Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtual Desktop, un pariu neconfirmat încă?

27 Octombrie 2011



Potrivit previziunilor optimiste ale vendorilor şi ale analiştilor de piaţă, „Anul Virtual Desktop“ reprezintă o realitate iminentă. Însă, nici 2010 şi nici 2011 nu au confirmat acest verdict, deşi argumentele enunţate la acel moment erau pertinente. Cauzele sunt numeroase şi ţin, dincolo de climatul economic dificil, de provocările care însoţesc proiectele de tipul Virtual Desktop. La fel de adevărat este, însă, că pleiada de beneficii pe care această tehnologie le oferă reprezintă o bază solidă pentru menţinerea acestei pieţe pe creştere.

Previziunile analiştilor asupra evoluţiei gradului de penetrare al tehnologiilor şi soluţiilor de tip Virtual Desktop au fost şi se menţin optimiste.


La începutul anului 2009, cabinetul Gartner previziona că piaţa Virtual Desktop Infrastructure (VDI) va ajunge în 2013 la un volum de 49 de milioane de unităţi în întreaga lume, de la 500.000 de unităţi (cât era evaluată în urmă cu doi ani). Aferent, estimarea cabinetului era că valoarea pieţei va evolua de la 1,5 miliarde de dolari (valoare estimată pentru 2009 şi care reprezenta circa 1% din valoarea pieţei PC-urilor profesionale la acel moment) la 65,7 miliarde de dolari, peste patru ani. Ceea ce, conform Gartner, ar fi însemnat aproximativ 40% din piaţa PC-urilor profesionale.


Previziunile optimiste s-au menţinut şi în următorii ani, respectiv 2010 şi 2011. De exemplu, anul trecut, IDC publica o analiză de piaţă, conform căreia volumul pieţei VDI va creşte de la 3,8 milioane de unităţi (cât era estimat pentru 2010), la 8,3 milioane de unităţi în 2015, valoarea crescând şi ea de la 1,3 miliarde de dolari, la 2,2 miliarde în aceeaşi perioadă.


Anul acesta, un studiu Forrester Research („The Client Virtualization Imperative - IT Leaders Embrace Virtual Desktops That Require Hybrid Tools, Skills And Managed Services“), preconizează că numărul desktop-urilor virtuale va creşte de la 27% (raportat la numărul PC-urilor profesionale) la 46%, în decurs de doi ani. Şi tot anul acesta, ABI Research a publicat un studiu conform căruia valoarea pieţei VDI va atinge o valoare de 5 miliarde de dolari în 2016. Specialiştii ABI argumentează că, în următorii cinci ani, creşterea va fi susţinută de interesul din ce în ce mai mare al companiilor şi organizaţiilor mari din Europa şi SUA, care doresc să-şi scadă costurile de mentenanţă şi management, respectând standardele de securitate şi complianţă existente şi asigurând performanţă şi eficienţă optimă la nivelul utilizatorului final.


Opinia pesimiştilor

Deşi estimările pozitive abundă, după cum se poate vedea din succinta enumerare de mai sus, există voci care susţin că Virtual Desktop Infrastructure reprezintă, încă, un pariu neconfirmat.


Verdictul „pesimiştilor“ se bazează pe declaraţiile excesiv de optimiste făcute de numeroşi jucători din piaţa VDI, care decretau în 2009 că anul următor va fi „Anul Virtual Desktop“. Apoi, la finalul lui 2010, previziunile s-au „reportat“ pentru anul în curs.


Premisele care au stat la baza acestor previziuni – dincolo de beneficiile inerente adoptării tehnologiei Virtual Desktop – s-au bazat, în principal, pe lansarea şi adoptarea Windows 7 şi necesitatea dotării cu calculatoare capabile să ruleze noul sistem de operare de la Microsoft, precum şi pe nevoia stringentă a upgrade-ului parcurilor de calculatoare, ca urmare a amânării repetate a acestei operaţiuni în perioada de vârf a crizei economice (2008-2009 şi chiar şi în 2010).


Premise care, însă, nu au fost respectate. Pe de o parte, Windows 7 nu a reuşit încă să fie motorul capabil să asigure creşterea accelerată a pieţei VD. (Windows 7 a reuşit să depăşească sistemul de operare XP abia spre finalul acestui an.) Pe de altă parte, deşi studiile de piaţă au relevat faptul că din ce în ce mai multe companii se declară interesate şi atrase de tehnologiile de tip virtual desktop, soluţiile de tip VD devenind din ce în ce mai stabile, eficiente şi mature, interesul nu s-a materializat. Ca dovadă, anul acesta, previziunea actualizată a cabinetului Gartner este că în 2014 piaţa va ajunge la un volum de 40 de milioane de desktop-uri virtuale. O ajustare în minus a volumului de 49 de milioane de virtual desktop-uri care trebuia atins încă din 2013 (conform estimării făcute în 2009).


Concret, creşterea este încă sub aşteptări şi, prin urmare, „Anul Virtual Desktop“ mai are de aşteptat.


Argumentele pro-creştere

Previziunile de creştere nu sunt total nefondate şi au la bază, dincolo de argumentele conjuncturale, beneficiile concrete pe care adoptarea soluţiilor de Virtual Desktop le oferă companiilor. Panoplia acestor avantaje este vastă şi se extinde constant, odată cu maturizarea soluţiilor ofertate pe piaţă. Iată câteva dintre cele mai frecvent invocate beneficii pe care adoptarea unei infrastructuri le poate asigura:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite