Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Când vor intra IMM-urile în „era virtualizării“?

30 Noiembrie 2011




Evoluţia aşteptărilor

Anul aceasta, în august, compania Symantec a dat publicităţii un alt studiu care abordează acelaşi subiect al interesului companiilor mici şi mijlocii faţă de proiectele de virtualizare a serverelor. Studiul „Small Business Virtualization Poll“ a fost realizat în 2011, pe un eşantion de 658 de companii având între 5 şi 249 de angajaţi, din 28 de ţări.


Potrivit studiului Symantec, principalele 10 obiective urmărite de companiile mici şi medii în 2011 sunt:


- 70% reducerea bugetelor de investiţii (CAPEX)
- 68% scăderea cheltuielilor operaţionale (OPEX)
- 67% reducerea numărului de servere utilizate pentru acelaşi număr de aplicaţii
- 65% îmbunătăţirea scalabilităţii serverelor
- 65% ameliorarea capacităţii de recuperare în caz de dezastru
- 64% reducerea timpului de dezvoltare a unui nou server (maşină virtuală)
- 64% creşterea nivelului de disponibilitate a aplicaţiilor
- 63% îmbunătăţirea managementului serverelor
- 60% reducerea problemelor uzuale legate de managementul serverelor
- 58% exinderea duratei de viaţă a sistemelor de operare sau a aplicaţiilor vechi.


Concluziile studiului din 2011 diferă parţial de cele relevate de VMware în 2009, iar, însumate, cele două liste prezentate acoperă aproape toată panoplia de beneficii pe care le oferă virtualizarea serverelor.


Factorii inhibitori

Deşi, după cum se poate observa din enumerările de mai sus, avantajele de care pot beneficia IMM-urile în urma virtualizării serverelor sunt numeroase, există o serie de factori inhibitori care blochează dezvoltarea acestui tip de proiecte în rândul companiilor mici şi mijlocii.


Conform studiului VMware aceştia sunt: l bugetul limitat (54%) l incertitudinea asupra unor beneficii reale şi/sau asupra randamentului investiţiei (26,4%) l nesiguranţa asupra tipului de soluţie adecvat (24,1%) l lipsa competenţelor tehnice necesare (17,2%) l neidentificarea corectă a sponsorilor de proiect (16,1%).


Studiul Symantec nominalizează ca principale trei provocări temerile companiilor mici legate de: l performanţa pe care o pot asigura proiectele de virtualizare (60%) l capacitatea acestora de a acoperi cerinţele de backup şi îmbunătăţirea sistemului de management (56%) l dificultatea sporită implicată de securitatea infrastructurii virtuale, precum şi de managementul patch-urilor (56%).


Sunt bariere puternice care fac ca virtualizarea serverelor să rămână încă în stadiul de deziderat pentru companiile mici şi mijlocii. Astfel, la nivelul anului 2009, conform VMware, doar una din trei companii (34%) avea alocat un buget şi/sau intenţiona să dezvolte un proiect de virtualizare anul următor (respectiv, în 2010). 17% aveau în plan să dezvolte un proiect, dar nu deţineau un buget, în timp 33% erau interesate să acumuleze mai multe informaţii despre acest subiect, dar nu aveau stabilit un termen limită sau un buget. Iar 17% nu erau interesate deloc de virtualizare.


Studiul Symantec de anul acesta nu evidenţiază un progres major în acest sens (raportat la rata generică de creştere a volumului de maşini virtuale). Astfel, dintre cele 658 de companii intervievate, doar 10% dezvoltaseră deja un proiect de virtualizare a serverelor, 17% erau în curs de implementare, 19% se aflau în faza de testare, 24% erau în etapa de discuţii şi planificare, iar 30% s-au declarat neinteresate de această tehnologie.


Concluzia ambelor studii este că, deşi extrem de atractivă şi benefică, virtualizarea serverelor în rândul companiilor mici şi mijlocii este încă în fază incipientă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite