Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

React si Vodafone lanseaza campania „O viata poate depinde de tine!”

29 Septembrie 2011



Asociatia React si Vodafone Romania lanseaza „O viata poate depinde de tine!”, campanie de informare si educare publica privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta si folosirea corecta a numarului de urgente 112.
Campania „O viata poate depinde de tine!” promoveaza importanta masurilor de prim ajutor atat in ceea ce priveste accesul rapid la asistenta de specialitate, prin apelarea numarului de urgenta 112, cat si in ceea ce priveste corectitudinea realizarii manevrelor de prim ajutor pana la sosirea ambulantei.


Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a fost lansat in aprilie 2005 si este administrat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale. La acest numar se inregistreaza zilnic aproximativ 85.000 de apeluri la nivel national. Serviciile disponibile la 112 sunt Politia, Inspectoratul pentru situatii de urgenta, SMURD, Ambulanta, Jandarmeria, MapN, SRI, SPP, Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Feroviara Romana si Centrul Maritim de Coordonare, Romatsa si Salvamont.


Cele mai frecvente urgente pentru care este apelat 112 sunt urgentele medicale, tulburarea ordinii si linistii publice. In primele 8 luni ale acestui ani, la nivel national, 73% dintre apelurile receptionate de serviciul 112 au fost apeluri care anuntau urgente false. In Bucuresti, in perioada ianuarie-august 2011 au fost inregistrate 1,5 milioane de apeluri, dintre care 55,6% au fost false urgente.


La nivel national, judetul Covasna a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) - 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
La serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta.


„A fi capabil sa acorzi primul ajutor in mod corect, dar si sa dai sansa celui care are nevoie de ajutor sa ajunga urgent la acesta, este o datorie morala a fiecaruia dintre noi. Cred ca putine persoane cunosc faptul ca resuscitarea facuta in primele 10 minute sporeste enorm sansele de supravietuire ale pacientului. De aceea incurajam populatia sa invete manevrele de prim ajutor, iar pe cei care folosesc numarul de urgenta 112, sa il utilizeze cu responsabilitate. O viata poate depinde de fiecare dintre noi, la un moment dat”, a spus dr. Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.


Marcel Opris, directorul STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) a afirmat ca in 2010, peste 4 milioane de apeluri la 112 s-au din reteaua Vodafone, peste 80% din ele fiind date de pe cartele fara identitate. „Numarul de apeluri false din reteaua Vodafone este mai mic decat media nationala de 73%, fiind in jur de 70%”, a mai spus Opris.


Pe site-ul www.salvez.ro persoanele interesate sa invete masurile de prim ajutor in situatii de urgenta se pot inscrie pentru a participa gratuit la cursurile sustinute de catre paramedici SMURD in orasele Bucuresti, Craiova, Targu Mures, Targoviste, Piatra Neamt si Sibiu. De asemenea, in orasele mentionate, se vor desfasura mai mult de 50 de cursuri de prim ajutor special concepute pentru publicul tanar – elevi si studenti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite