Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provincia surclasează capitala la nivel de centre R&D

27 Octombrie 2011



Dacă cele mai multe companii IT&C din România sunt prezente în Bucureşti, acest lucru nu se poate spune şi despre centrele R&D deschise de unele dintre aceste companii în ţara noastră. Majoritatea centrelor de cercetare-dezvoltare se află în provincie: Timişoara, Cluj Napoca, Braşov. Locaţiile nu sunt întâmplător alese, oraşele menţionate fiind importante centre universitare, adevărate pepiniere de talente pentru sectorul IT&C.

De altfel, unul dintre principalele motive pentru care România a fost aleasă ca locaţie pentru aceste centre a fost nivelul superior de pregătire tehnică al studenţilor români.


Alcatel-Lucent deţine cel mai vechi centru R&D din România

Alcatel-Lucent şi-a început activitatea în România în anul 1991 şi pe parcursul celor 20 de ani a dezvoltat o serie de activităţi de cercetare şi dezvoltare strategice pentru companie. În prezent, compania are în Timişoara un important centru de R&D specializat pe tehnologia wireless de ultimă generaţie LTE (Long Term Evolution), Alcatel-Lucent România fiind şi prima companie care a realizat, la începutul acestui an, prima demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei LTE pe o infrastructură de reţea LTE complet funcţională.



Centru R&D Alcatel-Lucent Romania


Pe lângă activitatea de R&D pe tehnologia LTE, în Timişoara există o echipă specializată în reţele şi integrarea sistemelor cu specificaţii, sau personalizarea soluţiilor oferite de terţi, configurare, testare, instalare pe site, suport pentru clienţi, integrare. În plus, echipa care lucrează în acest centru R&D dezvoltă platforme şi instrumente pentru a oferi suport în managementul de proiect.
Cea de-a treia echipă R&D din Timişoara îşi desfăşoară activitatea în dezvoltarea de soft pentru servere media, aplicaţii media digitale, servere de difuzare conţinut video, aplicaţii de management al conţinutului şi platforme de testare end-to-end pentru aplicaţii.
Echipa de R&D LTE din România face parte din organizaţia globală de R&D pentru această tehnologie şi este specializată în integrarea şi validarea de software LTE susţinând astfel operaţiunile LTE ale Alcatel-Lucent la nivel global, fiind implicată atât în implementări comerciale, cât şi proiecte pilot strategice. Echipa lucrează în strânsă colaborare cu celelalte cinci echipe R&D specializate în tehnologia LTE ale Alcatel-Lucent la nivel global din Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi SUA. De exemplu, ingineri experţi din România sunt implicaţi şi susţin proiectele în derulare pentru clienţi din SUA, Rusia, Italia, Spania, Slovenia, Emiratele Arabe Unite.



Raoul Ros


„Pe platforma din Timişoara, replicăm reţeaua de la client şi experienţa consumatorului final în diverse moduri. Ca urmare, soluţia noastră LTE completă şi pre-integrată elimină riscurile pentru clienţii noştri în ceea ce priveşte tranziţia reţelei lor existente către IP şi le permite să fie mai repede prezenţi în piaţă. Pe parcursul celor 20 de ani de activitate în România, compania Alcatel-Lucent a investit masiv în infrastructura necesară în aceste centre R&D şi în specializarea angajaţilor şi dezvoltarea acestora. Centrele de R&D din România sunt parte integrantă din organizaţia globală de R&D şi sunt implicate în proiectele companiei Alcatel-Lucent la nivel global. Valoarea activităţilor de cercetare şi dezvoltare se poate cuantifica în rezultatele companiei şi poziţia acesteia în topul furnizorilor de soluţii de telecomunicaţii ca lider în inovaţie”, declară Raoul Ros, care conduce activităţile Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.


În Alcatel-Lucent România lucrează aproape 1.600 de angajaţi, dintre care peste jumătate sunt implicaţi în activităţi R&D într-unul din cele trei centre. Alţi peste 500 de ingineri, parte din Centrele Globale de Operare a Reţelelor (Global Network Operations Centres – GNOC), sunt implicaţi în activităţile de operare de la distanţă pe reţelele operatorilor din Europa şi SUA cu care compania Alcatel-Lucent are astfel de contracte.
Alcatel-Lucent a dezvoltat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din Timişoara, care le-a permis tinerilor ingineri să intre în contact cu compania prin intermediul diverselor programe pentru studenţi – practică, angajare cu jumătate de normă, implicare în proiecte de cercetare şi dezvoltare. În plus, Alcatel-Lucent University din Timişoara a dezvoltat împreună cu Universitatea Politehnică din Timişoara 3 cursuri incluse în programa universitară: Telecomunicaţii Digitale, Tehnici Moderne de Telecomunicaţii, Reţele Metropolitane WiMax, în total 2.000 de ore de curs în anul 2010. Tot prin intermediul Alcatel-Lucent University, compania pune la dispoziţia Universităţii Politehnice din Timişoara infrastructura de laborator din cadrul companiei pentru a le permite studenţilor şi profesorilor să aibă contact direct cu realităţile din teren. În fiecare an, Alcatel-Lucent premiază cei mai buni studenţi din anul 4 de la Universitatea Politehnică din Timişoara.
În fiecare an, Alcatel-Lucent premiază cei mai buni studenţi din anul 4 de la Universitatea Politehnică din Timişoara.


„Pe lângă recunoaşterea celor mai buni studenţi şi formarea practică a studenţilor, menţionăm şi evenimentele academice la care participăm cu experţi tehnici de renume internaţional (IEEE 2010 Conference – Gee Rittenhouse, Director de cercetare în cadrul Laboratoarelor Bell) şi ateliere practice pe care le organizăm împreună. O altă axă a colaborării noastre cu Universităţile se referă la dotarea tehnică a unor laboratoare. Alcatel-Lucent a echipat laboratoarele Universităţii Politehnica din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara donând câte o structură de reţea mobilă GSM complet funcţională. De asemenea, Alcatel-Lucent a creat un sistem de învăţare la distanţă, bazat pe echipamente Alcatel-Lucent, de care beneficiază 3 universităţi din Arad, Timişoara şi Cluj. Înţelegem că pentru formarea tinerilor e necesară o colaborare solidă între mediul academic şi cel economic şi de aceea acţionăm în consecinţă şi investim în generaţiile viitoare de profesionişti în domeniul comunicaţiilor”, a subliniat Raoul Ros.


În 2010, Alcatel-Lucent a angajat peste 350 de noi ingineri şi a deschis noi activităţi de R&D şi linii de business în conformitate cu noua strategie a Alcatel-Lucent, precum: LTE, aplicaţii, servicii de administrare reţele şi activităţi derulate în colaborare cu Laboratoarele Bell, motorul cercetării şi inovaţiei în cadrul companiei, dar şi unul dintre cele mai importante organisme de inovaţie la nivel global.


„În 2010, Alcatel-Lucent România şi-a consolidat activitatea de R&D prin dezvoltarea de noi activităţi de R&D şi linii de business în conformitate cu cerinţele viitoare ale pieţei şi nevoile clienţilor, precum: LTE, aplicaţii, servicii de administrare reţele şi activităţi derulate în colaborare cu Laboratoarele Bell care ne vor permite să creştem nivelul de expertiză. Alcatel-Lucent România va urma şi în viitor direcţiile strategice implementate la nivel global.
Miezul inovaţiei Alcatel-Lucent este reprezentat de Laboratoarele Bell, un motor de inovaţie cu cercetători care sunt vârf de lance în domenii precum multimedia, servicii şi aplicaţii convergente, noi arhitecturi şi platforme pentru livrarea serviciilor, tehnologii fixe şi mobile, acces în bandă largă, pachete de reţele, reţele optice şi transport, securitatea reţelelor, reţelele companiilor, servicii de comunicaţii şi activităţi de cercetare fundamentale în matematică, nanotehnologie, algoritmi şi informatică. Investiţiile globale ale companiei Alcatel-Lucent în R&D de 2,5 miliarde de euro şi portofoliul nostru cu peste 27.900 de brevete active în întreaga lume acoperă o gamă largă de tehnologii”, a mai spus Ros.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
EU
HAI SA FIM CORECTI... WWW.MOBBINGSOFT.WORDPRESS.COM
18 Martie 2012, 05:11:48