Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primii paşi pentru a deveni project manager

25 Septembrie 2011Cine poate fi manager de proiect şi care sunt modalităţile prin care cineva poate ocupa o astfel de poziţie în mod oficial? În cazul pregătirii în domeniul managementului de proiect nu există o facultate pentru project manageri şi nici un număr strict de cursuri şi seminarii pe care o persoană trebuie să le urmeze pentru a deveni specialist.

Însă participarea la cât mai multe sesiuni de instruire şi implicarea în proiecte extrem de diverse în cadrul companiilor, asigură experienţa necesară calificării pentru o certificare, chiar internaţională.


Primii paşi

Primul pas care trebuie făcut pentru a deveni expert în managementul proiectelor este obţinerea unui certificat de competenţă în acest domeniu.


Dobândirea competenţelor de manager de proiect poate fi certificată fie prin absolvirea unui curs organizat în sistemul naţional de învăţământ, un curs universitar de masterat sau un curs postuniversitar, fie prin absolvirea unui curs certificat de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA) şi organizat de o firmă specializată şi acreditată în acest sens (furnizori de formare profesională). O a treia variantă este aceea de a apela direct la serviciile unui centru de evaluare a competenţelor profesionale, unde persoanele ce deţin experienţă practică în managementul de proiect pot susţine un examen de evaluare a competenţelor profesionale, în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă recunoscut la nivel naţional.


Există şi variantele de certificare cu recunoaştere la nivel internaţional. Acum doi ani, în urma unei mini-anchete realizate de revista noastră, a reieşit că cea mai căutată certificare în România este cea de Project Management Professionals (PMP). Administrat de către Project Management Institute (PMI), PMP este programul de certificare profesională în Project Management cu cea mai largă acoperire internaţională.


„În general, cei care doresc să se instruiască pentru managementul de proiect şi ariile conexe acestuia sunt specialişti, persoane care doresc să-şi construiască sau să-şi consolideze o carieră în aceste domenii, mai puţin cei aflaţi în poziţii de middle sau top management”, precizează Hilde Corbu, PMP, MVP, Managing Partner Trilex.


Roland Gareis Consulting (RGC) organizează cu precădere cursuri in-house pe teme de managementul proiectelor. Acestea sunt preferate de companii, datorită posibilităţii de a lucra practic pe cazuri reale din activitatea companiei.


„Această metodă de lucru oferă participanţilor posibilitatea de a aplica imediat metodele, tehnicile şi instrumentele de managementul proiectelor prezentate la nivel teoretic pe proiectele în care sunt implicaţi”, spune Simona Bonghez, partener şi consultant RGC. De asemenea, RGC organizează în România şi un program MBA cu specializare în managementul proiectelor, în colaborare cu WU Executive Academy Viena.


Certificarea internaţională în Project Management

Dobândirea certificării internaţionale în Project Management reprezintă un pas extrem de important în recunoaşterea globală a expertizei în domeniu, fie ca Project Management Professional, Certified Associate in Project Management sau Risk Management Professional.


PMI a dezvoltat un program de menţinere a certificărilor obţinute – Continuing Certification Requirements. Participând la acest program, deţinătorii de certificări internaţionale pot obţine unităţi de dezvoltare profesională (PDU) – numărul acestora variază în funcţie de tipul certificării – care atestă alinierea la noile realităţi din domeniu.


Conform lui Sebastian Cazacu, PMP şi Managing Director TenStep România (într-un articol pentru markmedia.ro), un ciclu de certificare are o durată de trei ani – excepţie făcând certificarea de Certified Associate in Project Management, în cazul căreia nu este necesară acumularea de PDU, certificarea fiind reconfirmată prin susţinerea unui nou examen la un interval de 5 ani.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite