Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetătorii romāni şi chinezi vor să coopereze pentru definirea noilor sisteme de propulsie a automobilelor

27 Octombrie 2011




Fig.1. Prezidiul şedinţei de deschidere a workshop-ului „Oportunităţi de cercetare pentru autovehicule electrice şi hibride - potenţialul şi capabilităţile de cercetare-dezvoltare pentru afaceri viitoare”. De la dreapta spre stânga: Prof. Ioan Ştefănescu, domnul Jianzu Wang, consilier ştiinţific al Ambasadei Chineze din Bucureşti, prof. Dragoş Ciuparu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, domnul Liam Breslin, şeful Surface Transport Unit, Comisia Europeană, dr. Mihai Varlam, şef Centrul de Cercetare pentru Hidrogen

Sub egida Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi în organizarea Institutului Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea, s-a desfăşurat, în perioada 16-21 octombrie 2011, primul workshop cu participare româno-chineză: “Oportunităţi de cercetare pentru autovehicule electrice şi hibride - potenţialul şi capabilităţile de cercetare-dezvoltare pentru afaceri viitoare”.

Departe de a se dori o manifestare cu caracter exhaustiv, evenimentul s-a configurat în sensul determinării unui punct de existenţă şi implicare a cercetării din România şi China în noile tendinţe de transformare a industriei auto şi de tranziţie către aşa-numitul “autovehicul verde”.

Workshop-ul face parte dintr-o serie de manifestări de sondare a posibilităţilor de cooperare româno-chineze, stabilite la nivelul ANCS şi al Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China, ce vor continua pe parcursul anilor următori cu evenimente similare, pe topici stabilite.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi izotopice Râmnicu Vâlcea, prin Centrul său Naţional pentru Hidrogen şi Pile de Combustibil, a fost desemnat să organizeze această manifestare în virtutea unei anterioare implicări a sa în domeniul noilor sisteme de propulsie pentru autovehiculele viitorului, în special prin implementarea pilelor de combustibil cu combustibil hidrogen în cadrul autovehiculelor electrice. Trebuie subliniat că un astfel de concept hibrid autovehicul electric – pile de combustibil cu hidrogen este în funcţionare experimentală în cadrul acestui Institut încă din 2009.

Organizat la Hotel Ramada, evenimentul a fost deschis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, prof. Dragoş Ciuparu, şi s-a bucurat de o largă audienţă, formată dintr-o numeroasă delegaţie de cercetători chinezi (aproximativ 20 de persoane au făcut deplasarea la Bucureşti) şi din cercetătători români ce activează în diferite centre de profil din ţară. În plus, evenimentul s-a bucurat şi de prezenta domnului Liam Breslin, şef Surface Transport Unit din cadrul Directoratului Cercetare al Comisiei Europene (vezi fig.1). De altfel, trebuie menţionat că domnia sa a ţinut două prelegeri ample prin care a împărtăşit din experienţa sa în cadrul programelor europene de cercetare din domeniul „Green Cars” şi a prezentat strategia viitoare de cercetare cu această topică din cadrul programelor viitoare „Horizon 2020”.

În discursul său de inaugurare a workshop-ului, domnul Jianzu Wang, reprezentant al Ambasadei Chinei la Bucureşti, a subliniat interesul pe care oficialităţile chineze o acordă acestor manifestări, în spiritul unei lungi perioade de cooperări româno-chineze în diverse domenii, precum şi dorinţa delegaţiei chineze de a utiliza aceste oportunităţi de a intra în parteneriate pe proiecte europene.

În discursul de inaugurare a workshop-ului s-a subliniat importanţa pe care factorii de decizie din România şi China o acordă unor astfel de manifestări pentru găsirea unor puncte comune de interes, atât prin prisma unor viitoare proiecte de cercetare bilaterale, dar şi în căutarea unor oportunităţi de a participa împreună în cadrul proiectelor europene.

Desfăşurat pe parcursul a patru zile, evenimentul a fost structurat în două etape; prima a fost dedicată prezentărilor participanţilor şi s-a încheiat cu o masă rotundă, prin care s-a căutat sumarizarea concluziilor şi stabilirea detaliilor pentru potenţialele parteneriate; cea de-a doua a fost gândită sub forma unor vizite la institute de cercetare de profil din Bucureşti şi a unei vizite de socializare la Castelul Peleş. Sesiunea de prezentări a fost marcată de o largă prezenţă activă din partea cercetătorilor români şi chinezi, dar şi de interesul acordat de oamenii de afaceri din România pentru a colabora pe această temă.


Fig.2. Prezentarea prof. Gu Liqiang de la Universitatea din Shanghai – Centrul Naţional pentru autovehicule electrice.

Au fost subliniate în special realizările specialiştilor de la Centrul Naţional pentru autovehicule Electrice de pe lângă Universitatea din Shanghai (vezi fig.2), dar şi cele ale Institutului pentru Cercetări şi Proiectări Electrice ICPE SA, care este un promotor al autovehiculului electric în România. În plus, au fost prezentate rezultate din domenii colaterale acestui vast domeniu, inclusiv cercetări de materiale pentru realizarea bateriilor electrice de tip Lithiu-Polimer, precum şi cercetări de aplicare a pilelor de combustibili cu hidrogen, pentru extinderea autonomiei de parcurs.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite