Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provincia surclasează capitala la nivel de centre R&D

27 Octombrie 2011





Monica Ene Pietroşanu


Responsabilităţile sale la Intel constau în supravegherea activităţilor centrului, identificarea unor noi oportunităţi de business, precum şi dezvoltarea relaţiei cu cei mai importanţi jucători din industria IT. De asemenea, Monica coordonează relaţiile Intel cu mediul academic şi cu sistemul public.


„Centrul de dezvoltare software Intel din Bucureşti îşi concentrează momentan activitatea pe trei direcţii majore: platforme şi soluţii mobile, analiza performanţelor pentru optimizarea hardware/software şi soluţii software pentru data centere. Proiectele ce vizează platformele şi soluţiile mobile abordează nivelul sistemului de operare, al interacţiunii dintre software şi hardware şi al aplicaţiilor pentru următoarea generaţie de dispozitive mobile. Este vorba de simularea şi îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor, folosirea la maximum a capabilităţilor platformelor hardware Intel şi oferirea unei interacţiuni cât mai naturale între utilizator şi dispozitivul mobil. Analiza performanţelor şi optimizarea presupun caracterizarea performanţelor pe diferite configuraţii hardware şi software. Platformele avute în vedere implică un spectru larg în aşa-numitul „compute continuum”: de la servere la mediile cloud computing, la clienţi de înaltă performanţă (desktop PC-uri, laptopuri), până la dispozitive mobile (tablete). Rezultatele acestor analize influenţează decizii strategice pe piaţă, definesc standarde şi furnizează oportunităţi de îmbunătăţire a designului hardware.
Soluţiile pentru data centere se axează pe produsul Intel Data Center Manager, un modul software (SDK – Software Development Kit) sau o librarie care prezintă posibilităţi de monitorizare, trending şi control a consumului de energie electrică şi termală pentru diferite componente din cadrul unui Data Center (servere, UPS-uri, PDU-uri)”, spune Monica Ene Pietroşanu.


Centrul are momentan mai mult de 60 de angajaţi. Intel a investit din noiembrie 2010 până în prezent mai multe milioane de euro în Centrul de Cercetare-Dezvoltare Software de la Bucureşti. În noiembrie 2011 echipa centrului R&D Intel se va muta într-un sediu nou.
„Strategia Intel în direcţia atragerii de resurse este de a oferi oportunităţi unice tinerilor din România, de a se forma la cele mai înalte standarde de profesionalism. Dorim să contribuim la accelerarea inovaţiei în ţara noastră şi să sporim prestigiul şi competitivitatea economiei româneşti în acest fel. În esenţă, ne dorim ca talentele pe care le formăm să rămână în România şi să aducă valoare adaugată industriei IT locale. Centrul din Bucureşti se bucură deja de o reputaţie foarte bună în interiorul companiei, la nivel global. Softiştii angajaţi de Intel la Bucureşti fac parte din echipe internaţionale şi colaborează direct cu colegii din alte centre de cercetare şi dezvoltare software pe diferite proiecte”, a precizat Monica Ene Pietroşanu.


Colaborarea cu mediul academic este foarte importantă pentru Intel. Momentan, în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Software din Bucureşti este în desfăşurare un program de burse pentru 15 studenţi. La jumătatea lunii octombrie compnia a anunţat un concurs de programare paralelă, numit Acceler8, în care sunt implicate universităţi cu profil tehnic din întreaga ţară.
În viitorul apropiat, Intel îşi propunem să iniţieze mai multe proiecte comune cu universităţi de profil IT&C.
„Centrul va continua să crească în ritm alert, aşa cum s-a întâmplat şi pe parcursul primului an de la lansare. Ne vom concentra pe extinderea activităţilor de cercetare-dezvoltare, precum şi pe creşterea şi diversificarea proiectelor existente. De asemenea, succesul parteneriatelor din zona academică se va materializa în proiecte de cercetare comune”, a încheiat Monica Ene Pietroşanu.


În primele şase luni ale anului 2011, compania Intel a investit la nivel mondial 4,3 miliarde de dolari în activităţi de cercetare şi dezvoltare.


iQuest are trei centre de dezvoltare


Cornelius Brody
este fondator şi CEO al iQuest Group. Brody deţine un Master în Calculatoare la Universitatea Politehnică din Cluj şi un MBA la Fontainebleau, în Franţa.
Compania are sediul central la Frankfurt am Main şi deţine trei centre de dezvoltare în Cluj-Napoca, Braşov şi Sibiu. Încă de la lansare, în 1998, iQuest a înregistrat o extindere rapidă, devenind unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de software şi, în acelaşi timp, un grup internaţional de renume. În acest an, compania prognozează o cifră de afaceri de 14 milioane de euro, în creştere cu circa 40% faţă de 2010.



Cornelius Brody


„iQuest şi-a definit o direcţie proprie de cercetare – dezvoltare – inovare (C-D-I) încadrată în strategia de dezvoltare a grupului, care să-i permită diversificarea activităţii prin crearea de tehnologii şi produse proprii atât în ţară, cât şi în afara ei. Astfel, s-a creat o echipă de cercetare care a produs, de-a lungul timpului, mai multe tehnologii şi produse ce şi-au găsit aplicabilitatea în piaţă. În acest scop s-au utilizat fie finanţări din fonduri publice, fie finanţări proprii.
Domeniile în care s-au creat tehnologii şi produse sunt: zona instrumentelor de comunicare, de planificare şi execuţie de strategie şi în meteorologie”, spune Cornelius Brody.
În acest moment, centrul de cercetare iQuest numără 15 specialişti proprii.


„Cea mai importantă contribuţie a centrului de cercetare la dezvoltarea grupului este accelerarea şi impulsionarea procesului de inovare, proces fundamental pentru companii care au depăşit cel puţin o etapă de masă critică. Importanţa acestui proces este dată de faptul că este principala componentă a sustenabilităţii business-ului, mai ales în condiţii de constrângeri şi agresivitate semnificativă a mediului de afaceri. Există două categorii de resurse care ne interesează: cercetătorii cu experienţă şi rezultate şi tinerii. Pentru prima categorie s-a dovedit eficient setul de obiective propuse, urmare a unei analize atente a nevoilor din piaţă, pe domeniile de acţiune alese. Pentru tineri este atractiv un mediu foarte competitiv, care să le permită dezvoltarea personală, să le stimuleze creativitatea şi să le dea satisfacţii profesionale, inclusiv prin participarea la crearea de produse cu grad mare de utilizare la clienţi”, adaugă Brody.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
EU
HAI SA FIM CORECTI... WWW.MOBBINGSOFT.WORDPRESS.COM
18 Martie 2012, 05:11:48