Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Oracle Cloud Computing

30 Noiembrie 2011
Marius Nicolae,
Regional Exalogic Business Development Manager Oracle


Cloud Computing-ul este un model prin care este creată posibilitatea accesului facil şi la cerere prin reţea la un grup partajat de resurse computaţionale configurabile (de exemplu, reţele, servere, echipamente de stocare, aplicaţii şi servicii), care pot fi alocate şi lansate rapid cu un efort minim de gestiune sau interacţiune cu furnizorul de servicii. Acest model Cloud promovează disponibilitatea tuturor acestor resurse şi este alcătuit din cinci caracteristici esenţiale, trei modele de servicii şi patru modele de implementare.

În situaţia în care factorii de decizie CIO se confruntă cu dubla provocare legată de controlul costurilor şi de crearea unui mediu în care atât IT-ul, cât şi liniile de business pot inova, Cloud Computing-ul ar putea oferi o oportunitate unică de a evolua către un model cu servicii partajate, care va face
IT-ul şi mai necesar pentru competitivitatea globală a unei afaceri.


Probabil cel mai uzitat clişeu întâlnit de un CIO este „nevoia de a face mai multe cu mai puţin”. Totuşi, implicaţiile acestei idei sunt întotdeauna prezente în mintea unui CIO, indiferent de situaţia companiei sau a economiei. Cu un set aparent nelimitat de iniţiative IT care trebuie abordate, cel mai mare impact pe care Cloud Computing-ul îl poate avea este abilitatea de a gestiona mult mai multe – poate chiar de câteva ordine de mărime mai mari – aplicaţii şi servicii. Abilitatea de a reduce considerabil timpii de alocare pentru sisteme, aplicaţii şi utilizatori şi de a creşte semnificativ raportul dintre servere şi administratori va avea efecte de anvergură asupra multor practici standard din IT.


Pentru Cloud-uri Private, Oracle oferă un portofoliu extensiv de aplicaţii orizontale şi pe domenii de activitate care rulează pe o platformă bazată pe standarde, de servicii partajate; produse de top middleware şi de baze de date, inclusiv Oracle Exadata Database Machine şi Oracle Exalogic Elastic Cloud, pentru Platform-as-a-Service (PaaS) private; şi produse hardware de top pentru Infrastructure-as-a-Service (IaaS) private.


Pentru Cloud-uri Publice, Oracle Public Cloud este un set de oferte de suite de aplicaţii, middleware şi de baze de date de la Oracle oferite într-o manieră self-service, pe baza unui abonament, scalabilă elastic, fiabilă, de disponibilitate înaltă şi sigură. Mai mult, Oracle On Demand este un ofertant de servicii Cloud ce oferă clienţilor aplicaţii şi servicii de platformă. De asemenea, clienţii pot să opteze pentru rularea produselor Oracle în Cloud-uri Publice de la terţe părţi.


Majoritatea companiilor îşi actualizează infrastructura IT existentă pentru a adopta în timp mai multe caracteristici de Cloud, mai degrabă decât să mute imediat totul în soluţii Cloud Computing. Tehnologia avansează şi evoluează cu rapiditate, însă companiile vor trebui, de asemenea, să-şi schimbe politicile şi procesele. În multe situaţii, elementele tehnice de bază pentru Cloud Computing sunt disponibile înainte ca organizaţia să fie pregătită.


Pentru multe centre de date care se mută într-un Cloud Privat, primul pas în evoluţia câtre un sistem de tip cloud este consolidarea, trecerea de la medii dedicate şi silozuri de date, către platforme şi infrastructuri partajate şi scalabile elastic. Aplicaţiile din silozuri, care rulează pe middleware, baze de date, servere şi soluţii de stocare dedicate, sunt dimensionate pentru încărcare maximă, astfel încât este disponibilă o capacitate suplimentară de calcul. Fiecare siloz poate însemna componente eterogene de la mai mulţi ofertanţi, ceea ce duce la complexitate şi costuri crescute de gestiune. Prin trecerea la o arhitectură consolidată, cu servicii standardizate şi partajate, se pot face reduceri semnificative de costuri.


În timp ce virtualizarea este o tehnologie importantă pentru Cloud Computing, este important de înţeles şi că altă tehnologie denumită clustering este complementară şi, de asemenea, de importanţă critică. Virtualizarea este o metodă extraordinară de a partaja hardware-ul şi de a permite implementarea uşoară a aplicaţiilor. Oracle oferă o serie de tehnologii de virtualizare, inclusiv Oracle VM pentru x86, Oracle VM pentru SPARC şi Oracle Solaris Containers. De asemenea, Oracle oferă un set cuprinzător de produse de tip cluster, inclusiv Oracle Database Real Application Clusters, Oracle TimesTen In-Memory Database, serverul de aplicaţii Oracle WebLogic şi data grid-ul in-memory Oracle Coherence.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite