Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Participarea la proiectele CDI cofinanţate consolidează dimensiunea inovativă a Infineon

25 Septembrie 2011




Dr. ing. Traian Vişan

Activitatea de atragere de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, în desfăşurare în cadrul Infineon România, a atins un nivel încurajator. Deşi majoritatea programelor au fost definite în vederea accesării lor de către firmele de stat sau de către IMM-uri, Infineon a reuşit să câştige trei competiţii în calitate de firmă mare la nivel european.

Astfel, în competiţia PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE, AXA PRIORITARĂ 2 – COMPETITIVITATE PRIN CDI Operaţiunea 2.1.1: „Proiecte de CD în parteneriat între universităţi/institute de cercetare şi întreprinderi „, Infineon a demarat un proiect în colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu tema: „SENZOR DE TEMPERATURĂ CMOS CU UN SINGUR PUNCT DE CALIBRARE“. În cadrul acestui mic proiect compania şi-a propus să dezvolte cooperarea cu Catedra de Microelectronică din Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde Infineon Technologies România a implementat şi continuă să sponsorizeze un laborator modern.

Tot în acest program, dar pe altă competiţie: Operaţiunea 2.1.2: „Proiecte CD de înalt nivel ştiinţific, la care vor participa specialişti din străinătate“, Infineon a reuşit să câştige proiectul cu titlul „O nouă generaţie de senzori integraţi de presiune pentru a atinge noi dimensiuni în performanţă“. Acest proiect este de mare importanţă pentru colectivul de ingineri din cadrul Infineon România, care dezvoltă senzori integraţi pentru aplicaţii din industria de automobile. În momentul de faţă, proiectul se află în cel de-al doilea an de implementare şi rezultatele sunt deosebit de încurajatoare. După finalizarea proiectului, Centrul de Cercetare Dezvoltare din Bucureşti va putea fi considerat un centru de competenţă pentru senzorii de presiune integraţi la nivel European şi Mondial.

Cel de-al treilea proiect din cadrul PROGRAMULUI OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE a fost câştigat pe Operaţiunea 2.3.2: „Dezvoltarea infrastructurii de C-D a întreprinderilor, cu crearea de noi locuri de muncă pentru C-D“ şi este un proiect de investiţii. Acest proiect are titlul „Dotarea laboratoarelor Automotive şi ChipCard & Security IC cu echipamente de testare performante pentru o dezvoltare durabilă a centrului de cercetare dezvoltare din Bucureşti al Infineon Technologies“. Implementarea proiectului va ajuta centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Bucureşti să poată dezvolta domeniul foarte specializat al ingineriei de testare automată a circuitelor electronice în procesul de front-end şi în procesul de back-end, astfel încât timpul de testare să se optimizeze şi calitatea produselor să se îmbunătăţească încă din faza de dezvoltare. Toate produsele Centrului din Bucureşti sunt dezvoltate pe baza conceptului de „Design for Testability“, care este o nouă şi modernă abordare în proiectarea circuitelor integrate pe scară largă.

Cel de-al patrulea proiect cofinanţat a fost câştigat în cadrul programului european ENIAC-JU. Intitulat „Nanoelectronics for Electric Vehicle Intelligent Failsafe PowerTrain - MotorBrain“, proiectul este unul foarte complex, cu 27 de parteneri din 7 ţări europene, care îşi propune să realizeze inovaţii şi cercetări pentru noua generaţie de vehicule electrice. Obiectivele generale sunt ambiţioase, iar partenerii români reprezentaţi prin Infineon Technologies România şi IMT (Institutul Naţional de Microtehnologie) vor dezvolta, în parteneriat, un senzor de torsiune destinat noilor concepte de vehicule electrice.

Modalităţi de stimulare a activităţilor inovative

Participarea Infineon la proiectele co-finanţate reprezinta un important pas în dezvoltarea şi susţinerea proiectelor cu mare conţinut inovativ. În ciuda diferenţelor de eficienţă în implementare, existente între proiectele proprii şi proiectele co-finanţate, Infineon este interesată în continuare de găsirea unor parteneriate cu mediul academic românesc şi european pentru accesarea de fonduri, activităţile de cercetare şi inovare putând fi dezvoltate intens cu ajutorul proiectelor co-finanţate.

În afara stimulării activităţilor inovative prin proiecte cofinantate, Infineon încearcă şi politici interne de stimulare a dezvoltării soluţiilor inovative. În acest sens, în Centrul din Bucureşti sunt implementate grupuri de lucru intitulate „Comunity of Practice“, organizate după modelul celorlalte centre de cercetare şi dezvoltare din grupul Infineon. Aceste grupuri sunt constituite pe baza unor subiecte bine definite de competenţă (cum ar fi proiectarea digitală sau proiectarea analogă) şi încearcă să creeze spaţiul în care specialişti experimentaţi şi începători pot să-şi împărtăşească ideile cu privire la domeniul comun de interes. În acest fel, soluţiile inovative pot fi descoperite prin dezbatere de idei în jurul unor subiecte practice din activitatea curentă.

Altă cale de stimulare a ideilor inovatoare este implicarea tinerilor ingineri şi studenţi în proiecte de inovare interne fără caracter productiv, numai cu scopul de a putea da spaţiu imaginaţiei de gândire inginereşti. În cadrul acestor proiecte se doreşte, de asemenea, dezvoltarea abilităţilor de colaborare între diferite domenii de specializare, prin crearea de echipe multidisciplinare.

Ideile inovatoare pot fi împărtăşite în cadrul companiei prin workshop-uri dedicate. Astfel, în primăvara anului 2011, pentru prima dată de la înfiinţare, ingineri din centrul de R&D de la Bucureşti au participat cu idei proprii la „Innovation Day Villach”, în cadrul centrului de R&D al Infineon din oraşul
Villach din Austria. În luna iunie a fost de asemenea, organizat un workshop dedicat soluţiilor inovatoare dezvoltate în cadrul departamentului “Sense and Control” din Bucureşti, unde au fost invitaţi specialişti din alte centre Infineon, localizate în Austria şi Germania. Aceste forumuri contribuie şi la recunoaşterea din ce în ce mai puternică a Centrului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare de la Bucureşti în cadrul companiei.

Dr. ing. Traian Vişan, Innovation Manager Infineon Technologies România



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite