Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2012: Piaţa IT creşte īn Europa Centrală şi de Est

21 Decembrie 2011




Un studiu recent, publicat de Erste Group, creditează piaţa IT din regiunea CEE cu un potenţial major de creştere în următorii ani. Analiştii grupului austriac pun aceste perspective pe seama creşterii interesului pentru tehnologiile mobile şi cloud computing, dar şi pe impactul finanţărilor europene nerambursabile.


Chiar dacă rezultatele acestui studiu sunt oarecum la distanţă de estimările unor companii de analiză cu activitate şi networking mai intense pe piaţa locală, nu trebuie discreditate din start, mai ales dacă sunt bazate pe informaţii şi presupoziţii pertinente. În esenţă, studiul (care se bazează pe datele European IT Observatory) preconizează că în următorii 2-3 ani pieţele IT din regiune vor avea un ritm de creştere cel puţin dublu faţă de creşterea PIB-ului, în principal datorită finanţărilor europene pentru proiecte din spaţiul public. În urma acestui proces, însă nu exclusiv pe baza fondurilor structurale, cheltuielile cu IT-ul vor creşte cu 8-15 procente în anul viitor, cu precădere în ţări precum Polonia, România, Bulgaria şi Croaţia. Factorii care vor genera această creştere a bugetelor alocate IT-ului ţin de necesitatea reducerii costurilor şi a creşterii eficienţei operaţionale, dar şi de necesitatea creşterii mobilităţii forţei de muncă sau a flexibilităţii sistemelor IT în general. O altă menţiune a studiului, este că acest context favorabil va deschide oportunitatea unui nou val de achiziţii şi fuziuni, cu precădere în rândul companiilor de IT mici, dar bine orientate către noul val tehnologic.


12,7% creştere în România

În ciuda evoluţiei aproape statice din pieţele vest-europene, analiştii Erste consideră că în Europa Centrală şi de Est companiile sunt mai noi şi mai dinamice şi, prin urmare, mai dornice să investească în tehnologii informatice. Prin urmare, în 2012, creşterile aşteptate la nivelul pieţei IT se situează la 7,8% în Polonia, 12,7% în România, 15% în Bulgaria şi 10,1% în Croaţia, ceea ce va determina o creştere considerabilă la nivelul întregii regiuni.


„În general, pieţele central şi est europene vor înregistra creştere la nivel de IT cu o valoare dublă faţă de PIB, cel puţin pentru următorii ani, micşorând astfel distanţa faţă de ţările vestice. Apartenenţa la UE şi integrarea în spaţiul comunitar va mai dura cu siguranţă câţiva ani şi va fi un element de bază în creşterea IT-ului. Fondurile de coeziune, care sunt destinate atât spaţiului privat cât şi celui public sunt considerabile şi vor avea un impact pe măsură”, consideră oficialii Erste Group implicaţi în realizarea studiului.


Studiul încearcă şi o diferenţiere la nivelul factorilor care determină creşterea pieţelor IT, punând acces atât pe factori fundamentali (fonduri structurale, proiecte publice necesare armonizării legislative şi aderării la EU), cât şi pe factori de natură tehnologică, ce ţin de trendurile curente prezente în industrie: cloud computing şi orientare pe servicii IT, mobilitate, reţele de comunicaţii de generaţie nouă etc. La acestea se adaugă nevoia constantă de eficienţă şi de reducere a costurilor, dar şi respectarea unor standarde industriale sau gestionarea unor volume mari de date. De asemenea, pe fondul unei reveniri a pieţelor, numeroase companii vor fi dornice să acumuleze cote de piaţă rapid şi, prin urmare, vor investi în instrumentele IT necesare pentru atingerea acestor obiective.



Factori generatori de creştere


Din perspectiva studiului Erste, un top al acestor factori arată astfel:


1. Cloud Computing, un domeniu de atracţie cu precădere pentru SMB şi start-up-uri. Ideea centrală din spatele cloud computing este accesarea unui sistem IT (aplicaţii, platforme, infrastructură) sub forma unui abonament lunar, eliminându-se astfel nevoia unei investiţii iniţiale mari (licenţe, echipamente, consultanţă) oarecum prohibitivă pentru multe companii din categoria SMB. Pe fondul lipsei de capital, aceste companii vor fi atrase de modelul cloud şi vor genera creşteri considerabile de venituri la nivel de servicii. Având în vedere că segmentul SMB reprezintă nucleul economiilor din Europa Centrală şi de Est, acceptarea conceptului de IT ca serviciu ar trebui să aibă un impact pe măsură în evoluţia pieţei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite