Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Politehnica implementeaza o retea bazata pe tehnologie Cisco

28 Septembrie 2011Cisco anunţă astăzi finalizarea unei reţele de cercetare bazată pe IP de ultimă generaţie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB).
Universitatea Politehnica din Bucureşti plasează reţeaua în centrul inovării şi a dezvoltat o platformă de tip GRID de înaltă performanţă, pentru a creşte capacitatea de cercetare şi pentru a permite doctoranzilor şi cadrelor didactice o colaborare mai strânsă în proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale.


„Platforma GRID ne ajută să ridicăm nivelul de competitivitate ştiinţifică a universităţii şi a instituţiilor noastre afiliate la nivel internaţional, prin participarea la proiecte comune de cercetare. Noua infrastructură de reţea Cisco permite accesul la o bază de informaţii foarte bogată şi oferă o infrastructură puternică de calcul pentru a cercetătorii români, care să le permită simularea unor situaţii, medii şi condiţii de laborator multiple”, a spus Prof. Dr. Nicolae Ţăpuş, coordonator de proiect, Universitatea Politehnica Bucureşti.


Reţeaua se bazează pe soluţii Cisco de routare, switching şi securitate, inclusiv firewall-uri Cisco ASA 5500 şi sisteme de prevenire a intruziunilor Cisco IPS 4200 Series. Reţeaua este pregătită pentru tehnologie IPv6, cu componente dedicate cercetării legate de IPv6 deja activate pentru noul protocol.


Implementarea reţelei de cercetare de generaţie următoare a fost efectuată sub egida proiectului „GEEA Centru de resurse GRID multi-core de înaltă performanţă” derulat de Universitatea Politehnica Bucureşti, şi a fost susţinută de către Uniunea Europeană prin Fondul Regional de Dezvoltare 2007-2013. Scopul GEEA este de a spori capacitatea de cercetare a reţelelor universităţilor şi a instituţiilor academice, prin implementarea a unui centru de tip GRID de înaltă performanţă.


Activităţile de cercetare de astăzi – printre care construcţia şi analiza ADN-ului, prelucrarea imaginilor prin satelit, optimizarea algoritmilor la scară mondială - necesită o capacitate de procesare deosebită şi o lăţime de bandă semnificativă. Proiectul GEEA răspunde acestor cerinţe prin crearea unei infrastructuri puternice de calcul, stocare şi reţea, oferind cercetătorilor 918 nuclee de procesare, 49,5 TB spaţiu de stocare şi o infrastructură de reţea de mare viteză compatibile cu cerinţele internaţionale de topologie CCIE.


„Prin programul Cisco Networking Academy, Cisco are o lungă tradiţie în sprijinirea învăţământului tehnic. Dezvoltarea unei infrastructuri de comunicaţii bazată pe reţea IP de generaţie următoare în cadrul unei prestigioase universităţi din România, duce mai departe această prioritate a Cisco”, a declarat Cristian Popescu, General Manager, Cisco România.


Proiectul GEEA este direct conectat la reţeaua pan-europeană de cercetare GEANT, printr-o conexiune uplink redundantă de 10 Gbps. Puterea de calcul a infrastructurii GRID este dedicată cercetării internaţionale şi este deschisă pentru colaborare cu alte universităţi, evoluând către o infrastructură de tip cloud, care va permite oricărui cercetător, de oriunde, să îşi prezinte proiectele sale de cercetare care vor fi distribuite prin cloud către sisteme GRID multiple în diferite universităţi şi centre de cercetare.
Proiectarea şi implementarea noii infrastructuri de reţea a fost realizată de Cronus eBusiness, partener certificat Cisco Gold în România.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite