Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce īnseamnă leadership? E diferit, dacă eşti femeie? Dar dacă lucrezi īn IT?

27 Octombrie 2011




Loredana Panait,
Director de marketing pentru audienţe tehnice Microsoft România


Evoluţia în carieră nu înseamnă doar să urci pe treapta ierarhică. Poţi urca aprofundând un domeniu, o arie, astfel încât să devii expert. În ultima vreme, se vorbeşte foarte mult despre leadership. Există şcoli şi cursuri de leadership pentru tinerii absolvenţi, cursuri de leadership şi antreprenoriat pentru adulţi, cursuri dedicate femeilor etc. Astfel de cursuri sunt foarte utile ca să înveţi să defineşti priorităţi, să înveţi să creezi strategii pentru realizarea priorităţilor şi să ştii să lucrezi cu o echipă pentru execuţia acelor strategii.

Există însă o confuzie la nivel de percepţie între termenii „leader” şi „manager”. Această confuzie este întreţinută şi de curricula cursurilor de leadership predate la facultatea de management, unde termenul „leader” este strecurat ici, colo.


Seth Godin (unul dintre cei mai vânduţi autori de cărţi de afaceri şi un apreciat orator) explică destul de simplu această diferenţă: managerii au subordonaţi, iar „leaderii” au persoane care îi/le urmează. Pentru că această diferenţă nu este bine prezentată de academiile de orice fel, tinerii îşi stabilesc diverse jaloane: până la 25 de ani trebuie să ajung pe cutare poziţie, până la 30 de ani trebuie să ajung pe o poziţie ierarhică şi mai mare, iar la 35 de ani trebuie să câştig primul milion… Pentru că, nu-i aşa, asta înseamnă leadership!


Când eşti femeie, esti învăţată de mică despre faptul că trebuie să te străduieşti mai mult, dacă vrei să urmezi acest traseu. Pentru că sunt puţine femei pe poziţii de management, pentru că există discriminare, pentru că femeile nu ajung atât de repede pe poziţii înalte, pentru că, dacă ajung, renunţă în favoarea familiei etc. Nu se vorbeşte însă şi despre multiplele exemple de femei leader, care sunt experţi în anumite domenii. Îmi permit să le menţionez aici pe Hilde Corbu, specialist consultant în Project Management, Angela Dobrea, trainer, Paula Januszkiewicz, specialist în securitate, Yvonne Adele (aka Ms Megabyte) şi, din altă arie – Aneta Bogdan, specialist în branding. Sunt persoane cunoscute pentru specializarea lor, nu pentru că au condus sau conduc echipe.


Poate că această confuzie între ceea ce înseamnă leader şi ceea ce înseamnă manager opreşte multe fete să se înscrie la facultăţi cu profil tehnic – STEM-D (Science, Technology, Engineer, Math, Design): că nu este clar definit un traseu de carieră, în sus, în sensul comun înţeles de „în sus”, pentru femeile din IT. Şi pentru că, la aproape fiecare interviu pentru angajare este pusă întrebarea: unde te vezi peste cinci ani?


Aş trece în revistă câteva particularităţi, în funcţie de etapa de carieră în care ne aflăm: fie la început de drum, fie în plină ascensiune.


La început de carieră: când începi să urci spre vârf

Vorbeam mai sus despre curajul de a începe o carieră în IT, primul pas în acest sens fiind înscrierea la o facultate tehnică. Job Sabah spunea: „Nu este nevoie să fii mare ca să începi, dar trebuie să începi ca să fii mare”. Aşadar, orientarea spre o facultate de profil tehnic deschide drumul spre o carieră în management IT, training IT, consultanţă, operaţiuni, chiar jurnalism IT, marketing pentru companii IT. Suferim şi din alte percepţii greşite, precum: un loc de muncă în IT înseamnă doar poziţie de dezvoltator sau administrator de sistem, marketing în IT înseamnă dat „bun de tipar pe broşuri de produs”, PR în IT înseamnă traducerea unui comunicat de presă etc.


Jill Abramson, prima femeie executive editor la New York Times, dă unele sfaturi fetelor şi femeilor care vor să îşi ducă pasiunea spre succes. Am selectat dintre aceste sfaturi pe acelea care se pot aplica în acest domeniu în care nu avem încă un număr relevant de reprezentante – IT:


- „Fii pionier!” Aş comenta eu: Nu te teme sa spui „da” oportunităţilor care apar. Nu te gândi că nu a mai făcut nimeni înaintea ta un anumit job. Nu te gândi că sunt puţine fete care se înscriu acum la facultăţi tehnice. Gândeşte-te că este o oportunitate pentru tine, de fapt, să dai un exemplu şi să faci diferenţa.
- „Ascultă-ţi inima!”. Mediul înconjurător ne încurajează, mai degrabă, să urmăm o facultate care ne pregăteşte pentru o meserie „bănoasă”, „care se caută”. Dacă nu acolo este însă chemarea noastră, cu greu vom excela în acel domeniu. Sau vom avea succes profesional, dar vom vrea mereu să umplem golul respectiv cu altceva.
- Nu îţi ascunde creativitatea: domeniul tehnic este, poate, cel care are parte de cea mai multă inovaţie. Doar într-un astfel de domeniu creativitatea nu poate avea limite.


Zig Ziglar definea succesul sub forma unor scări care urcă în vârf. Sunt şapte scări spre vârful piramidei, spune el:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite