Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Şcoala Europeană de Fizica Energiilor Īnalte, īn Romānia

27 Octombrie 2011





Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2011 în fascinantul domeniu al fizicii energiilor mari şi a particulelor elementare s-a desfăşurat în intervalul 7-20 septembrie 2011 în România, la Cheile Grădiştei: a 19-a ediţie a ESHEP, Şcoala Europeană de Fizica Energiilor Înalte, patronată de CERN Geneva, Elveţia şi IUCN (Institutul Unificat de Cercetări Nucleare) Dubna, Rusia (http://physicschool.web.cern.ch/PhysicSchool/ESHEP/ESHEP2011/default.html), organizator din partea României fiind Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), partenerul român cu cea mai importantă participare în colaborarea România-CERN.

ESHEP este una dintre cele mai renumite şcoli de fizică, cei selecţionaţi pentru a participa fiind cei mai talentaţi tineri cercetători din domeniul fizicii nucleare şi a particulelor elementare, absolvirea acesteia deschizând drumul spre cercetarea de înalt nivel.

ESHEP 2011 s-a bucurat de un mare interes internaţional, toate cele o sută de poziţii rezervate participanţilor fiind ocupate prin concurs, urmare a unui proces de selecţie riguroasă a peste 200 de aplicaţii. Cei 100 de doctoranzi selecţionaţi pentru a participa la ESHEP (printre care 10 români) au provenit din 31 de ţări. 25 de personalităţi de prim rang ale comunităţii internaţionale de fizică au susţinut un amplu program de conferinţe, seminarii şi reuniuni de lucru pentru participanţi.

ESHEP 2011 a oferit un antrenament intensiv – 32 de lecţii de câte 90 de minute, dintre care ultimele 15 au fost dedicate întrebărilor şi discuţiilor. Au fost programate în plus sesiuni speciale de discuţii (discussion sessions) în aproape toate sesiunile de după amiază ale Şcolii. Totodată, s-a organizat o sesiune de postere, ocazie cu care participanţii şi-au prezentat realizările cele mai recente şi mai importante.

La ESHEP 2011 s-au abordat şapte categorii mari de subiecte: Flavour Physics, Neutrino Physics, Beyond the Standard Model, Cosmology, Heavy-Ion Physics, Practical Statistics for Particle Physicists, LHC Results. Toate aceste domenii sunt direct şi profund legate de programarea experimentelor la LHC, precum şi de interpretarea şi înţelegerea rezultatelor acestor experimente. În acelaşi timp, ele prezintă o mare importanţă pentru cercetările dezvoltate la IFIN-HH, organizatorul român al ESHEP 2011 regăsindu-se atât printre tematicile abordate la ora actuală în instituţiile româneşti participante la colaborarea România-CERN, cât şi în recent elaborata strategie a domeniului fizicii în România.

La încheierea lucrărilor, participanţii la ESHEP 2011 au fost prezenţi şi la Bucureşti, pentru un adevărat Science Show, ocazionat de conferinţa publică a profesorului Rolf Heuer, directorul general al CERN, precedată de o conferinţă de presă (foto). Aceste evenimente remarcabile au avut loc la Biblioteca Centrală Universitară Carol I (BCU), instituţie care a găzduit totodată, pe toată durata lunii septembrie (29 august-3 octombrie 2011) Expoziţia „LHC - Cunoaştere fără frontiere“ (http://outreach. web.cern.ch/outreach/ expos/mini_expo.html).

Expoziţia CERN la Bucureşti a fost dedicată prezentării marelui accelerator de particule de la CERN şi contribuţiei cercetătorilor români la marile colaborări legate direct de LHC - ALICE, ATLAS, LHCb şi GRID - precum şi la alte două importante colaborări IFIN-HH la CERN: DIRAC şi ISOLDE şi a fost vizitată de peste 1.500 de persoane interesate din Bucureşti şi din întreaga ţară.

A 19-a ediţie a Şcolii Europene de Fizica Energiilor Înalte ESHEP 2011, precum şi Expoziţia CERN „LHC – Cunoaştere fără frontiere“, au constituit evenimente media cu totul remarcabile, reuşind să impună un eveniment ştiinţific major drept ştire de presă, arătând că ştiinţa poate fi un adevărat eveniment mediatic şi că ştiinţa practicată/trăită în România e meritorie, sincronă cu marile aventuri ştiinţifice ale momentului.

Ioan Ursu
Secretar Ştiinţific IFIN-HH



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite