Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Mobile >> Stiri si comunicate

Primul summit est-european destinat dezvoltatorilor de aplicatii si servicii mobile

26 Septembrie 2011EASTERN EUROPEAN MOBILE MONDAY Developer Summit şi-a deschis astăzi porţile la Bucureşti. La cel mai mare eveniment dedicat industriei mobile vor susţine prezentări, workshopuri, lansări şi concursuri peste 30 de companii de renume din 14 ţări. În cadrul celor 3 zile ale evenimentului organizat de Mobile Moday, cea mai mare comunitate din lume din industria mobile, sunt aşteptaţi peste 1.000 de vizitatori, atât din ţară, cât şi din străinătate.


„Spre deosebire de Europa de Vest, unde au loc numeroase astfel de evenimente, în această parte a continentului nu s-a mai organizat vreo întâlnire de o asemenea anvergură, iar piaţa are nevoie de un astfel de impuls. Există un interes tot mai mare din partea comunităţilor de profesionişti din domeniul comunicaţiilor mobile, iar Eastern European Mobile Monday Developer Summit vine în ajutorul acestor specialişti din această parte a continentului”, a declarat Dan Romescu, fondator Mobile Monday Romania.


Printre cei mai importanţi speakeri din cei peste 30 care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului de la Bucureşti se numără Sanyu Kiruluta, Team Lead Developer Relations, Research In Motion; Erik Hellman, Research Manager Sony Ericsson Labs precum şi Terance Eden, Developer Community Manager InMobi, cea mai mare reţea independentă de advertising la nivel mondial.


„Unele dintre cele mai interesante şi inovative aplicaţii mobile sunt dezvoltate în Europa de Est. Romania are sansa de a deveni una dintre cele mai creative tari din lume: in primul rand este o tara latina, romanii vorbesc mai multe limbi straine, iar acest lucru faciliteaza comunicarea cu potentialii parteneri din Europa si din lume, iar in al doilea rand faptul ca romanii, in comunism, au invatat sa rezolve probleme, din cauza dificultatilor, ceea ce le-a stimulat creativitatea si ingenionizatea; din acest punct de vedere, tari precum Romania, Cehia, Ungaria au un avantaj in fata Europei de Vest. Daca gasim un partener potrivit in Romania, fie ca e vorba de Bucuresti sau Cluj, suntem pregatiti sa deschidem un birou si maine aici. Deocamdata nu l-am gasit”, a declarat Eric Reiss, CEO FatDUX Group, una dintre cele mai mari agenţii full-service de interactive media, prezent şi el la eveniment.


Sanyu Kiruluta, Team Lead Developer Relations, Research In Motion a declarat ca prezenta companiei RIM la eveniment este de a incepe discutii cu dezvoltatorii romani pentru a fi cooptati in lumea aplicatiilor pentru Blackberry. Compania nu cauta o anume aplicatie, ci talente capabile sa transforme aplicatiile locale in aplicatii utile pentru utilizatorii mobili din intreaga lume.


Prezentările susținute în cele 3 zile vor fi completate de work-shop-uri, unde vizitatorii au ocazia să testeze live, în premieră, aplicaţii Blackberry, Adobe şi HTML5, alături de unii dintre cei mai experimentaţi profesionişti la nivel global.


„În acest moment, cele mai multe concepte de aplicaţii şi servicii mobile sunt create în Europa de Vest, însă mai mult de jumătate din dezvoltarea acestora este realizată în statele din estul continentului, fiind vorba despre foarte mult outsourcing. Ne propunem să echilibrăm balanţa şi, pe viitor, pe plan local, să avem nu numai dezvoltatori, dar şi designeri şi arhitecţi digitali”, a adăugat Dan Romescu, de la Mobile Monday.


În ultima zi a Summit-ului se va organiza o sesiune DroidCon, eveniment care îl va avea ca protagonist pe Erik Hellman, Research Manager Sony Ericsson Labs, şi care va dezbate în detaliu tematica dezvoltării de aplicaţii folosind API-uri pe platforma Android. La nivel internaţional, se mai organizează astfel de sesiuni în Londra, Berlin şi Amsterdam.


AppCircus, concursul de aplicaţii mobile din cadrul evenimentului


În cadrul evenimentului va fi organizat şi un concurs de aplicaţii mobile, AppCircus, la care s-au înscris 12 companii dezvoltatoare, mare parte dintre acestea fiind autohtone. Câştigătorul AppCircus va intra în selecţia pentru finala Mobile Premier Awards în timpul Mobile World Congress din 2012, cel mai prestigios eveniment din industria mobile.


„Există foarte mult talent în dezvoltarea de aplicaţii mobile în această parte a Europei şi avem şansa să conectăm estul cu vestul continentului. Împreună se vor putea realiza lucruri fantastice în domeniul aplicaţiilor şi serviciilor mobile”, este de părere Raimo van der Klein, CEO Layar, dezvoltatorul cele mai cunoscute platforme de realitate augmentată din lume.


În plus, în cadrul Eastern European Mobile Monday Developer Summit, comunităţile de dezvoltatori vor avea ocazia să interacţioneze între ele, iar prezenţa la eveniment alături de unii dintre cei mai importanţi jucători din domeniu crează pentru companiile din România ocazia de expunere şi networking la un nivel fără precedent în regiune. De asemenea, agenţiile de publicitate vor putea găsi noi canale digitale pentru content distribution şi brand advertising.


„Media se îndreptă din ce în ce mai mult spre industria mobile, iar Summit-ul reprezintă o oportunitate pentru a întâlni potenţiali parteneri”, a încheiat Alf Lande, preşedintele New Media Network.


Mobile Monday reprezintă cea mai importantă platformă deschisă în domeniul comunicaţiilor mobile la nivel global şi reuneşte pe de o parte profesioniști, dezvoltatori, producători, cât şi vizionari şi pasionaţi în domeniu. Numărul capitalelor Mobile Monday şi cel al membrilor săi a crescut exponenţial, devenind cea mai cunoscută comunitate din domeniu la nivel mondial, fiind prezentă astăzi în peste 130 de oraşe de pe întreg mapamondul. Originară din Helsinki, Finlanda, comunitatea Mobile Monday a organizat anual sute de evenimente la nivel global.


În România, comunitatea Mobile Monday numără peste 600 de membrii interesaţi de industria mobile, cu precădere din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, dar şi din alte oraşe importante din ţară.


Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite