Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Funcţionarii publici se instruiesc online

24 Iulie 2011



Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a lansat recent un amplu program de instruire online a funcţionarilor publici, primind iniţial peste 4.000 de cereri de înscriere la cursuri. Programul face parte dintr-un proiect co-finanţat din fonduri europene. În acelaşi timp, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat finalizarea implementării proiectului e-Academie pentru funcţionarii publici.

Oferta de formare pentru funcţionarii publici lansată de ANFP este în sistem blended learning. Sistemul de învăţare de tip blended learning este un sistem mixt, ce îmbină sistemul de învăţare clasic cu cel de tip e-learning. Astfel, participanţii parcurg lecţiile în format online, iar apoi aprofundează ceea ce au învăţat în cadrul unor sesiuni faţă în faţă, desfăşurate în manieră clasică. Programele de formare sunt furnizate beneficiarilor în perioada iulie-noiembrie 2011. Până la 6 iunie 2011 au fost înregistrate un număr de 4.171 de formulare. 3.021 dintre participanţii înscrişi sunt femei, iar 1.150 sunt bărbaţi.



Statistici demografice


„Impactul pozitiv al demersului ANFP constă în reducerea semnificativă a cheltuielilor administrative, prin oferirea de cursuri gratuite, încercând să satisfacă în acelaşi timp nevoia de formare a personalului din sectorul public. 239 de instituţii ale administraţiei publice (200 de la nivel local şi 39 de la nivel central) au răspuns invitaţiei ANFP de a beneficia de oferta de formare, numărul mare de solicitări determinându-ne să regândim alocarea de locuri la cursuri. Dacă propunerea iniţială viza oferirea de cursuri pentru 400 de persoane, ca urmare a numărului mare de aplicaţii am decis să mărim numărul la 1.000 de locuri pentru cursurile online. Pe criteriul competitivităţii, celor mai buni 500 de participanţi de la cursurile online li se va oferi posibilitatea de a participa gratuit şi la sesiunile de formare faţă în faţă, ceilalţi cursanţi putând să participe la sesiune, dar cu achitarea contravalorii acestei activităţi”, a menţionat Lavinia Nemeş, director în cadrul ANFP.


Toţi absolvenţii cursurilor de formare vor primi la sfârşitul programului de instruire certificate de absolvire.


Valoarea totală a proiectului este de 13.284.301,16 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 10.883.759,00 lei.


Activităţile proiectului se derulează pe o perioadă de 24 luni şi vizează, în principal, dezvoltarea sistemului de gestiune şi livrare a învăţării în format blended learning şi instruire gratuită a unui număr de angajaţi din administraţia publică centrală şi locală în 20 de domenii dezvoltate pe tematici de real interes pentru sectorul public (managementul resurselor umane, managementul schimbării, managementul funcţiei publice, management de proiect, achiziţii publice etc.), abordate într-un mod interactiv şi aplicativ.


„Utilizarea tehnologiei informaţiei în oferirea de cursuri de formare este un demers al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici care reconfirmă preocuparea noastră pentru obţinerea unor rezultate durabile în domeniul formării continue a funcţionarilor publici, în special, dar încercând să răspundem nevoilor de formare a întregului personal din administraţia publică românească”, a declarat Andras Szakal, preşedintele ANFP.


În 2007, fostul Institut Naţional de Administraţie a organizat pentru prima oară cursuri în sistem e-learning, destinate funcţionarilor publici (prefecţi, primari de oraşe şi comune, viceprimari, agenţi de dezvoltare locală, consilieri locali). Anul trecut, ANFP a derulat un alt proiect de instruire în domeniul tehnologiei informaţiei, pentru 12.000 de funcţionari publici.


Proiectul a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor de operare PC recunoscute prin Permisul European de Conducere a Computerului – ECDL (European Computer Driving Licence).


În perioada noiembrie 2010-februarie 2011 s-a desfăşurat activitatea de instruire prin formarea primei serii de cursanţi pentru 1.859 de funcţionari publici din cadrul administraţiei publice centrale şi locale, iar gradul de certificare a fost de 99%, din care pentru ECDL Complet a fost de 97,02 %, iar pentru ECDL Start de 1,98 %. În cadrul seriei a doua de instruire, desfăşurată în perioada februarie-aprilie 2011, au participat aproximativ 2.330 de funcţionari publici de la nivel central şi local, iar în perioada aprilie-iunie 2011 s-a desfăşurat activitatea de instruire şi certificare pentru seria a treia, la care s-au înscris 2.500 de persoane.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite