Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Intergraph ajută Republica Cehă să devină una dintre primele ţări care şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de directiva INSPIRE

29 Noiembrie 2011




Oficiul Ceh de Topografie, Cartografie şi Cadastru a folosit suita de produse Intergraph GeoMedia IDG pentru a deveni un punct de acces cu informaţii complete legate de Infrastructura pentru Informaţii Spaţiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE). În cadrul acestui proiect, instituţia a lansat o nouă versiune a geoportalului său http://geoportal.cuzk.cz folosind suita de produse Intergraph GeoMedia IDG, devenind astfel una dintre primele agenţii naţionale de cartografiere care îşi îndeplineşte obligaţiile ce decurg din Directiva INSPIRE a Parlamentului European.

165.000 de înregistrări de metadate

Prin intermediul geoportalului, COSMC publică acum 165.000 de înregistrări de metadate care descriu seturi de date spaţiale şi servicii, afişând rezultatele căutării în mai puţin de o secundă. Cea mai mare parte a conţinutului text al geoportalului este generat din informaţii deţinute în înregistrările de metadate. Înregistrările de metadate sunt actualizate zilnic cu ajutorul unui instrument de Transformare Electronică şi Încărcare (ETL), care asigură redarea actualizărilor efectuate în peste 10 sisteme de producţie de date din cadrul COSMC. De exemplu, actualizările zilnice la acoperirea hărţilor digitale cadastrale se reflectă în sistemul informatic pentru publicitate imobiliară al Republicii Cehe.


În plus, geoportal-ul oferă servicii de căutare şi vizualizare web conforme cu directiva INSPIRE, inclusiv serviciul EuroGeonames. De asemenea, instrumentele geoportalului permit achiziţionarea şi licenţierea geodatelor şi a serviciilor; această facilitate de tip comerţ electronic reprezintă interfaţa exclusivă prin care cetăţenii şi administraţiile publice pot comanda astfel de produse. Ing. Danuše Svobodová, Director Adjunct al Oficiului de Topografie, a precizat că „pe parcursul celor şase ani de funcţionare, geoportalul COSMC a evoluat cu fiecare schimbare; de la începuturile sale ca soluţie principală de producţie şi comercializare on-line a hărţilor pentru Oficiul de Topografie până la soluţia complexă de azi ce permite furnizarea de date şi servicii din întregul Oficiu Ceh de Topografie, Cartografie şi Cadastru (COSMC)“.



Echipă comună de proiect

Echipa responsabilă cu soluţia, alcătuită din reprezentanţi ai Intergraph, ai Oficiul de ControlTopografic şi ai Oficiului Ceh de Topografie, Cartografie şi Cadastru, a fost în măsură să satisfacă deopotrivă cerinţele Oficiului, ale utilizatorilor săi şi ale directivei INSPIRE. Multe aplicaţii ale geoportalului au fost cu adevărat inovatoare şi implementate în premieră în Republica Cehă. Geoportalul COSMC a devenit o sursă de inspiraţie atât pentru alte geoportal-uri din Republica Cehă, precum şi pentru cele din alte ţări. Menţinerea Geoportal-ului COSMC este un scop principal pentru Oficiul de Topografie.


„Ne mândrim cu faptul că Intergraph a contribuit la poziţionarea COSMC în fruntea comunităţii IDG din Europa“, a spus Robert Widz, Directorul Intergraph pentru Administraţie Publică al EMEA. „Cunoştinţele dobândite prin colaborarea noastră cu Programele de Cercetare europene, Grupurile de Lucru INSPIRE şi implementări regionale, naţionale şi internaţionale de succes ale IDG ne-au permis să dezvoltăm suita de produse GeoMedia IDG ale cărei funcţionalităţi minimalizează riscul implementării şi timpul de lucru. Clienţii vor vedea că aceste programe continuă să se dezvolte, de exemplu prin integrarea funcţionalităţilor GeoMedia IDG cu cele ale ERDAS APOLLO.“



Beneficii

Exemple de avantaje pe care geoportalul ceh le oferă sunt, printre altele, şi portalul Web public pentru căutarea şi vizualizarea datelor şi metadatelor în hartă, un catalog complet conţinând 165.000 de înregistrări de metadate validate, servicii de căutare şi vizualizare conforme cu directiva INSPIRE, un serviciu de descărcare date pentru EuroGeonames, un registru special pentru căutare rapidă în metadate şi editor de metadate accesibil în mod gratuit şi un magazin virtual care include o interfaţă pentru selectarea şi descărcărea datelor exportate.


-


Directiva INSPIRE reprezintă o preocupare şi pentru România, iar subiectul a fost dezbătut intens la ediţia 2010 a Lumii Geospaţiale, evenimentul anual organizat de Intergraph Computer Services. Dincolo de INSPIRE, atractiv pentru audienţă prin presiunea normelor şi reglementărilor, s-au prezentat numeroase studii de caz şi s-a dezbătut oportunitatea dezvoltării unui „plan de afaceri” pentru o instituţie publică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite