Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Etica cercetării româneşti se aliniază standardelor internaţionale

30 Noiembrie 2011




Legea prevede două serii de sancţiuni posibile: cele ce pot fi aplicate la nivel local, în fiecare instituţie, sau la nivel central. CNECSDTI nu are personalitate juridică şi nu poate aplica sancţiuni în mod direct, ci poate doar constata existenţa unor abateri şi poate face recomandări către organele executive abilitate. Răspunderea juridică pentru hotărârile CNECSDTI revine MECTS. Direcţia juridică a MECTS avizează toate hotărârile CNECSDTI, conform legii.

Sesizările şi contestaţiile se transmit către CNECSDTI la adresa ANCS din strada Mendeleev 21-25, Bucureşti, iar analiza acestora se realizează în termen de 90 de zile de la primirea lor. Rezultatele analizei şi hotărârile CNECSDTI se fac publice printr-un raport, care se publică pe site-ul CNECSDTI.

Etica în activitatea ştiinţifică este o problematică de o importanţă deosebită, pentru că se referă la însăşi elita intelectuală a ţării, cu un impact fundamental asupra formării sistemului de valori al generaţiilor viitoare. De asemenea, trăim în-tr-o eră a informaţiei, unde proprietatea intelectuală devine progresiv mai importantă şi mai preţioasă decât proprietatea fizică, stând la baza oricărei dezvoltări sustenabile a unei economii bazate pe cunoaştere. În această lume a informaţiei şi a cunoaşterii, regulile ce guvernează crearea şi transmiterea cunoaşterii devin mult mai importante decât crearea şi transmiterea bunurilor fizice. Aplicarea fără compromis a acestor reguli este un pas, absolut necesar şi fundamental, pe calea către construirea unei economii bazate pe cunoaştere.


Dragoş Ciuparu, preŞedinte ANCS:


„A veghea asupra respectării principiilor eticii şi bunei conduite în activităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare este o responsabilitate care
cade în primul rând în sarcina comunităţii ştiinţifice, rolul autorităţilor fiind acela de a crea cadrul legal şi procedurile şi de a selecta reprezentanţii comunităţii cu capacitatea de a juca rolul acelui sistem imunitar la nivel central ce se dovedeşte a fi atât de necesar. Odată cu schimbarea cadrului legal şi cu investirea CNECSDTI considerăm că Autoritatea şi-a îndeplinit rolul de a activa mecanimele care să vegheze la respectarea acelor principii care să permită promovarea valorii şi crearea unui mediu prielnic dezvoltării profesionale a cercetătorilor în România.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Universitatea A. Vlaicu din Arad
Verificati abuzul de autoritate al rectoritei Mihut Lizica-Marioara de la Universitatea A.Vlaicu din Arad care nu semneaza pe nici un proiect de cercetare daca nu este trecuta pe proiect in echipa de cercetare si platita. Daca nu credeti solicitati lista echipelor de cercetare de la fiecare proiect din universitatea Vlaicu. Doamna rectorita profesoara de gramatica este in toate proiectele chiar daca sint proiecte de economie, inginerie, informatica, fizica, chimie.
02 Decembrie 2011, 07:54:44
Titi
Si Sindicatul UNiversitar, Alma Mater, are vicepresedinte un BOU cu proiecte false. Dar il spijina cei din conducerea sindicatului, cica unul Hadar. Boul celalalt se lauda cu proiecte false de zerci de mii de euro. Plus ca nevasta lui este campioana in plagiat.
05 Decembrie 2011, 08:50:08