Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

La final de 2011

21 Decembrie 2011



Nu ştiu cât de bun sau de rău a fost 2011, pentru cifrele oficiale mai trebuie să aşteptăm, însă cu siguranţă a fost... rapid.


În esenţă, piaţa IT a fost calmă, în sensul că au lipsit anunţurile sau mişcările spectaculoase, dar activitatea a fost intensă şi constantă, ceea ce arată că majoritatea companiilor au ieşit din expectativă şi încearcă să revină la normal. Conform celor mai multe opinii, prognoza în ceea ce priveşte evoluţia pieţei arată un procent de creştere dublu faţă de creşterea PIB-ului, însă există şi păreri mai optimiste.


Ca tendinţe, 2011 a înregistrat o creştere considerabilă a numărului de angajaţi în domeniul IT. Conform unei analize ANIS, industria a recrutat cu circa 26,7% mai mult personal decât în 2010, iar tendinţa se va menţine şi în 2012. Cu siguranţă, o bună parte din această forţă de muncă a fost atrasă de centrele internaţionale de suport, iar în prima parte a anului au existat din abundenţă astfel de anunţuri. Totuşi, numeroase companii, cu precădere locale, sunt în căutarea de personal pentru segmentul middle management, ceea arată intenţia de dezvoltare a domeniului. Nevoia de programatori se păstrează, chiar dacă specializarea acestora diferă într-o oarecare măsură, ceea ce păstrează în continuare un nivel ridicat al costurilor forţei de muncă, în ciuda unei aparente relaxări. Către ce sunt canalizate aceste resurse suplimentare putem doar să bănuim, însă cred că există o legătură directă între atragerea de noi angajaţi şi orientarea unor companii către activităţi complementare liniei principale de business. Vendorii de ERP adaugă în portofoliu document management şi business analytics, integratorii îşi extind competenţele pe mai multe tehnologii, furnizori tradiţionali de soluţii on premises se orientează către on demand etc.


Frenezia Cloud Computing a cuprins întreaga industrie, iar conceptul a generat, probabil, cel mai intens val de comunicare din istorie. 2011 a marcat, însă, migrarea de la teoretic la practic, iar piaţa a început să monetizeze acest model de business.


O altă tendinţă relevantă este şi rafinarea produselor software locale, prin mutarea accentului de la funcţionalităţi la ergonomie, procese, best practices etc., fapt ce arată atingerea unui nivel de maturitate.


În Administraţia Publică au fost finalizate primele proiecte coerente destinate să acopere cea mai mare parte din activitatea unei instituţii: gestiune internă, plată impozite, dispecerat, portal etc. Chiar dacă ne ajung degetele unei mâini pentru a identifica aceste cazuri, este important că au apărut exemple de urmat. Banii europeni au avut un rol în acest proces. Din păcate însă, în spaţiul privat, în 2011, mai mult s-a discutat despre aceste fonduri...


2011 pare un an de planificări şi pregătiri, în care numeroase companii au înţeles că trebuie să se reinventeze, să abordeze alte pieţe sau tehnologii. Prin urmare, ar trebui să avem un 2012 mult mai dinamic din punct de vedere al anunţurilor relevante: parteneriate, achiziţii, ieşiri pe pieţe externe, schimbări de strategie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite