Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum să-ţi alegi un centru de date?

26 Septembrie 2011




- Locaţia: Verificaţi poziţionarea centrului de date, în funcţie de criteriile pe baza căruia a fost construit. Trebuie avute în vedere aspecte legate de poziţionarea în apropierea aeroporturilor sau surselor de inundaţii, precum şi
siguranţa clădirii în care se află centrul de date. Luaţi în cosiderare, pentru colocare în mod special, ca locaţia centrului de date să fie relativ aproape de personalul dvs. IT.


- Disponibilitatea: Un criteriu extrem de important, care are impact major asupra duratei de funcţionare a aplicaţiilor şi infrastructurii. Un centru de date Tier 3, spre exemplu, conform standardului TIA942, oferă disponibilitate de 99,98%, ceea ce reprezintă doar 1,6 ore downtime la nivel anual.
Cereţi planurile de mentenaţă şi lista problemelor care ar avea impact asupra disponibilităţii şi solicitaţi numărul de întreruperi pe care l-au avut în ultima perioadă. Este foarte importantă programarea şi efectuarea unei vizite în centrul de date, pentru a verifica gradul în care acesta corespunde cu cerinţele dvs. Asiguraţi-vă că vizitaţi şi primiţi explicaţii pentru toate facilităţile existente în cadrul centrului de date, de la calitatea infrastructurii, până la gradul de redundanţă al echipamentelor IT, instalaţiilor de răcire şi de alimentare cu curent, precum şi a conectivităţii la Internet.


- Certificări: Solicitaţi lista de certificări atât pentru centrul de date, furnizorul care deţine centrul de date, cât şi pentru specialiştii care operează în cadrul acestuia. Câteva standarde care ar trebui luate în considerare sunt: TIA-942, ISO 9001, ISO 14001, ISO 20000-1 şi ISO 27001.


- Securitate: Din această categorie ar trebui ca, înainte să luaţi o decizie, să obţineţi detalii legate de procedurile de control al accesului pe niveluri de securitate, numărul de verificări pentru acces fizic la camera de date, sistemul de supraveghere video şi durata stocării înregistrărilor.


- Alimentare şi răcire: Două dintre cele mai importante aspecte sunt alimentarea cu energie şi asigurarea capacităţilor de răcire, care să permită funcţionarea în parametrii optimi a echipamentelor hardware. Solicitaţi informaţii legate de sistemul de climatizare, cum ar fi densitatea răcirii, şi întrebaţi cum este alcătuit sistemul de electro-alimentare (UPS, generatoare auxiliare) şi care este redundanţa acestuia.


- SLA: Înainte de a încheia orice contract, este foarte important să obţineţi o garanţie legată de nivelul de calitate şi disponibilitate oferit. Acest lucru se face, de obicei, printr-un Service Level Agreement, în care furnizorul de servicii se obligă să plătească penalizări în cazul nerespectării cerinţelor.


Gaciu Vasilică, Star Storage



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite