Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Realizarea unei familii de compresoare cu şurub pentru industria gazieră

30 Noiembrie 2011



Datorită avantajelor pe care le prezintă, Compresoarele cu şurub, care fac parte din grupa compresoarelor volumice - Positive displacement compressors-, îşi pot găsi o utilizare cât mai largă în industria gazieră. INCDTurbomotoare-COMOTI a reuşit să dezvolte o gamă nouă de compresoare cu şurub, cu parametrii de funcţionare adaptaţi noilor cerinţe, în România Institutul fiind de altfel singura firmă care proiectează, realizează, experimentează, livrează, asigură asistenţă tehnică şi piese de schimb pentru două tipuri de compresoare: compresoarele centrifugale şi compresoarele cu şurub cu injecţie de ulei.

Strategia pe termen lung a INCD Turbomotoare-COMOTI este de a valorifica superior, în condiţii de eficienţă şi rentabilitate ridicate, soluţii originale, tehnologice şi constructive, prin realizarea şi dezvoltarea unor produse şi tehnologii noi, performante, cu un câmp larg de aplicabilitate în industria orizontală.

Cercetările continue şi dezvoltarea au permis ca acest tip de compresoare cu şurub să-şi găsească o poziţie pe piaţă, gama de dimensiuni diversificându-se în ultimul deceniu într-o manieră mult mai explozivă faţă de oricare alt tip de compresoare.

COMOTI, fabricant sub licenţă

INCD Turbomotoare-COMOTI furnizează o gamă largă de echipamente de comprimare, la care unităţile de comprimare sunt compresoare cu şurub cu injecţie de ulei. Dacă la început unităţile de comprimare erau achiziţionate integral de la firma GHH-Rand Germania, în timp, încrederea căpătată din partea partenerului german, a făcut ca într-o perioadă relativ scurtă de timp să fie asimilată licenţa de fabricaţie a compresoarelor cu şurub de tip CU. Astfel că, în aprilie 2010, INCD Turbomotoare-COMOTI a fost certificată ca fabricant – sub licenţă - de compresoare cu şurub tip CU.

Echipamentele de comprimare realizate sub licenţa Ingerssol Rand (proprietara GHH-Rand) au ca parametri maximali 31 bara presiune de refulare, respectiv 3000 Nm3/oră debit de gaz livrat. Solicitările /semnalele venite de la potenţialii beneficiari au impus abordarea cu necesitate a proiectării unei familii de compresoare cu şurub, capabile să dezvolte presiuni de refulare de 45 bara, respectiv debite de cca 5000 Nm3/ora într-o primă fază, urmând ca în faza următoare Institutul să realizeze presiuni de refulare de 75 barg.


Compresorul Cu90HP

Compresorul cu şurub cu injecţie de ulei tip CU90HP

Experienţa acumulată de INCD Turbomotoare-COMOTI în proiectarea şi executarea echipamentelor de comprimare a creat premizele unei provocări: realizarea unui compresor cu şurub cu injecţie de ulei, derivat din compresorul CU 90G, capabil să furnizeze:

- presiune de refulare de 45 bara,
- presiunea de aspiraţie fiind de 5 bara
- debitul cca 1000 Nm3/oră.

Practic, s-a ales varianta efectuării numai a unor modificări imperios necesare (s-a păstrat perechea de rotori, lagărele şi celelalte piese interioare ca labirinţi, piston echilibrare etc.):

- carcasele s-au redimensionat pentru a putea rezista la presiunea de încercare de 76 bara, efectuîndu-se calcule de rezistenţă pentru optimizarea formei
- s-a schimbat materialul de turnare oţel grad WCC tip A216 (conf. API 619, respectiv ISO 10440 )
- s-au adaptat flanşele de aspiraţie/refulare la tipurile de flanşe recomandate de norme (nu flanşe pătrate).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite