Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Certificari in Project Management prin APMR

18 Octombrie 2005



Prof. dr. Constanta-Nicoleta Bodea, presedinte Asociatia Project Management RomaniaAsociatia Project Management Romania a fost infiintata in 2000 ca entitate legal constituita, organizatie cu caracter nonprofit, afiliata la International Project Management Association (IPMA). Asociatia are drept principal obiectiv sprijinirea specialistilor in managementul proiectelor pentru o activitate la un nivel profesional ridicat printr-o stransa legatura cu mediul international si alinierea la standarde recunoscute international. Conform acestor obiective, asociatia considera activitatile pe care le desfasoara drept servicii asigurate comunitatii profesionale, la care au acces toti cei interesati.


Cum a evoluat Asociatia pe parcursul celor cinci ani de la infiintare? Care au fost principalele realizari, activitati si ce tip de servicii presteaza membrilor sai?


Asociatia are in prezent peste 150 de membri, persoane fizice si persoane juridice. Statutul de membru, persoana juridica, presupune ca fiecare membru sau angajat al organizatiei sa beneficieze ca persoana de avantajele asigurate membrilor.


O realizare importanta a asociatiei o reprezinta introducerea in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) a profesiei de „manager de proiect“, grupa de baza 2419, pozitia 241919. Aceasta pozitie a fost rezervata, la solicitarea asociatiei inca din 2001, de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (la aceea data), chiar daca publicarea in COR s-a realizat abia in 2004.


O alta realizare importanta a asociatiei este organizarea si demararea in 2003 a programului de certificare profesionala in managementul proiectelor si programelor.


De asemenea, am asigurat recunoasterea unor cursuri de managementul proiectelor, pentru a oferi o orientare celor interesati in formarea si dezvoltarea profesionala. In acest sens am definit o metodologie si avem deja sapte cursuri recunoscute, apoi a, elaborat primul Glosar de termeni de Managementul Proiectelor, cu peste 600 de termeni de specialitate. Ca membri IPMA, asociatia internationala ne asigura expertiza, standardul cadru si reglementarile generale pentru certificare, ne informeaza si asigura legatura intre diferitele asociatii membre.


In ce consta sistemul de certificare al IPMA pe care il acorda Asociatia Project Management Romania si la ce costuri?


In primul rand, doresc sa subliniez faptul ca dintre activitatile pe care le desfasuram in prezent, am pus pe prim plan activitatea de certificare, care permite o dezvoltare profesionale continua si o pozitie mai buna in negocierea conditiilor in care este angajat in proiecte. Pana in prezent 39 de specialisti au fost certificati prin Asociatia Project Management Romania.


Am implementat in Romania sistemul de certificare al International Project Management Association (IPMA). Sistemul de certificare al IPMA este cunoscut ca sistemul 4-L-C (4 Level Certification system) care face o atestare a pregatirii si experientei pe intreaga cariera profesionala in managementul proiectelor din momentul in care debutezi in proiecte si desfasori activitati ca membru intr-o echipa de proiect sau colaborator in proiect (nivelul D) si terminand cu ceea ce se considera stadiul final atunci cand raspunzi de portofoliul de proiecte al unei companii (respectiv nivelul A). Pretul pentru obtinerea certificarii este de exemplu, pentru nivelul B (manager senior de proiect certificat) de peste 800 euro, iar pentru membrii circa 600 euro.


Care sunt zonele unde Asociatia ar trebui sa fie mai bine reprezentata?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite