Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salonul Cercetării s-a deschis către economia reală

27 Octombrie 2011





Raluca Müller, director general IMT- Bucureşti

Noul director general al IMT- Bucureşti, Raluca Müller, a adus la Salon, cu titlu de noutate: un receptor microprelucrat bazat pe tehnologii MEMS ale şi GaAs (cu integrare hibridă şi respectiv monolitică) utilizat în cadrul unui sistem de determinare a vitezei faţă de sol la automobilele de teren; un rezonator de microunde capabil să detecteze hibridizarea ADN pentru o alarmă timpurie a unor boli severe; antene de unde milimetrice pe metamateriale pe substrat de siliciu realizate în configuraţie Composite Right/Left-Handed (CRLH), dintr-o combinaţie de condensatoare interdigitale în serie şi inductoare CPW, operând la 38 GHz.

INCD Turbomotoare COMOTI a captat atenţia cu două premiere: un grup expander elicoidal - generator electric destinat producerii de energie electrică în instalaţiile proprii sau de alimentare a unor reţele zonale de distribuţie gaz natural (staţii SRM). Echipamentul va avea avantajele compresoarelor cu şurub: eficienţa ridicată, costuri de întreţinere reduse datorită fiabilităţii foarte bune, piese puţine în mişcare şi, nu în ultimul rând, preţ competitiv; compresorul cu şurub cu presiune mare de refulare 45 bara, alt produs realizat la scurt timp după ce COMOTI a fost certificată ca fabricant, sub licenţă, de compresoare cu şurub tip CU, în aprilie 2010.


Ion Pirnă, director general INMA

În spijinul exemplificării conceptului de agricultură de precizie, INCD pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare – INMA a prezentat o inovaţie menită să facă mai uşoară viaţa fermierilor. INMA a creat o platformă mobilă pentru cartarea solului, ce permite analiza în timp real a calităţii terenurilor agricole, pe bază de spectrofotometrie (infraroşu apropiat), identificând carenţele, elementele chimice existente -compoziţie, cantitate, proporţia în care se găsesc -, umiditatea etc, Fermierii îşi pot da astfel seama ce tip de culturi se pretează pe solul respectiv, în ce perioadă, cu ce tip de resurse şi îşi pot organiza un business plan pornind de la elementele foarte concrete, ştiinţifice. “Pe baza analizei generate de acest echipament performant se pot realiza hărţi ale producţiei, se poate estima producţia la hectar pentru un anumit tip de cultură, se poate estima numărul de maşini necesare recoltării, mărimea depozitului necesar, numărul partenerilor pentru plasarea mărfii etc. Acest sistem ajută fermierii să obţină plus valoarea dorită şi să poată să facă o rotaţie a culturilor de aşa natură încât să menţină nivelul de conservabilitate a terenului”, ne-a explicat Ion Pirnă, directorul general INMA. Institutul a expus şi o soluţie de plantare rapidă a perdelelor de protecţie (arboreţi, tufişuri) în calea curenţilor de aer, a nisipurilor sau îngheţurilor, cu resurse minime, propunându-şi să rezolve problema schimbărilor climatice şi a menţinerii calităţii solurilor în urma defrişărilor şi a dispariţiei perdelelor naturale de protecţie în sudul României.

Oportunitate

Salonul Cercetării se apropie de o zonă a normalităţii. Nu este colorată, este mai puţin orientată către aparenţe, defilare şi imagine, dar este mult mai bogată în ceea ce înseamnă urmarea instinctelor şi principiilor de business corecte. Acelea de a reuşi, de a performa, de a-şi atinge interesele de tip comercial, de a intra în rezonanţă şi simbioză cu diversele industrii, cu economia reală. Instituţiile de cercetare încep să nu mai vină la expoziţii din obligaţii contractuale faţă de o anumită finanţare sau proiect, ci pentru că au un plan de dezvoltare şi doresc să implice în activităţile lor şi alţi parteneri. Pentru că încep să devină tot mai mult axate pe capabilităţile pe care le pot dezvolta, pe multiplicarea şi valorificarea lor. Pentru că vor să aibă un viitor şi îşi doresc să prindă următoarele ediţii ale Saloanelor de Cercetare, la care se prevede că vor ajunge doar instituţiile de elită. Un tip de triere naturală, determinată de criza financiară, a dus la dispariţia din peisajul Salonului a entităţilor care nu au creat produse vandabile. Gol care poate constitui o bună oportunitate pentru a se face reforma în cercetarea românească.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite