Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

ANCOM organizeaza o noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru

12 Septembrie 2011Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, organizeaza, in perioada 22 septembrie – 26 octombrie 2011, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.
Aceste certificate se elibereaza de catre ANCOM in urma unui examen, organizat in doua sesiuni ordinare, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre Directiile Regionale ale ANCOM.
Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 22 septembrie 2011 la Cluj, 27 – 28 septembrie 2011 la Timisoara, 1 octombrie 2011 la Iasi si 25 – 26 octombrie 2011 la Bucuresti. Mai multe detalii pot fi accesate aici, pe pagina de internet a ANCOM dedicata personalului operator al statiilor de radiocomunicatii.
Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 4 octombrie la Timisoara, 8 octombrie la Iasi, 15 octombrie la Cluj si 18 – 19 octombrie la Bucuresti. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate in vederea obtinerii certificatelor de radioamator, precum si alte informatii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internationale, formulare si sanctiuni, puteti gasi aici, pe pagina de Internet a ANCOM.
Inscrierea la cele doua tipuri de examinari se face in urma depunerii de catre solicitanti a unei cereri de inscriere, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate/certificatul de nastere sau pasaportul solicitantului si o fotografie color tip pasaport a solicitantului. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).
Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre de uz privat – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radicomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si mari companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii. Printre domeniile in care activeaza aceste companii se numara: industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc. In Romania, au fost emise si sunt valabile peste 15.700 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.
Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international, fapt ce permite practicantilor afirmarea in cadrul diferitelor probe si competitii internationale de profil. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor, indiferent de varsta, in utilizarea statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii, precum si participarii, alaturi de institutiile publice de resort, in domeniul asigurarii de radiocomunicatii in situatii de urgenta, fapt recunoscut la nivel national si international. In Romania exista in momentul de fata peste 5.400 de radioamatori autorizati de catre ANCOM.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite