Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Când vor intra IMM-urile în „era virtualizării“?

30 Noiembrie 2011



În ultima perioadă se înmulţesc opiniile specialiştilor care susţin drept inerentă intrarea companiilor mici şi medii în „era virtualizării“, făcând referire directă la proiectele de virtualizare a serverelor. Deşi argumentele în favoarea adoptării acestei tehnologii sunt numeroase, solide şi pot fi cuantificate financiar, există încă numeroase bariere care tind să infirme verdictul enunţat.

Virtualizarea a reprezentat şi în 2011 una dintre principalele priorităţi ale departamentelor informatice ale companiilor din întreaga lume. Deşi proiectele s-au diversificat şi au devenit din ce în ce mai complexe (odată cu dezvoltarea tehnologiilor de tip Cloud Computing), proiectele de virtualizare a serverelor rămân cele mai numeroase. Fapt confirmat şi de cabinetul de analiză IDC, conform căruia în 2012 numărul maşinilor virtuale îl va depăşi pe cel al serverelor fizice, urmând ca în 2013 şi 2014 decalajul să se mărească.


Proliferarea maşinilor virtuale nu este susţinută însă doar de proiectele mari, realizate de companii cu ferme de servere de dimensiuni considerabile şi de Data Centere, ci şi de către firmele de dimensiuni medii şi mici, dacă este să dăm crezare analiştilor de piaţă. Care nu ezită să declare 2012 drept „Anul virtualizării pentru companiile mici şi mijlocii“.


Argumentele generice care justifică acest verdict sunt:
- climatul economic dificil, cu trimitere clară către economiile şi câştigurile pe care le pot genera proiectele de virtualizare a serverelor
- familiarizarea cu tehnologia de virtualizare, intens popularizată de vendorii de astfel de soluţii, dar şi de către producătorii de hardware, respectiv servere
- reducerea costurilor aferente proiectelor de virtualizare, atât pe partea software (sisteme de licenţiere mai flexibile), cât şi hardware (oferte dedicate sectorului IMM).


Sunt argumente solide, care pot fi probate practic cu exemple concrete din piaţă. Iar numeroase companii mici şi mijlocii au demarat deja proiecte de virtualizare, urmărind varii benenficii.


Care erau priorităţile în 2009

Conform unui studiu de piaţă realizat de VMware, unul dintre principalii jucători mondiali pe zona soluţiilor de virtualizare, companiile mici şi mijlocii manifestă un puternic interes pentru proiectele de virtualizare a serverelor. Studiul, finalizat la sfârşitul lui 2009, şi realizat pe un eşantion de 309 companii (din Canada şi SUA), având între 20 şi 1.000 de angajaţi, a evidenţiat că principalele 10 beneficii urmărite erau, la acel moment:


- 72,7% - reducerea timpului consumat de departamentul IT cu activităţile de rutină şi sarcinile administrative
- 71,1% - creşterea nivelului de disponibilitate a aplicaţiilor
- 69,3% - îmbunătăţirea abilităţii departamentului IT de a răspunde rapid la schimbarea cerinţelor de business
- 67,4% - ameliorarea capacităţii de Backup şi protecţie a datelor
- 66,6% - necesitatea dezvoltării unor soluţii reale de Business Continuity
- 66,5% - creşterea profitabilităţii companiei
- 66,2% - un nivel de satisfacţie mai ridicat în rândul utilizatorilor finali
- 66% - simplificarea managementului infrastructurii
- 65,9% - reducerea costurilor cu infrastructura hardware
- 64,9% - scăderea costurilor generate de consumul de energie electrică şi spaţiu.


Sunt beneficii solide, importante pentru orice tip de companie, indiferent de ordinul său de mărime sau aria de activitate, şi pe care proiectele de virtualizare a serverelor le pot asigura.


Analiza principalelor beneficii

Se poate observa că primul şi al treilea beneficiu, respectiv „reducerea timpului consumat de departamentul IT cu activităţile de rutină şi sarcinile administrative“ şi „îmbunătăţirea abilităţii departamentului IT de a răspunde rapid la schimbarea cerinţelor de business“, se află în strânsă legătură.
Creşterea nivelului de agilitate şi receptivitate al departamentului IT pare să aibă o importanţă majoră pentru companiile intervievate de VMware în 2009. Studiul evidenţiază faptul că 9 din 10 departamente IT alocă cel puţin jumătate din timp îndeplinirii operaţiunilor de rutină şi sarcinilor administrative (provizionarea serverelor, configurarea acestora, crearea de noi useri, lansarea de noi aplicaţii etc.).


Un al doilea aspect important relevat de studiu (care se regăseşte în mai multe formulări în clasamentul de mai sus) este cel al îmbunătăţirii nivelului de disponibilitate a aplicaţiilor, de protecţie a datelor, precum şi ameliorarea capacităţii de a face faţă incidentelor neprevăzute (de la downtime-uri neplanificate, până la dezastre de proporţii). Conform sursei citate, 33% din companiile intervievate au suferit în decursul ultimilor doi ani (2007, 2008) incidente majore. Iar 21% au pierdut date critice în urma incidentelor, fapt care s-a soldat pentru 62% din acestea cu reduceri considerabile ale vânzărilor şi pierderi de clienţi.


Pe baza răspunsurilor primite, VMware a calculat valoarea medie a downtime-urilor neplanificate, care s-a situat (la nivelul anului 2009) în jurul a 23.188 de dolari pe oră. Totodată, 92% din companiile care au fost victimele unor asemenea incidente au declarat că au avut nevoie, în medie, de trei sau mai multe zile pentru a-şi recupera datele şi restaura aplicaţiile critice. În cazul în care serverele au fost distruse total în dezastru, intervalul de timp necesar reluării parţiale a activităţii a fost de minim o săptămână. (De subliniat, totuşi, că sondajul realizat de VMware a fost realizat într-o perioadă în care SUA au fost afectate de dezastre naturale majore.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite