Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică, obligatorie şi pentru microîntreprinderi

30 Noiembrie 2011




Reînnoirea certificatului digital costă 30 Euro + TVA.


Reprezentanţii Consiliului naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România s-au arătat în nenumărate rânduri nemulţumiţi de faptul că ANAF a autorizat numai trei firme de la care se pot cumpăra semnăturile, dar şi că preţul oferit de aceste firme este mult prea mare. Reprezentanţii Consiliului mai spun că, acreditând doar trei firme, se ridică multe semne de întrebare atât privind o posibilă legătură între angajaţii Fiscului şi reprezentanţii celor trei companii, cât şi o posibilă înţelegere în ceea ce priveşte costurile semnăturilor.


Foarte multe bănci din România au încheiat parteneriate cu unul dintre cei trei furnizori de certificate digitale în vederea promovării, preluării cererilor şi distribuirii certificatelor digitale calificate la nivel naţional.


Banca Comercială Română (BCR) a acordat consultanţă în vederea achiziţionării de Pachete de Semnătură Electronică, până în prezent, la peste 20.000 de clienţi microîntreprinderi şi persoane fizice autorizate (PFA). Soluţia tehnică este oferită împreună cu Trans Sped.


Parteneriatul dintre BCR şi Trans Sped datează din 2005. În prezent, BCR a redus cu 23% preţul anual standard al pachetului de semnătură electronică destinat tuturor persoanelor juridice, fie că sunt companii mari, fie că sunt microîntreprinderi.


Un alt furnizor de certificate digitale, certSIGN, a încheiat parteneriate cu OTP Bank şi BRD. Documentele necesare eliberării certificatelor digitale pot fi depuse la unităţile OTP Bank şi, în cel mai scurt timp, certificatele digitale vor fi transmise către unitatea OTP Bank de unde au fost achiziţionate sau la adresa indicată de client.


În România se foloseşte pe scară largă semnătura electronică simplă, care uneori produce chiar şi efecte juridice. Semnătura electronică extinsă nu trebuie folosită chiar pentru toate operaţiunile pe care le facem, ci numai pentru cele a căror securitate este foarte importantă, avertizează avocaţii.
Semnătura electronică extinsă îndeplineşte mai multe condiţii: este legată în mod unic de semnatar, asigură identificarea semnatarului, este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar, este legată de datele în formă electronică, la care se raportează în aşa fel încât orice modificare ulterioară a acestora este identificabilă. Ea poate fi utilizată pe scară largă în domeniul bancar, B2B pentru tranzacţii de mare valoare sau pentru tranzacţii cu statul român.


Deşi semnătura digitală este utilizată parţial în administraţia publică din România, implementarea unei aplicaţii de acest tip nu trebuie văzută ca un panaceu.


Puteţi utiliza certificatele digitale în relaţia cu:
- instituţiile statului: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Monitorul Oficial, Depozitarul Central, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) etc.
- autorităţile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)
- Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSP)
- partenerii de afaceri - pentru transmiterea electronică a corespondenţei cu implicaţii legale (contracte, documente cu valoare legală etc.)
- departamentele companiei - pentru transmiterea corespondenţei cu valoare legală şi implementarea fluxurilor de documente


Pentru a semna electronic documentele, operatorii SEAP vor folosi:
- un emis de o autoritate de certificare recunoscută
- o aplicaţie de semnătură electronică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite