Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Zece tendinte in tehnologie care vor schimba lumea in urmatorii zece ani

29 Septembrie 2011



In luna februarie a anului trecut, Dave Evans, Chief Futurologist, Innovations Practice, Internet Business Solutions Group (IBSG) în cadrul Cisco, alcatuise o lista de 25 de predicţii tehnologice cu care vom da nas în nas până în 2030.
Ne-am reintalnit cu Dave intr-o sesiune de teleprezenta organizata in sapte locatii (Romania, Polonia, Serbia, Macedonia, Turcia, Ucraina, San Jose), de data aceasta pentru a afla care sunt cele zece tendinte in tehnologie care vor schimba lumea in urmatorii zece ani.


Tendinta 1: Internetul lucrurilor
-aparut in 2008, internetul lucrurilor este definit ca acel moment in timp cand la internet vor fi conectate mai multe lucruri decat oameni.
-IBSG estimeaza ca numarul lucrurilor conectate la internet va ajunge la 50 de miliarde pana in 2020, ceea ce inseamna mai mult de sase dispozitive prevazute pentru fiecare persoana de pe Pamant.
-pana in 2012, un miliard de echipamente electronice de larg consum vor fi dotate cu Wi-Fi.
-exista un copac in Bruxelles care are pe Twitter 4.000 de urmaritori.
-o companie olandeza, Sparked, a implantat senzori in urechile vitelor, pentru a monitoriza starea de sanatate a animalelor si a le urmari miscarile; o vaca „transmite” anual date de 200 MB.


Tendinta 2: Potopul zettabyte
-se estimeaza ca 5 exabyte de informatie unica a fost creata in 2008, ceea ce reprezinta echivalentul a 1 miliard de DVD-uri.
-mai mult de 90% din datele care circula pe internet vor fi video, in 2015.
-peste 210 de miliarde de e-mailuri sunt trimise zilnic.
-Facebook gazduieste peste 40 de miliarde de fotografii.


Tendinta 3: Cloud
-din ce in ce mai multe date se muta „in nor”. Pana in 2020, o treime din date vor locui „in nor” sau vor trece „prin nor”.
-veniturile din serviciile globale de tehnologie cloud vor creste cu mai mult de 20% pe an, iar cheltuielile IT in inovare si cloud computing ar putea ajunge la 1 trilion de dolari pana in 2014.


Tendinta 4: Reteaua care urmeaza
-Dave foloseste ca exemplu propria locuinta: viteza retelei a crescut de 170.000 de ori din 1990, cand avea doar o conexiune Telnet.
-in prezent, exista 38 de conexiuni active permanent, iar latimea de banda este de 50 Mbps, suficienta pentru a suporta simultan sistemul de teleprezenta, vizionarea de filme online, rularea de jocuri online.
-in urmatorii zece ani, viteza retelei de acasa a lui Dave va creste de 3 milioane de ori.


Tendinta 5: Lumea e plata… la fel si tehnologia
-in zece ani, toata lumea va transmite informatii de oriunde, catre oricine, de pe orice dispozitiv
-tweet-urile trimise de locuitorii din Japonia ca urmare a cutremurului devastator din acest an au fost vizualizate inainte ca U.S. Geological Survey sa emita avertizarea de tsunami pentru Alaska, Washington, Oregon si California.


Tendinta 6: Puterea puterii
-din cauza cresterii numarului populatiei si a urbanizarii, un oras de 1 milion de locuitori va aparea in fiecare luna in urmatorii douazeci de ani.
-in urmatorii cinci ani, 500 de milioane de oameni vor fi urbanizati.
-pentru a face fata acestor provocari, energia solara este o optiune mai mult decat viabila; de fapt, pentru a raspunde cererii globale de energie din prezent, ar fi necesara construirea a 25 de super amplasamente solare – fiecare avand aproximativ 93,2 de kilometri patrati.


Tendinta 7: E vorba despre tine
-intotdeauna, noi am fost cei care ne-am adaptat la tehnologie. In viitor, tehnologia se va adapta la noi.
-Augmented reality va transforma sistemul educational, medicina, comunicatiile; Politia din Brazilia testeaza ochelari care, datorita acestei tehnologii, pot scana si identifica peste 200 de figuri intr-un timp foarte scurt.


Tendinta 8: Urmatoarea dimensiune
-Additive Manufacturing este denumirea folosita pentru printarea de obiecte 3D.
-se pot printa, in prezent, de exemplu, manere din plastic pentru lopeti, lanturi de bicicleta din plastic, jucarii etc.
-in viitor va fi chiar posibil sa printam organe umane. Si poate chiar vor aparea imprimante 3D pentru mancare…


Tendinta 9: Un alt arbore genealogic
-este posibil ca inainte de 2020 sa fie construit un computer cu constiinta si cu o inteligenta superioara cu mult omului, spune Ian Pearson, Head of Futurology, British Telecommunications
-pana in 2025 numarul robotilor il va depasi pe cel al oamenilor, iar pana in 2035 robotii vor deveni forta de lucru, in locul oamenilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite