Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Arhitecturi IT orientate catre servicii

24 Noiembrie 2005



Sorin Visan, Manager Software Group South East Area & Romania la IBMPrintre obiectivele tot mai multor companii se afla cresterea flexibilitatii in concordanta cu exploatarea eficienta a investitiilor in infrastructura IT. Pentru obtinerea unei flexibilitati reale a mediului IT si rezolvarea unor probleme reale precum: adaugarea unor noi servicii catre clienti, integrarea cu partenerii de afaceri si exploatarea unor oportunitati este necesara o aliniere clara intre obiectivele de IT si cele de business. Punctul de plecare il reprezinta analiza proceselor de afaceri si identificarea serviciilor IT necesare pentru sustinerea acestor procese. Atingerea acestor obiective este posibila prin implementarea unei arhitecturi orientate catre servicii (SOA).


Arhitectura orientata catre servicii este raspunsul IBM la cerintele actuale din lumea afacerilor. SOA este un model prin care afacerile sunt vazute ca un set de servicii care interactioneaza, o abordare care foloseste standardele deschise pentru a face operatiunile unei companii mai eficiente, mai flexibile si mai colaborative. Avand procesele de afaceri sustinute de fundatia unei Arhitecturi orientate catre Servicii, o companie poate obtine un grad foarte mare de interoperabilitate intre aplicatiile compacte existente in diverse departamente dar si cu aplicatiile partenerilor. Aceasta abordare exploateaza eficient resursele si investitiile existente si ajuta la imbunatatirea productivitatii si la atingerea unui nivel sporit de adaptare la amenintarile sau oportunitatile existente pe orice piata. „Asa cum o spune si numele, SOA ( Service Oriented Arhitecture ) este un tip de arhitectura, un concept ce poate fi dezvoltat si insusit si nu un produs ce poate fi cumparat si implementat. Conceptul isi are originea in doua directii: sistemele informatice au devenit foarte complexe si eterogene iar integrarea partilor componente o sarcina dificila, iar pe de alta parte, datorita dinamicii prin care trece lumea afacerilor, structura interna a unei companii si pozitionarea pe piata trebuie sa fie foarte flexibile si implicit sistemele IT care sustin procesele de business respective trebuie sa fie pe masura”, afirma Sorin Visan, Manager Software Group South East Area& Romania la IBM. Astfel SOA are la baza principiul ca o aplicatie nu rezolva in mod neaparat un proces de business ci ofera anumite servicii catre clientii interni ai companiei, iar sistemul IT este suma serviciilor livrate de diversele componente.


IBM si SOA
SOA nu este un concept revolutionar, ci o alta initiativa incadrata in filozofia „open standards”. Noutatea este ca experiente existente sunt puse cap la cap intr-o abordare conceptuala bine delimitata cu directionare catre practici si produse validate de industrie. IBM ofera o gama completa de produse si best practices pentru implementarea unei Arhitecturi orientate catre servicii. „Pentru implementarea unei SOA este nevoie de un nivel intermediar de software ( numit generic middleware) intre sistemele de operare si aplicatiile propriu zise care asigura integrarea. Pentru IBM detinerea celui mai larg portofoliu de produse middleware precum si o experienta precedenta in proiecte de integrare reprezinta o buna pozitionare pe piata SOA”, mai afirma Sorin Visan.


SOA Fondation
IBM SOA Foundation reprezinta un set de produse, practici si modele de baza folosite la implementarea unei arhitecturi orientate spre servicii. Este fundatia peste care IBM adauga elementele necesare pentru accelerarea implementarii si punerii in functiune a conceptului SOA. Similar altor produse IBM middleware s-a dezvoltat si o comunitate a partenerilor dedicati implementarii acestui concept. Sorin Visan este de parere ca: „avem un numar destul de mare de parteneri, chiar si in Romania, capabili ca implementeze acest concept, mai ales ca SOA se bazeaza pe concepte preexistente in reteaua de parteneri IBM, iar tranzitia este facila. Am inceput sa implementam in Romania proiecte de acest gen, numite initial proiecte de integrare, in urma cu 4-5 ani iar clientii se regasesc in mai multe sectoare: telecomunicatii, financiar-bancar, guvernamental etc. Nu as afirma ca anumite industrii sau companii sunt mai deschise acestui concept, chiar daca infrastructura IT devine mai complexa odata cu dimensiunea companiei, principiile de baza sunt aceleasi.“ IBM ofera si componente prefabricate numite „acceleratori de industrie“ dezvoltate pe specificul anumitor sectoare de activitate. Sunt colectii de referinte arhitecturale destinate reducerii riscurilor si costurilor proiectelor SOA. Pentru sustinerea conceptului IBM a lansat o serie de produse in categoria Websphere (WebSphere Business Modeler, WebSphere Integration Developer, WebSphere Enterprise Service Bus), dar si din familia Tivoli, Rational sau Lotus. In functie de necesitatile specifice la implementarea acestui concept se pot folosi oricare dintre aceste aplicatii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite