Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prima strategie a cercetării de fizică din România consolidează inteligent viitorul domeniului

27 Octombrie 2011




În concluzie, acum este un moment prielnic pentru a elabora Strategia Dezvoltării Fizicii în România, întrucât se pot aborda realist cele două componente esenţiale: program puternic <<acasă>> de cercetări de vârf şi ancorare puternică în marile colaborări internaţionale. Consider că Strategia Fizicii este un document de referinţă în dezvoltarea acestui domeniu in România.”
Nicolae Zamfir, director general IFIN-HH


Florin Vasiliu, director ştiinţific INCDFM

Puncte forte şi ameninţări


„În urma evaluării potenţialului actual al cercetării de fizică din România, cred că principalele puncte forte ale domeniului sunt, în ordine: producţia ştiinţifică bună, peste media naţională a cercetării; tradiţia în domeniu, inclusiv existenţa unor şcoli în domeniu active pe perioade lungi; cooperările internaţionale intense; infrastructura de cercetare modernă, de nivel european, achiziţionată în ultimii ani; accesul la marile infrastructuri de cercetare existente sau în curs de realizare în Europa.

În acelaşi timp, acest domeniu de mare vizibilitate se confruntă cu o serie de “ameninţări” care pot periclita nivelul atins în prezent. Aş menţiona câteva pe care le consider esenţiale: numărul redus de absolvenţi ai facultăţilor cu un grad de pregătire la standardul necesar începerii unei cariere în cercetare; accesul limitat la documentare (reviste ştiinţifice şi baze de date), în special în ultima perioadă; accelerarea uzurii fizice şi morale a dotărilor, în lipsa unor finanţări ritmice de întreţinere şi modernizare; eventuala înţelegere insuficientă de către factorul politic a importanţei strategice a educaţiei şi cercetării în domeniu; finanţarea greoaie şi inconstantă a cercetării.”
Florin Vasiliu, director ştiinţific INCDFM


Acad. Valentin Vlad, vicepreşedinte Academia Română

Bun naţional

„Proiectul ESFRO aduce informaţii solide şi remarcabile asupra celui mai vizibil domeniu de cercetare din România, fizica. Baza de date scientometrice elaborată şi analiza ştiinţifică a acestor date sunt bunuri naţionale, cu valoare adăugată. Această bază a putut evidenţia domeniile cele mai active în cercetările de fizică din România, marile colaborări internaţionale în care vom continua cercetările noastre (Extreme Light Infrastructure, CERN, EURATOM, ESA ş.a.) şi experţii care pot elabora strategia şi ghidarea acestor cercetări.

Strategia de Fizică elaborată este capabilă sa concentreze finanţarea cercetării din România (în prezent modestă faţă de cea din ţările europene dezvoltate) pe direcţii de forţă, care pot să ne propulseze pe locuri mai avansate în cercetarea internaţională. Această strategie, elaborată cu mijloace ştiinţifice moderne, este un alt bun cu valoare adăugată şi un exemplu pentru alte domenii de cercetare din România.”
Acad. Valentin Vlad, vicepreşedinte Academia Română



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
buzzingstreet
Nice and quite useful blog. Would like to say that stock market hardly gives any second chance. Once opportunity lost means it’s gone forever. Now the biggest question is how to grab trading opportunities every time we trade? Well here comes the technical analyses handy. Just rely on research rather than your guts feeling and one should stop speculating in the <a href="http://www.buzzingstreet.com" title="Share market">Share market</a>. Follow few basic trading rules and we are sure one can earn huge amount in the Indian stock market only by trading in NSE and BSE
05 Noiembrie 2011, 09:55:56