Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provincia surclasează capitala la nivel de centre R&D

27 Octombrie 2011




Centru R&D Siemens la Braşov


Constantin Suciu
lucrează de 10 ani în compania Siemens, deţinând poziţii de dezvoltator software, şef de echipă, project manager, manager de departament: „Centrul Siemens de cercetare-dezvoltare din Braşov face parte din divizia globală Siemens Corporate Technology. Unul dintre rolurile semnificative ale Corporate Technology este de a susţine prin servicii software de nivel înalt entităţile Siemens care dezvoltă produse şi implementează proiecte la clienţi, pe cele 4 mari axe de activitate, în sectoarele: Industrie, Infrastructură, Energie şi Medical. O activitate de importanţă strategică a CT este cercetarea ştiinţifică, care asigură concernului Siemens o poziţie de lider tehnologic pe axele sale de activitate”.



Constantin Suciu


În centru lucrează 135 de specialişti, care provin în mare majoritate din rândul absolvenţilor de matematică, informatică, electrotehnică, electronică, automatică.
În cadrul centrului din Braşov activitatea de dezvoltare este concentrată pe două direcţii: medical şi energie.
„În zona medicală, centrul din Braşov are o contribuţie semnificativă la unul dintre cele mai bune sisteme de management al informaţiei în cadrul spitalelor: SOARIAN. Pe de altă parte, în Braşov, există know-how de nivel înalt în ceea ce priveşte monitorizarea şi controlul software al sistemelor de transmisie şi distribuţie a energiei electrice. De asemenea, suntem o prezenţă activă la nivel global în implementarea de proiecte SCADA în sectorul Oil&Gas, proiectul NordStream fiind doar un exemplu în această direcţie. Activitatea de cercetare a diviziei Corporate Technology de la Braşov se evidenţiază în 3 direcţii: metodologii de design şi verificarea avansată ale implementărilor pe ASIC şi FPGA (folosite, de exemplu, în produsele industriale – bine cunoscuta gamă de automate programabile Siemens), sisteme de configurare bazate pe evenimente (de exemplu, combinaţia între constrângeri şi evenimente pentru o mai bună organizare a proceselor software) şi algoritmi în domeniul imagisticii medicale (interpretarea optimizată a imaginilor, modele computaţionale etc.)”, menţionează Constantin Suciu.


În ceea ce priveşte strategiile de atragere de resurse în cadrul centrului, Centrul a abordat două direcţii: atragerea absolvenţilor (oferirea de stagii de practică în cadrul companiei, studenţilor şi masteranzilor; realizarea de proiecte de diplomă pe teme sponsorizate de Siemens; susţinerea doctoranzilor din punct de vedere material, ştiinţific, efectuarea de stagii în centre similare Siemens de cercetare din Princeton, Viena sau Erlangen) şi adresarea pieţei muncii (fiecare angajat poate găsi provocări pe măsura capabilităţilor sale, fie în proiecte de dezvoltare de produs, fie în proiecte de cercetare; mediu de lucru agreabil; grup tânăr, entuziast; întreaga echipă de management CT România a plecat de la nivel de dezvoltator în proiecte internaţionale Siemens, prin urmare există o foarte bună înţelegere a activităţilor din cadrul proiectelor, şi, totodată, a nevoilor şi provocărilor colegilor; posibiltatea unei cariere internaţionale).


„Siemens are peste 400.000 de angajaţi având acoperire consistentă la nivelul fiecărui continent. În acest context, centrul din România se află în compania selectă a altor 8 ţări din «lumea» Siemens (Germania, SUA, China, India etc.), în care sunt acoperite ambele componente R&D: cercetare şi dezvoltare. Acest lucru subliniază poziţia de top a centrului din România în cadrul Siemens. Pe lângă aceasta, un număr semnificativ de cercetători români activează în locaţiile Siemens din SUA, Germania sau Austria, iar o parte dintre ei derulează activităţi de business development pentru divizia din România, identificând oportunităţi noi de afaceri.
De subliniat este faptul că în România există un centru în care se poate lucra pe teme de nivel înalt, într-un mediu profesionist. Obiectivul nostru este de a păstra în ţară specialiştii care doresc să performeze, oprind astfel hemoragia de materie cenuşie din ţara noastră spre alte meridiane”,
adaugă Suciu.


Pe lângă colaborarea cu universităţile, Centrul a stabilit de câţiva ani legături şi pe partea cercetării ştiinţifice, fiind parteneri atât în proiecte de cercetare cu finanţare naţională, cât şi europeană (FP7, POSDRU etc.).
„În momentul de faţă conclucrăm cu Universitatea Transilvania şi Universitatea Politehnică Bucureşti pentru a depune cel puţin două propuneri de teme de cercetare în competiţia din noiembrie a Programului PARTENERIATE, Subprogram «Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă». Direcţiile viitoare de cercetare-dezvoltare în cadrul centrului se vor axa pe conectarea cu direcţiile principale de dezvoltare ale Siemens: Smart Grids, Intelligent Cities, Green Solutions”, a mai spus Constantin Suciu.


ACI Worldwide Timişoara produce software în domeniul bancar

La nivel global, ACI Worldwide are peste 35 de ani de experienţă în livrarea de sisteme informatice pentru bănci, procesatori şi retaileri. În prezent, portofoliul ACI numără peste 750 de clienţi, din care 19 din top 20 bănci din lume, 5 din top 10 bănci în SUA, 6 din top 25 retaileri la nivel global, precum şi mari procesatori, ca VISA, Mastercard etc. Anual, software-ul ACI procesează peste 75 de miliarde de tranzacţii electronice, iar într-o zi se procesează în medie peste 12 de trilioane de dolari în tranzacţii wholesale.

Mircea Velicescu, Vice President, Global Application Development ACI Worldwide Timişoara
lucrează în domeniul software pentru industria bancară încă din timpul facultăţii. Începând cu anul 2003 a avut responsabilitatea de a conduce operaţiunile din România în cadrul Electronic Payment Systems şi apoi ACI Worldwide începând cu 2006. A absolvit Facultatea de Calculatoare din cadrul Politehnicii Timişoara în anul 2001 şi momentan este responsabil şi pentru produsele ACI Worldwide din domeniul anti-fraudă.



Mircea Velicescu


„Pe piaţa din România, în general deciziile şi contractele IT încheiate de băncile româneşti se fac la nivelul băncilor mamă, şi nu la nivel local, şi aici mă refer la genul de produse IT pe care le comercializează ACI Worldwide. Din această privinţă, aş putea spune că 100% din activitatea din centrul de R&D din Timişoara este adresată pieţii externe, parte din această activitate fiind în schimb folosită şi de către unele bănci din România, prin folosirea infrastructurii băncilor mamă. În prezent, ACI Worldwide deţine un singur contract la nivel local cu o bancă din România”, precizează Mircea Velicescu.


Centrul din România face parte din departamentul Application Development, alături de centre din Omaha SUA, Boston SUA, Watford Marea Britanie, Bangalore India, Kuala Lumpur Malaiezia. Momentan, în jur de 23% din resursele R&D ale companiei se află în România.
„Organizarea companiei este una funcţională şi nu geografică, fapt care face ca centrul din România să nu se deosebească de celelalte centre, din punct de vedere al modului de lucru sau al produselor pe care le creăm. Există echipe de programatori din alte centre care sunt conduse de către manageri din România, iar unele dintre produse sunt conduse cu totul din locaţia din România. O diferenţă faţă de restul centrelor R&D ale ACI o reprezintă media de vârstă, care este în general mult mai mica în România, undeva la 29 de ani”, adaugă Mircea Velicescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
EU
HAI SA FIM CORECTI... WWW.MOBBINGSOFT.WORDPRESS.COM
18 Martie 2012, 05:11:48