Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum protejăm drepturile de proprietate intelectuală īn IT

26 Septembrie 2011




Avocat Magda Popescu, reprezentant Business Software Alliance în România


IDC estimează că, dacă pirateria software actuală din România ar fi redusă cu 10% în următorii 4 ani, aceasta ar însemna crearea a 3.711 locuri de muncă, ar adăuga 573 de milioane de dolari la PIB şi ar genera venituri de 498 de milioane de dolari pentru industria IT locală şi 87 de milioane de dolari încasări din taxe pentru guvern. Despre modalităţile prin care îşi protejează companiile româneşti de software produsele proprii am stat de vorbă cu Magda Popescu, avocat reprezentant al Business Software Alliance în România.


Auzim din ce în ce mai des despre lupta la nivel mondial pentru patente între companii din industria IT. Cum sunt protejate drepturile de proprietate intelectuală în industria românească de software?

Noţiunea de patent software nu se aplică în România şi în UE. În spaţiul european softul se protejează prin drept de autor. De aici rezultă foarte multe consecinţe, dar primele pe care aş vrea să le clarific se referă la faptul că în cazul acesta (n.r. - protejare prin drepturi de autor) nu e nevoie de înregistrare pentru a obţine drepturi exclusive, este suficientă crearea şi punerea pe piaţă. A doua chestiune ţine de durata protecţiei. Prin drept de autor ea durează 75 de ani, prin patent 20 de ani. Dacă nu se face înregistrare, nu plăteşti nici taxă, pe când un patent poate să coste foarte mult. În ceea ce priveşte producătorii români de software nu am nişte date statistice separate de cei de la nivel mondial. Rata pirateriei de 64% din România îl afectează şi pe Bitdefender, dau un exemplu, aşa cum îl afectează şi pe Microsoft. Dar la fel de adevărat este că Bitdefender este mai vulnerabil.
Tocmai de aceea s-au alăturat şi ei BSA-ului. Ei au exact aceleaşi probleme, de piraterie internet, de distribuire şi utilizare neautorizată. Mai multe reforme sunt avute în vedere de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi de către Ministerul Culturii; în plus, ORDA a acceptat să introducă în proiectul său oficial de modificare a legislaţiei din domeniul drepturilor de autor o obligaţie pentru distribuitorii de software de a informa consumatorii despre riscurile pirateriei software.


Suntem mai protejaţi prin drepturi de autor decât prin patent?

Nu, şi într-un caz şi în celălalt încălcarea drepturilor este infracţiune. Din punctul meu de vedere lobby-ul legislativ şi organizaţional făcut de producătorii de software şi de titularii de drepturi de autor, de industriile protejabile prin drept de autor, a fost mult mai puternic şi din acest motiv pedepsele sunt mult mai aspre în zona de drept de autor decât în zona de proprietate industrială, inclusiv patente. Tocmai din acest motiv mie mi se pare că lucrurile sunt mai aşezate şi, dacă vă uitaţi câte verificări sunt făcute anual pentru încălcări de patente, veţi descoperi că sunt mult mai puţine decât atenţia care se acordă drepturilor de autor asupra programelor de calculator. Aţi auzit, de exemplu, de vreo conferinţă de presă sau de vreun protocol cu vreun producător protejat prin patent? Recent, împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române am semnat Protocolul pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software. Acest parteneriat presupune iniţierea unor proiecte comune, campanii şi activităţi de informare a consumatorilor şi agenţilor economici, destinate reducerii riscului de încălcare a legislaţiei în domeniu.


Cum se implică BSA în protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale industriei IT locale?

La BSA se poate apela dacă eşti membru. Din punct de vedere educaţional şi PR beneficiază întreaga piaţă, pentru că, în momentul în care promovezi un mesaj de legalitate şi de respectare a proprietăţii intelectuale profită şi non-membrul BSA, dar când vine vorba de cazuri concrete doar membrii BSA pot fi apăraţi sau reprezentaţi într-un dosar penal de noi. Există situaţii de furturi de software, când cineva face un program care este similar cu al tău, însă nu acest lucru afectează piaţa. În România, pierderile de 195 de milioane de euro pentru industria de software vin de la încălcări obişnuite ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, de la utilizări neautorizate, de la folosirea softului fără licenţă, de la distribuire neautorizată. Marele nostru of şi unul dintre motivele pentru care avem o piraterie totuşi ridicată este percepţia publicului. Proprietatea asupra unui obiect vizibil este mai mult respectată decât proprietatea asupra unui soft care este imaterial. Dacă pui pe cineva să-ţi fure un pahar se consideră jignit că l-ai făcut hoţ, dacă îl pui să-ţi descarce un soft pirat de pe internet şi să-l instaleze nu va fi jignit.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite