Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provincia surclasează capitala la nivel de centre R&D

27 Octombrie 2011




Printre parteneriatele stabilite în cursul activităţii de cercetare-dezvoltare se numără cele cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Universitatea Tehnică Bucureşti, Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti, Universitatea de Medicină-Farmacie Tg. Mureş, Agenţia Naţională de Meteorologie.
„Ne-am definit o poziţie consistentă şi stabilă în domeniul C-D-I. În etapa următoare dorim să o consolidăm şi să o adâncim. Astfel, vom continua activitatea pentru rafinarea tehnologiilor curente şi crearea de tehnologii pe zonele adiacente de aplicaţie. Tehnologiile create au fost astfel alese încât să ne permită dezvoltarea subsecventă de familii de produse. Practica centrală iQuest în acest domeniu este identificarea, atragerea şi crearea condiţiilor optime de dezvoltare pentru talente. Nu este o cale uşoară, dar este una sigură, care ne asigură deschiderea necesară dezvoltării viitoare”, precizează Brody.


Freescale a împlinit 11 ani
Freescale Semiconductor România şi-a început activitatea în iunie 2000 cu doar 5 angajaţi, sub numele de Centrul de dezvoltare software Motorola - parte a Sectorului de Produse Semiconductoare din Motorola (SPS). Motorola SPS s-a separat în aprilie 2004 şi a devenit o companie independentă numită Freescale Semiconductor. Freescale România este un Centru de cercetare şi dezvoltare de excelenţă în embedded software, cu peste 200 de ingineri angajaţi, fiind condus inca de la infiintare de Adrian Purcarea.
Grupurile reprezentante în România sunt: Networking & Multimedia Group, Developer Technologies, Microcontroller Solution Group şi Divizia de Produse Celulare.
Freescale Semiconductor România este unul dintre cele mai mari centre de software din Freescale, generând concepte şi soluţii inovatoare pentru tehnologii care contribuie la dezvoltarea ofertei Freescale pe piaţa de produse semiconductoare.
Priorităţile Freescale în zona de cercetare şi dezvoltare din România includ aplicaţii pentru echipamente de telecomunicaţii folosite în reţele wireless şi wireline, prelucrare de semnal pentru staţiile de bază wireless, aplicaţii de securitate în reţele, conectivitate pentru sisteme de putere redusă, profile de stivă şi de aplicaţii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, unelte de dezvoltare integrate (debugger, compiler şi unelte de analiză de performanţă) pentru procesoarele companiei.


Adobe si InterAKT Online
Adobe România este un centru R&D, filială a companiei Adobe, care deţine multe tehnologii şi unelte de dezvoltare web — Flash, Flex, AIR, Dreamweaver. Echipa din Romania lucrează la aceste tehnologii web, le dezvoltă, le extinde şi le duce mai departe. Adobe Romania înseamnă 100 de oameni talentaţi care colaborează strâns cu echipele Adobe din lume.
Nucleul Adobe Romania este echipa InterAKT Online — o firma românească care a produs timp de 5 ani unelte de dezvoltare web, în special extensii pentru Dreamweaver.


Dezvoltare software utilizand produse Microsoft
Equilobe Software este o companie infiintata in anul 2007, care are ca principala activitate serviciile de consultanta si dezvoltare software.
„Inca de la inceput, compania a avut o orientare clara in ceea ce priveste tehnologiile adoptate in dezvoltarea solutiilor pentru clienti, si anume, folosirea produselor Microsoft. Devenind un partener Microsoft in cadrul programului Bizspark (de access la tehnologie pentru startup-uri) am putut beneficia de o sumedenie de ustensile software care ne-au permis sa dezvoltam solutii pentru clienti in timp record. Dobandind in timp aceasta experienta pe platforma Microsoft am ajuns reusit sa putem oferi servicii de consultanta si dezvoltare pentru clienti din Olanda, Polonia, Germania si America. In general solutiile software dezvoltare de noi se invart in spectrul „Rich Internet Applications” – aplicatii client dezvoltate folosind Microsoft Silverlight/WPF saul HTML5, aplicatii mobile sau chiar portaluri web – toate avand in spate un intreg ecosistem software – baze de date, servicii web, cloud computing – pe care in timp am reusit sa il stapanim si cunoaste pana la cele mai mici detalii.
Priority Inbox, este primul nostru produs propriu si s-a nascut mai mult dintr-un pariu, si anume masura in care am reusi sa modelam functionalitatea oferita de Gmail cu al lor Priority Inbox. Astfel, desi a pornit de la un proiect de weekend, a ajuns dupa cateva saptamani de finisare a un produs finit In prezent nu mai continuam dezvoltarea acestui produs insa cautam sa ne folosim de cunostintele dobandite in lucrul cu Microsoft Outlook atat in activitati de consultant cat si in dezvoltarea unor noi produse. Cu siguranta in momentul in care incetezi sa mai investesti timp in invatare si acumulare de cunostinte devine doar o problema de timp pana cand locul tau in piata va fi luat de altcineva. In acest domeniu al tehnologiei informatiei, lucrurile se misca cu o repeziciune uimitoare iar faptul ca Microsoft incearca sa tina pasul cu ultimele noutati/trenduri ale industriei si ultimele tehnologii aparute (si aici pot sa dau drept exemplu noua platform de cloud computing oferita de Microsoft – Windows Azure si adoptia in ustensilele de dezvoltare a standardului HTML5) ne permite si noua sa ramanem la zi si oferta de servicii pe care o facem clientilor nostri”, spune Catalin Criveteanu.


Posibile investiţii

Presa IT a semnalat în acest an o posibilă investiţie a companiei IBM într-un centru de cercetare şi dezvoltare în România. Conform autorităţilor din Târgu-Mureş, care s-au întâlnit cu oficiali ai companiei americane, proiectul IBM ar urma să fie dezvoltat în parcul IT „Digital Mureş”, ce va fi construit pe o suprafaţă de 100 de hectare, pe terenul unui fost aerodrom.


Dacă se va construi, centrul IBM ar urma să aibă activitate în cercetare în domeniul sănătăţii, farmaciei, nanotehnologiei, ştiinţelor vieţii şi smart cities.


În decembrie 2009, Valentin Tomşa, directorul general al SAP România, anunţa într-o întâlnire cu presa că SAP va deschide în prima jumătate a lui 2010 un centru de cercetare în România, pentru care angajează cercetători. Valentin Tomşa nu a dorit să spună de câţi oameni are nevoie noul centru şi nici nu a oferit alte detalii. Însă nici centrul nu s-a materializat.


Deşi românii poate că „suferă” după plecarea Nokia de la Cluj, nu trebuie să uite că încă mai sunt companii IT&C care au centre de cercetare-dezvoltare în România, care se gândesc încă să le extindă activitatea, ba, mai mult decât atât, să deschidă altele noi. Şi chiar dacă nu au centre R&D la noi în ţară, corporaţii precum Microsoft, Oracle sau IBM investesc masiv în acest domeniu, pe de o parte pentru a descoperi noi talente, iar pe de alta pentru a impulsiona activitatea de cercetare-dezvoltare în ţara noastră.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
EU
HAI SA FIM CORECTI... WWW.MOBBINGSOFT.WORDPRESS.COM
18 Martie 2012, 05:11:48