Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primavera pentru managementul proiectelor din Transelectrica

18 Octombrie 2005



  • Cultura organizationala impune PM performant


    Transelectrica este operatorul de transport si de sistem din Romania care asigura functionarea sigura si stabila a sistemului energetic national si garanteaza accesul nediscriminatoriu la reteaua electrica si de transport. Transelectrica este prima companie de acest tip din sud-estul Europei care s-a integrat in UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate) si ETSO (Asociatia Europeana a Operatorilor de Transport si de Sistem), ambele fiind structuri de specialitate ale Uniunii Europene.


    Integrarea Transelectrica in UCTE si ETSO impune respectarea standardelor europene cu indicatori de performanta. Pentru a mentine acest standard si ratingul Transelectrica rezultat in urma auditurilor efectuate de Agentiile financiare Internationale de Audit, Standard&Poors si Moody's, sistemul IT trebuie sa fie unul european. Business-ul companiei este organizat pe proiecte, din 2003 folosind aplicatia Primavera pentru managementul proiectelor.


    Calin Stanescu, IT manager TranselectricaDatorita organizarii companiei pe cele opt sucursale din tara si sediul central, aplicatiile folosite sunt de tip corporate, cu orientare pe business. Sistemul IT&C al Transelectrica este sustinut pe o infrastructura de telecomunicatii bine pusa la punct, bazata pe fibra optica, radiorelee si PLC-uri, dar si pe contracte de servicii cu firme de prestigiu pe plan mondial. „Ca sa poti supraveghea un astfel de sistem (care implica numeroase statii teritoriale) este necesar un sistem IT bazat pe managementul proiectelor de tip corporate pe scara mare pentru a putea integra toate componentele si a supraveghea toate etapele“, a accentuat Calin Stanescu, manager IT in cadrul Transelectrica. Numarul mare de proiecte gestionate de companie a facut necesara utilizarea unor sisteme informatice dedicate, iar produsul ales de Transelectrica a fost Primavera, implementat in Romania in exclusivitate de TotalSoft. Recomandarile partenerilor externi au cantarit mult in alegerea software-ului de gestionare a proiectelor, Primavera este considerata si pe plan mondial ca una dintre cele mai eficiente solutii de managementul proiectelor. Aplicatia s-a mulat pe business-ul companiei, implementarea bazandu-se pe diferite analize la nivel de management.


    Structurare pe proiecte–avantaj la implementare


    Roxana Marciu, Director Proiect TranselectricaHotararea de achizitie s-a luat la nivel de management in 2002, managementul fiind si principalul beneficiar, Roxana Marciu, Project Manager la Transelectrica, ne-a marturisit ca: „In Transelectrica, exista o usurinta in abordare si o deschidere pentru Project Management care se datoreaza integrarii companiei in UCTE, respectiv alinierii la standarde, suntem obligati sa tinem pasul cu celelalte companii europene“. Structura organizatorica este de tip matriceal cu directori de proiect, manageri de program, responsabili de statie.


    Proiectele din Transelectrica sunt de mare anvergura iar conducerea lor nu este tocmai simpla deoarece se lucreaza cu sucursale aflate in diferite zone geografice ale tarii, accesul la informatii si deciziile in timp real fiind vitale managerul de proiect.



    Programul privind modernizarea si reabilitarea sistemului de transport–dispecer a insemnat un efort investitional de peste 450 milioane euro, avand in componenta peste sapte proiecte pentru realizarea noii infrastructuri pentru piata de electricitate si infrastructura de dispecerizare, 15 proiecte privind modernizarea unor statii electrice, reabilitarea a peste 14 statii electrice si 4000 km linii electrice aeriene–modernizare si instalare fibra optica OPGW.




    Implementarea la Transelectrica a venit pe o structura deja existenta de organizare a proiectelor, din punct de vedere al conceptelor de baza in managementul proiectelor. „Astfel implementarea s-a facut pe o baza buna, solida si intr-un timp destul de scurt, avand in vedere complexitatea proiectelor“, a spus Narcisa Margarit, Sales Manager Primavera.


    Instalarea a durat circa o saptamana la inceputul anului 2003, cand echipa TotalSoft, impreuna cu persoanele din fiecare sucursala, au lucrat cu teste privind functionalitatea. Echipa TotalSoft care s-a ocupat de Transelectrica a fost formata din reprezentantul de vanzari care a coordonat activitatea, directorul tehnic al departamentului, doi traineri pentru scolarizari, consultantul care a realizat analiza.


    Narcisa Margarit, Sales Manager PrimaveraAnalize exacte cu Primavera



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite