Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2012: Piaţa IT creşte īn Europa Centrală şi de Est

21 Decembrie 2011




2. Mobilitate şi reţelele de comunicaţii de generaţie nouă. Operatorii de telecomunicaţii din regiune sunt foarte dinamici, iar reţelele dezvoltate sunt cu precădere din ultima generaţie. Complementar, costurile serviciilor de telecomunicaţii sunt la un nivel scăzut şi, prin urmare, accesibile unor largi categorii de utilizatori. De asemenea, vânzările de smartphone-uri şi tablete sunt în creştere în majoritatea pieţelor. Cifrele oficiale arată că rata de penetrare la nivelul telefoniei mobile este de 82%, iar datele mobile sunt în creştere exponenţială. 26% din terminalele mobile vândute în Q3 2011 au fost smartphone-uri, însă reprezintă doar 10% din baza instalată. Această conjunctură oferă oportunităţi majore de dezvoltare pentru aplicaţiile mobile, video streaming, comunicaţii machine2machine, plăţi mobile etc.


3. Nevoia de eficienţă şi reducere de costuri operaţionale. Multe companii din regiune s-au dezvoltat organic în perioada pre-criză şi acum au nevoie de instrumentele necesare gestionării eficiente a unei activităţi nu foarte bine optimizate. Prin urmare, se impune implementarea unor soluţii de gestiune care să ofere atât informaţii relevante în timp real, cât şi asistenţă decizională. De asemenea, proiectele de consolidare şi integrare vor putea permite reduceri ale costurilor operaţionale aferente IT-ului.


4. Fonduri europene pentru proiecte publice. Fondurile de coeziune reprezintă principala sursă de bugetare a proiectelor publice în majoritatea ţărilor din regiune. Valoarea fondurilor obţinute este uriasă, iar impactul în pieţele IT respective este pe măsură, chiar dacă acoperirea este multianuală. Pentru România, studiul Erste aminteşte cifra de 252 de milioane de euro, fără însă a da mai multe detalii.


5. Achiziţii şi fuziuni. Conform analiştior Erste, în regiune, companiile din IT au în general o situaţie financiară foarte bună şi foarte puţine datorii, prin urmare, având în vedere disponibilităţile de capital ale unor jucători cheie, vom asista la o serie de achiziţii şi fuziuni care vor avea o influenţă pozitivă asupra pieţei. Sunt vizate companii mici şi medii, cu focus pe scalabilitate şi tehnologii de ultimă generaţie, prin urmare cu valori la nivel de proprietate intelectuală şi mai puţin ca bază instalată. Ca potenţiali cumpărători studiul aminteşte nume precum: SAP, HP, Oracle, Google, Sofware AG, IBM şi Asseco, însă, cu excepţia Asseco, singurul jucător din regiune, nu cred că vom vedea anunţuri concrete. Mai plauzibile sunt planurile TotalSoft, spre exemplu, de a achiziţiona o companie IT medie din Polonia şi despre care Liviu Drăgan spunea recent că sunt într-o etapă avansată de negociere.


Studiul aminteşte şi câteva companii mari din regiune ce ar putea ridica interesul jucătorilor globali: ComArch, Sygnity - ambele din Polonia şi Ericsson Nikola Tesla (Ungaria), în toate cazurile valorile posibile ale unor tranzacţii scăzând considerabil faţă de evaluările precedente.


Concluzii

Valorile de creştere ale pieţei IT din regiune menţionate de Erste Group sunt destul de optimiste şi puţin probabil că vor deveni realitate, cel puţin pentru anul 2011, care nu va avea o creştere de 11,3% conform celor mai avizate păreri locale. Proiecţiile diferă, însă, în funcţie de segmentul de piaţă şi, prin urmare, creşterea este mai ponderată la nivel de software, dar poate fi peste aşteptări în servicii şi retail IT. Am discutat recent cu Iulian Stanciu, co-fondatorul Asesoft, grup care controlează eMag, Flanco şi Network One Distribution (NOD ex Asesoft Distribution) şi care consideră realist procentul de 12,7% creştere pentru anul 2012 amintit de Erste Group, cel puţin pentru distribuţia şi retailul de produse IT. Creşterea s-ar datora amânării achiziţiei de produse IT din ultimii doi ani de către numeroase companii, dar şi persoane fizice şi care, pe fondul exploziei de dispozitive şi aplicaţii mobile (tablete, smartphone-uri), vor face aceste investiţii în următoarea perioadă. De altfel, creşterea estimată de oficialul Asesoft pentru compania NOD se situează în jurul aceleiaşi valori.


Poate valoarea în sine este mai puţin relevantă în actualul context economic şi social, mai importantă fiind tendinţa, indiscutabil, ascendentă a pieţei şi care va declanşa cu siguranţă interesul pentru investiţii la nivelul întregii economii regionale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite