Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

34% din malware-ul pentru Android fura date personale

27 Octombrie 2011



Kaspersky Lab atrage atenţia asupra faptului că sistemul de operare Android a devenit cea mai populară ţintă pentru ameninţările informatice create pentru telefoanele mobile, depăşind chiar şi clasica platformă generică Java. Numai în luna septembrie a acestui an, numărul de noi programe periculoase pentru smartphone-urile cu Android a crescut cu 30%.


O altă tendinţă îngrijorătoare cu privire la malware-ul pentru Android este că o bună parte din acesta urmăreşte furtul datelor personale ce aparţin utilizatorilor. În octombrie, procentul ameninţărilor mobile care colectează informaţii confidenţiale de pe smartphone-urile cu Android a atins 34%. Cota este cu adevărat alarmantă, dacă se ia în considerare faptul că astfel de programe periculoase îşi fac loc direct în Android Market, magazinul online de aplicaţii al Google.


Un exemplu de malware distribuit direct prin Android Market este Trojan-Spy.AndroidOS.Antammi.b. Acesta era mascat sub forma unei simple aplicaţii pentru descărcarea de tonuri de apel şi a fost înlăturată numai după ce Kaspersky Lab a notificat Google cu privire la existenţa ei.
Aplicaţia ţintea în special utilizatorii din Rusia, care trimiteau SMS-uri la un serviciu plătit, cu scopul de a primi ringtone-ul preferat. Bineînţeles, în fundal, troianul Antammi.b fura tot din telefon – contacte, mesaje text, coordonate GPS şi chiar fotografii. Toate informaţiile colectate erau trimise infractorilor cibernetici prin intermediul unui simplu e-mail, datele fiind apoi urcate pe un server.


Nu este nimic surprinzător în faptul că numărul ameninţărilor informatice pentru Android se află în continuă creştere, deoarece platforma de operare câştigă din ce în ce mai multă cotă de piaţă, este flexibilă şi deschisă, dar nu exercită un control strict asupra distribuţiei de software. Procentajul total de programe periculoase pentru platforma Android a depăşit 46% şi creşte rapid.


Pe lângă furtul de informaţii personale, trimiterea de SMS-uri şi iniţierea de apeluri la numere cu suprataxă, malware-ul mobil ţinteşte şi serviciile bancare ce trimit utilizatorilor parole sau coduri de confirmare a tranzacţiilor prin mesaje text, cum este cazul traianului ZitMo, responsabil pentru astfel de operaţiuni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite