Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NuSTAR Week la Bucureşti

30 Noiembrie 2011





Organizat de către Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH) la Biblioteca Naţională de Fizică de pe Platforma Măgurele, între 17-21 octombrie, Săptămâna NUSTAR 2011, manifestare internaţională de primă importanţă în fizica nucleară, a reunit aproximativ 100 de cercetători, în principal din Europa. Majoritatea discuţiilor au avut ca subiect stadiul actual şi progresul realizat în dezvoltarea aparaturii de cercetare pe care colaborarea NuSTAR (Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions) o construieşte pentru experimente la FAIR. Programul reuniunii a cuprins sesiuni paralele dedicate colaborărilor din proiect şi grupurilor de lucru şi o importantă sesiune de interes general, dedicată proiectului ELI-Nuclear Physics, cea mai mare infrastructură de cercetare din estul UE, şi sinergiilor acestuia cu activităţile NuSTAR.

FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) va fi cea mai mare infrastructură experimentală pentru producerea de fascicule radioactive din Europa şi este plasată în Darmstadt, Germania, ca extindere majoră a actualului prestigios laborator de fizică nucleară GSI. Această infrastructură experimentală, în valoare de peste 1.5 miliarde de euro, este construită de un consorţiu internaţional în care România este membru fondator. Amploarea proiectului FAIR, care îl face unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare fundamentală la nivel mondial, va fi impresionantă: aproape 3000 de cercetători din peste 40 de ţări, cu un important câştig de know-how pentru FAIR, dar şi pentru fiecare ţară membru în parte.

Din 1999, un mare număr de institute de cercetare şi tehnice au contribuit la primele proiecte ale viitorului accelerator. Următorul pas important l-a reprezentat fondarea societăţii FAIR, care va coordona construcţia acceleratorului şi a facilităţilor experimentale, baza constituind-o nu doar contribuţia financiară, ci şi expertiza ştiinţifică şi tehnică a celor 16 ţări partener: Austria, China, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, India, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia. FAIR va oferi oportunităţi experimentale de neegalat la nivel mondial pentru fizica nucleară şi hadronică, fizică atomică sau aplicaţii, fiind de altfel recunoscută în acest sens de către ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) ca principala infrastructură la nivel european pentru producerea de fascicule radioactive. Super FRS (Super-conducting Fragment Separator), una din marile infrastructuri aflate în construcţie la FAIR, va furniza fasciculele izotopice de nuclee exotice separate spaţial, astfel că vor putea fi produse fascicule intense de izotopi instabili ai tuturor elementelor, de la hidrogen la uraniu, precum şi antiprotoni. Pentru a folosi eficient viitoarea facilitate este necesară dezvoltarea de aparatură experimentală extrem de performantă şi tehnici experimentale inovative.

Cu peste 800 de membri din 146 de instituţii de cercetare din 36 de ţări, NuSTAR este super-colaborarea internaţională în care este organizată comunitatea cercetătorilor în domeniul fizicii nucleare, interesată de experimente la FAIR. Colaborarea NuSTAR are ca scop folosirea fasciculelor de izotopi cu timp de înjumătăţire foarte scurt de la FAIR pentru studiul experimental al proprietăţilor materiei nucleare pe un domeniu larg al temperaturii, densităţii şi al raportului între numărul de protoni şi neutroni. Acest scop ambiţios poate fi realizat numai folosind ansambluri experimentale şi aparatură de detecţie cu performanţe mult peste cele existente azi, astfel de sisteme ultra-performante fiind dezvoltate în prezent în cadrul NuSTAR. Cercetătorii din România sunt prezenţi în mod activ în acestă mare colaborare internaţională şi nu este deloc întâmplător că în această toamnă au avut privilegiul de a găzdui ediţia din acest an a „NuSTAR Week“.

Transferul reciproc de know-how ştiinţific şi tehnologic realizat în cadrul NuSTAR este un mare câştig practic pentru cercetarea din România, iar prezenţa alături de cele mai mari instituţii de cercetare în fizică nucleară din Europa contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării. Şi nu trebuie să uităm faptul că, odată cu intrarea în funcţionare a FAIR, cercetători din România vor fi implicaţi în studii cu un potenţial impact major asupra ştiinţei viitorului la unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite