Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum arată şcoala modernă? - Dialoguri despre eLearning cu Irina Socol, Preşedinte şi director general SIVECO Romania

27 Octombrie 2011




Irina Socol, Preşedinte şi Director General SIVECO Romania


Market Watch: În luna septembrie aţi organizat prima conferinţă internaţională eduVision 2020. Cum este văzută expertiza României în eLearning de alte ţări?

Irina Socol: Modelul de eLearning construit în România este indiscutabil unul de succes, unul funcţional, care oferă rezultate excepţionale. Sistemul Educaţional Informatizat (SEI) implementat în şcolile din ţara noastră este un deziderat pentru multe ţări participante la evenimentul eduVision 2020. Proiectul are peste 4 milioane de utilizatori – elevi, profesori, personal administrativ, factori de decizie, specialişti în educaţie – fiind premiat în multe competiţii internaţionale de forţă. Expertiza din România în domeniul educaţiei a fost apreciată ca fiind una valoroasă, care poate fi oricând replicată. Platforma noastră de eLearning – AeL – este folosită deja în şcoli din Emiratele Arabe Unite, Maroc, Moldova, Azerbaijan, Cipru, Kuweit, Belarus, Oman, Qatar etc.


Ce vor elevii şi ce oferă învăţământul actual?

Învăţământul de azi trebuie remodelat pentru a forma competenţele cerute pe piaţa muncii, iar la nivel guvernamental există această strategie. Chiar în cadrul conferinţei, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat strategia de dezvoltare a instituţiei pe care o conduce, prin care se urmăreşte introducerea unei platforme de eLearning şi a unei biblioteci virtuale. Până acum, 70.000 de profesori au fost instruiţi în utilizarea eLearning-ului.


Demonstraţiile din expoziţia realizată în completarea conferinţei au dat posibilitatea participanţilor să vadă cu ochii lor că lucrurile despre care vorbim şi pe care dorim să le ducem în şcoli sunt reale, sunt interesante, fiind foarte apreciate. Smartboard, Augmented reality, sistemele multitouch, 3D – toate acestea îmbunătăţesc colaborarea între elevi şi profesori, implică elevii în activităţi de grup, îi motivează să experimenteze, făcând trecerea de la învăţarea bazată pe memorare la cea bazată pe descoperire şi construire a cunoaşterii. Acesta este, de fapt, rolul şcolii moderne: să pregătească elevii pentru meseriile de mâine.


La eduVision 2020 s-a vorbit despre crearea unor centre de excelenţă. Ce rol au acestea?

Aceste centre vor găsi răspunsuri la întrebările: Facem lucruri bune în domeniul educaţiei? Avem greutăţi? Unde trebuie modificate strategiile? Ce putem face împreună? Este esenţial să comunicăm, să împărtăşim din expertiza pe care o avem şi să vedem încotro trebuie să ne îndreptăm. Pare un paradox: deşi ne aflăm într-o lume concurenţială, este nevoie să alergăm pe acelaşi culoar. Cel care ne duce la o societate informaţională. Aşadar, prin aceste centre de excelenţă vrem să valorificăm potenţialul uriaş oferit de IT&C în educaţia şcolară. Vrem să încurajăm parteneriatele regionale, naţionale şi internaţionale pentru demararea unor proiecte concrete care să ducă la creşterea performanţelor educaţiei. I-am invitat să participe la Iniţiativă pe toţi actorii publici, privaţi şi neguvernamentali cu activitate relevantă în domeniul integrării.


SIVECO Romania: înfiinţată în 1992
Sediu: Victoria Park, Bucureşti-Ploieşti 73-81
Număr angajaţi: 1.050
Soluţii: eLearning, eHealth, eCustoms, eAgriculture, eBusiness.
Ţări în care compania este prezentă: Belgia, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Maroc, Cipru, Turcia, Azerbaijan, Algeria, Tunisia, Egipt, Ucraina, Moldova, Oman, Kuweit, Kazahstan, Macedonia, Qatar, Belarus.
Proiecte dezvoltate în România la: Ministerul Agriculturii (APIA), Ministerul Educaţiei (Sistemul Educaţional Informatizat SEI), Ministerul Sănătăţii (Sistemul Informatic Unic Integrat SIUI pentru CNAS), Autoritatea Naţională a Vămilor (New Computerized Transit System), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Muncii (Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă), Ministerul de Finanţe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite