Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre diversitate… cu tinerele din programare

30 Noiembrie 2011




Andreea Maria Drăgoiu s-a angajat în ianuarie 2010 în cadrul firmei Crystal-System SRL ca SAP Technical Consultant. La scurt timp după angajare a fost subcontractată de IBM România Global Delivery Center unde lucrează şi astăzi. „Sunt o fire analitică. Şi atunci înclinaţia către domeniul acesta nu a venit ca o surpriză pentru nimeni. Aveam de făcut o alegere care urma să-mi influenţeze viaţa. Şi ştiam ce vreau. Asta era tot ce conta. Totul a venit natural. Iar drumul a fost ales prea devreme ca să-mi pun probleme legate de studii demografice, proporţii şi împărţiri”, mărturiseşte Andreea.
În cadrul IBM a fost implicată în diferite proiecte pentru clienţi mari din străinătate, fie de upgrade, implementare sau suport. „Suntem cu toţii colegi, lucrăm cot la cot şi avem responsabilităţi la fel de mari fără să intre în discuţie genul sau alte criterii de diferenţiere. Cred că ceea ce contează cel mai mult sunt capacităţile fiecărei persoane de a-şi duce treaba la bun sfârşit, indiferent de sex, rasă etc. Atitudinea cea mai sănătoasă este acordarea unei şanse egale tuturor şi permiterea demonstrării capacităţilor profesionale care recomandă fiecare persoană pentru un anumit post”, subliniază Andreea.


Din pasiune pentru programare

Pentru Oana Oproiu, care lucrează în programare la TotalSoft de 7 ani, totul a început de la pasiunea pentru matematică.


„Într-adevăr, în domeniul în care lucrez predomină bărbaţii, dar atunci când am ales să fac asta nu m-am gândit deloc la acest aspect, ci că trebuie să-mi găsesc un job unde să fac ceea ce îmi place cel mai mult: programare. Pentru mine a fost un motiv de mare bucurie când am fost acceptată să lucrez la TotalSoft, de care auzisem numai lucruri bune şi la care tindeam să ajung să lucrez. Ceea ce am observat de-a lungul timpului şi ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost că oamenii sunt aleşi să lucreze aici pe baza cunoştinţelor şi experienţei pe care o au în acest domeniu, nefăcându-se diferenţe de vârstă, sex etc.”, spune Oana.


Antoaneta Ene este programator C în cadrul diviziei Embedded Software din TotalSoft, de doi ani. Spune că a avut mereu o înclinaţie către domeniile tehnice, totul începând cu Olimpiadele de Fizică şi Matematică din şcoala generală şi liceu. „Deoarece în România nu există multe oportunităţi în cercetare, am ales Facultatea de Automatică şi Calculatoare, cu specializarea Calculatoare. Comparativ cu alte companii IT, în TotalSoft sunt angajate multe femei. Sunt convinsă că ar fi angajate şi mai multe, dacă la interviuri s-ar prezenta într-o proporţie mai mare. În departamentele non-Software, firma oferă o vastă diversitate de vârstă, însă în departamentul Software, predomină persoanele sub 35 de ani, ceea ce este firesc considerând tehnologiile cu care se lucrează. Consider că TotalSoft este deschisă la diversitate culturală şi rasială, din moment ce se extinde în alte ţări”, completează Antoaneta.


Cea mai proaspătă angajată, Elena Moscaliuc, lucrează ca .NET Developer la Evozon Systems din Cluj-Napoca, de aproape două luni. „În momentul în care am decis să urmez această carieră eram atrasă foarte mult de domeniul informaticii, de metodele de rezolvare a unor probleme reale şi de creare de aplicaţii/programe care vor schimba ceva sau vor îmbunătăţi/uşura viaţa unei/mai multor persoane. Faptul că în acest domeniu predomină bărbaţii nu m-a descurajat deloc, ci din contră. Părerea mea e că nu contează tipul persoanei pentru a reuşi într-un domeniu, ci doar felul de a gândi, de a aprofunda şi voinţa de a ajunge unde îşi propune. După părerea mea, compania a luat în considerare foarte mult «diversitatea organizaţională», deoarece angajaţii companiei se compun din persoane tinere şi în vârstă, astfel încât experienţa fiecăruia să poată fi împărţită şi, în acest fel, angajaţilor tineri li se oferă un prilej de a învăţa, de a căpăta experienţă şi răspunsuri la întrebări diverse.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite