Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salonul Cercetării s-a deschis către economia reală

27 Octombrie 2011




Format

În acest an, Salonul Cercetării a fost structurat pe nouă domenii: Energie; Nanomateriale, Nanotehnologii, Mecatronică; Viaţă, Sănătate; Alimentaţie, Agricultură, Biotehnologii; Mediu, Dezvoltare durabilă; Tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor; Transporturi, Urbanism; Securitate, Spaţiu, Aeronautică; Servicii pentru cercetare.

La standuri au fost prezente Institute Naţionale de Cercetare, Universităţi, firme private de cercetare şi firme incubate. Au fost şi absenţe notabile, din rândul universităţilor de categorie A şi din partea unor entităţi cu rezultate remarcabile, cum este Institutul Victor Babeş, ai cărui cercetători au descoperit un nou tip de celule, telocitele, invenţie apreciată în mod deosebit pe plan mondial.

Datorită desfăşurării Forumului Inovării într-un pavilion alăturat, întâlnirile de brokeraj s-au desfăşurat în acest an în cadrul acestui eveniment. De altfel, pentru a facilita schimbul de informaţii şi găsirea de parteneri, ANCS a pus la dispoziţia institutelor baza de date cu firmele prezente la TIB.

Organizatorii nu au impus expozanţilor să vină doar cu produse dezvoltate în ultimul an, aceştia expunând în schimb produsele pe care le-au considerat cele mai atractive, în acest moment, pentru a fi preluate, absorbite de către piaţă.



Cătălin Nae, director general INCAS

Noutăţi

La standul INCAS au existat o serie de noutăţi atractive pentru industria aeronautică. În primul rând, noua capacitate de dezvoltare tehnologică oferită de primul laborator aerian pentru cercetări de mediu în registru civil, care este în momentul de faţă o aeronavă de ultimă generaţie, ce deschide pentru institute o direcţie de dezvoltare foarte nouă. „Tehnologiile care sunt îmbarcate pe o astfel de aeronavă reprezintă vârful tehnologiei în domeniu în lume. În Europa, doar România şi alte 5 ţări au un astfel de echipament, ce este capabil să facă o serie de cercetări unice”, ne-a informat Cătălin Nae, directorul general INCAS. Existenţa interesului pentru dezvoltarea unei aeronave de şcoală şi antrenament de nouă generaţie a determinat INCAS să prezinte un demonstrator aerian ce poate deveni util pentru poliţia aeriană. „Al treilea lucru de care suntem mândri este o altă capacitate unică pe care o avem ca institut. Este vorba de instalaţiile de experimentare în domeniul mecanicii fluidelor, tunelele aerodinamice. Teoretic, succesul INCAS pe plan internaţional este asigurat în momentul de faţă de exploatarea acestor instalaţii experimentale, marea industrie aeronautică cumpărând servicii de la noi, oferite pe baza acestor echipamente.”


Ioan Ştefănescu, directorul general ICSI Rm Vâlcea

Noutăţile ICSI Rm. Vâlcea au fost legate de dezvoltarea zonei de utilizare a hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă. Vizitatorii au putut vedea un echipament care, prin utilizarea unui stocator de hidrogen, poate asigura independenţa energetică a unei reşedinţe izolate, care are în componenţă patru persoane, prin furnizarea timp de o lună de energie electrică şi termică. „Perspectivele încurajatoare sunt că vom produce o energie electrică care va fi curată, ecologică şi care, în 3-4 ani, va fi concurentă pentru energia clasică. La ediţia din acest an a apărut interesul faţă de utilizarea energiilor neconvenţionale, există o preocupare comună mai multor institute pentru a găsi surse noi de energie, fie în zona eoliană, fie în zona câmpurilor de celule fotovoltaice. În acest sens vom pune şi bazele unui parteneriat cu un grup de experţi chinezi, sursele de energie regenerabilă devenind o direcţie importantă de dezvoltare pentru noi”, a declarat Ioan Ştefănescu, directorul general ICSI Rm Vâlcea. Institutul a prezentat şi ultimele noutăţi din zona utilizării fuziunii ca sursă de energie, în principal soluţii pentru adoptarea unor scheme tehnologice mult mai fiabile, mult mai sigure.


Wilhelm Kappel, director general ICPE-CA

Potrivit directorului general Wilhelm Kappel, ICPE-CA a expus cinci produse complet noi. Un electromagnet steerer pentru producerea fascicolelor încărcate electric, produs cu care institutul este în consorţiul FAIR şi pe care îl va livra în următorii ani în 60 de exemplare, a căror valoare se ridică la 4,5 milioane de euro. Al doilea produs nou este un filtru de dioxid de carbon, capabil să purifice orice fel de gaz şi să se regenereze imediat, putând merge în continuu prin regenerarea uneia sau a alteia dintre baterii. Al treilea produs este un bioreactor predat în producţie unei societăţi comerciale, care îl oferă gospodăriilor ţărăneşti pentru a-şi scădea cheltuielile generate de cumpărarea aragazului şi gazului necesar în bucătărie. A patra noutate este o maşină faraday unipolară care generează intensităţi mari de curent electric la tensiuni relativ mici şi care poate fi folosită pentru generarea de câmpuri magnetice foarte intense. Ultima noutate, pentru care ICPE-CA a primit pentru 2010 şi premiul AGIR pentru transfer tehnologic, este un cauciuc foarte rezistent destinat unor etanşări la centralele nucleare electrice, tehnologia fiind transferată la Roseal din Odorheiu Secuiesc, fabricantul acestor garnituri pentru Cenavodă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite