Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre diversitate… cu tinerele din programare

30 Noiembrie 2011



Lumea IT-ului, în general, este cunoscută ca fiind una în care predomină bărbaţii, iar cea a programării este considerată doar o lume a bărbaţilor. Dar chiar aşa stau lucrurile? Vorbim despre mituri sau realitate? În România, numărul femeilor care lucrează în programare a crescut de la an la an, chiar dacă nu cu procente din două cifre.


Încet-încet, prejudecata conform căreia tocilarul autist cu ochelari cu rame groase, tricou uzat şi barbă nerasă din faţa unui calculator este egal cu programatorul IT începe să dispară din mentalul colectiv. Programatorii bărbaţi sau femei nu sunt nicidecum persoanele antisociale pe care ni le imaginăm. Iar companiile IT sunt tot mai interesate să-şi antreneze şi integreze angajaţii în tot felul de activităţi comune. Ba mai mult decât atât, se gândesc la ceea ce în termeni de specialitate numim „diversitate organizaţională”, sub toate formele ei: de gen, de cultură, de rasă, de vârstă, de opinii, de tipuri de personalitate, de abordare, de relaţii. Nu sunt puţini managerii de companii IT româneşti care şi-ar dori să lucreze cu mai multe femei decât bărbaţi. Trebuie, totuşi, menţinut un echilibru între angajaţii bărbaţi şi femei, tineri şi în vârstă, exuberanţi şi calmi.


„Diversitatea este benefică, deoarece facilitează legătura dintre membrii unei echipe (deşi pare a fi un paradox) şi oferă mai multe perspective. Probabil că există un deficit în ceea ce priveşte diversitatea de cultură sau de rasă, dar acest aspect se datorează faptului că, în general, România nu atrage foarte mulţi străini. Sper ca acest lucru să se schimbe pe viitor şi să reuşim nu doar să oferim lumii specialiştii noştri, ci şi să «ne oferim» specialişti din alte ţări”, consideră Paula Ciocârlău, care lucrează ca .NET software developer la BeeNear.


Este angajată în cadrul companiei de la începutul anului 2011 şi mărturiseşte că, atunci când a ales această carieră, nu s-a gândit deloc la faptul că este un domeniu dominat de bărbaţi: „Sinceră să fiu, nu înţeleg ce anume determină procentul majoritar în favoarea lor; toate fetele pe care
le-am întâlnit în acest domeniu sunt la fel de capabile şi îşi îndeplinesc cu succes task-urile. De fapt, cred că această proporţie se poate transforma foarte uşor într-un avantaj pentru noi, prin faptul că ne oferă posibilitatea de a ne face remarcate mai uşor.”


„Nu mă sperie bormaşina, patentul sau şurubelniţa”

Alexandra Stanca este, de doi ani, Quality Control Engineer la Netop Business Solutions A/S şi se pregăteşte să devină Quality Assurance Engineer.


„Când eram mică, eram fascinată de absolut tot ce făcea tata. De la mici progrămele, circuite electrice, până la montatul calculatoarelor. Tata aducea acasă componente şi montam cot la cot cu el. Singura parte de care îmi era frică să mă apropii era setarea jumperilor de la procesor. Am montat şi reţele de calculatoare cu el. Nu mă sperie bormaşina, patentul sau şurubelniţa”, povesteşte Alexandra.


Firma în care lucrează este o multinaţională, cu sediul central în Danemarca. „La interviuri vin relativ puţine femei. Dar asta nu influenţează procesul de recrutare. Atmosfera din firmă mă face să mă simt atât de bine, încât sunt convinsă că mi-am găsit <<my dream-company>> şi <<my dream-job>>. Vin la serviciu de plăcere şi în fiecare seară sunt tristă că trebuie să plec acasă. Există oameni de toate vârstele, de la 20 de ani la 50-60. Am colegi care au venit din Danemarca şi au învăţat să vorbească româneşte”, adaugă ea.


Anca Şerban lucrează ca .NET Developer în cadrul firmei Inside Software din Iaşi, din luna februarie a acestui an.


„În principal, particip la partea de dezvoltare a aplicaţiilor (mai exact scrierea codului), urmând ca în perioada următoare să iau parte şi la reorganizarea unei aplicaţii, mai exact la modificarea arhitecturii. În această firmă, în partea de development predomină bărbaţii (mai exact suntem 3 fete şi 10 băieţi în departamentul în care activez). În schimb, în partea de QA, fetele conduc detaşat. În ambele firme în care am lucrat până acum am observat acelaşi lucru: pe partea de development predomină bărbaţii, iar în partea de QA fetele”, menţionează Anca. Ea a terminat un liceu cu profil real, fiind atrasă de informatică.


„Ce mi-a placut cel mai mult e că mereu trebuie să gândeşti, să găseşti soluţii optime pentru problemele date. Cât despre faptul că în acest domeniu predomină mai mult bărbaţii… acesta a fost un motiv în plus, pentru că am vrut să demonstrez că şi noi, femeile, suntem capabile să gândim şi poate, uneori, să găsim soluţii mai bune. Ce m-a surprins, însă, la ultimul proces de recrutare a fost numărul mic de fete care au aplicat. Nu ştiu cărui fapt se datorează acest lucru, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe fete pe acele liste. Sper ca, în timp, tot mai mulţi să conştientizeze că şi o parte feminină poate participa cu succes la procesul de dezvoltare a unei aplicaţii, la crearea unei arhitecturi şi, până la urmă, la coordonarea unui proiect.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite