunt capabile sa ofere infrastructura si aplicatiile care sustin procesele de afaceri si serviciile companiilor din care fac parte, pentru ca, in cele din urma orice organizatie ofera servicii clientilor sai. Orice forma ar avea aceste servicii, de la Internet Banking la telefonie mobila, toate se bazeaza pe tehnologie, iar ITSM ofera fundatia ce suporta orice schimbare inainte de impact, pentru ca serviciul fata de client sa nu sufere.


Cum trateaza ITSM-ul investitiile in IT deja existente intr-o companie?


La o simpla analiza a pietei, observam ca organizatiile au investit foarte mult in infrastructura, PC-uri, servere, retele si aplicatii. Miza pe mai multa tehnologie nu rezolva problemele, totul depinde de modul in care privesti aceasta tehnologie, cum o administrezi pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru afacerea in sine. Intotdeauna spun: daca IT-ul stranuta atunci toata afacerea se imbolnaveste de gripa. Sunt frecvente situatiile in care procese critice ale unei afaceri au fost intrerupte si serviciile catre clienti au fost stopate, datorita unei probleme in infrastructura IT. ITSM exploateaza eficient aceste investitii si permite o avertizare timpurie asupra modului de functionare a mediului IT pentru a se evita situatiile de criza.


Cum se pozitioneaza Hewlett-Packard fata de ITSM din punctul de vedere al know-how-ului si produselor etc?


Sunt la HP de peste 20 de ani si am urmarit tranzitia prin care a trecut organizatia. S-a investit enorm pentru ca astazi sa putem oferi clientilor un portofoliu de produse si solutii care sa ii ajute sa inainteze pe drumul maturitatii. Pentru cei care sunt la nivelul investitiilor in tehnologie avem produsele hardware dar si infrastructura si aplicatiile necesare pentru controlul serverelor, PC-urile sau sistemele de stocare.


Pentru acei clienti care doresc un management crescut al aplicatiilor, avem un mediu ESP (Easy Software Products), avem protocol data-base, aplicatii personalizate, HP nu incearca sa ofere infrastructura ci solutii de management care sustina controlul aplicatiilor din cadrul oricarei infrastructuri IT pentru imbunatatirea proceselor interne, cooptand oameni, tehnologie si procese. Acesta este de fapt si scopul ITSM, sa alinieze intr-o mai mare masura IT-ul la obiectivele de business, analizand ceea ce se intampla cu procesele interne ale afacerii si modul in care acestea sprijina serviciile oferite clientilor. Suntem pe piata managementului serviciilor de IT de 15 ani dar ne analizam in mod constant portofoliului, il completam si incercam sa ne imbunatatim serviciile pe care le oferim clientilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Catalin
O completare pe care o consider necesara, ITSM nu este o abordare chiara atat de noua cum pare a se intelege din articol. Faptul ca americanii au redecoperit relativ recent aceasta metodologie a conditionat probabil faza de pionierat in care se afla inca IT Service Managementul la noi. Totusi dependenta din ce in ce mai mare de tehnologia informatica si nevoia crescanda de control determina tot mai multe companii din Romania sa se orienteze spre ITIL. Ramane sa vedem cat de repede vor reusi acestea sa umple gap-ul care le desparte de nivelul de maturitate de care au nevoie. Este mai mult decat o problema tehnica, de vreme ce implica schimbarea culturii companiei.
24 Februarie 2007, 01:03:00