Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Promovam GIS de 12 ani

24 Noiembrie 2005



Cristian Vasile, Director General ESRI RomaniaPonderea tot mai mare a solutiilor geospatiale in dezvoltarea unei societati bazate pe tehnologie ne-a determinat sa analizam cu atentie aceasta piata. Prezenta solutiilor ESRI in Romania, in cadrul unor proiecte de mare impact si valoare ne-a determinat sa initiem o discutie cu domnul Cristian Vasile, Director General ESRI Romania, pentru a aduce cititorilor Market Watch informatii suplimentare.


Care sunt cele mai importante proiecte ale ESRI in Romania?


Incercam sa adaptam la conditiile Romaniei politica ESRI pe plan mondial si sa promovam conceptul „Enterprise GIS“. Evident, tinand cont de specificul pietei romanesti. Avem in derulare multe proiecte complexe: la Apele Romane, suntem implicati in realizarea unei baze de date cu informatii complexe privind cursurile de apa. Implementarea se face in cadrul unei directive europene, cu termen in 2015. Un alt domeniu in care suntem implicati este cadastrul, scopul fiind realizarea unui sistem modern in vederea obtinerii de informatii corecte si actualizate privind proprietatea, baza oricarei investitii civilizate. Speram sa participam si in Romania la programul european IACS legat de acordarea subventiilor agricole. Avem proiecte in domeniul silviculturii si protectiei mediului, aparare si meteorology. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor este un client si in acelasi timp un partener strategic. In domeniul administratiei avem implementari de succes, la standarde europene, la Primaria Municipiului Galati, la Consiliul Judetean Cluj. Avem in curs de implementare un proiect ambitios la Primaria Sectorului 2 unde vom lansa un portal de GIS. Investim mult in instruire si pregatim anual 3-400 de oameni atat prin cursuri la centrul nostru de instruire cat si prin colaborarea cu unitati de invatamant, ca de exemplu la Facultatea de Hidrotehnica. Avem 6 instructori certificati si diplomele ESRI sunt recunoscute international.


Care este rolul GPS-ului in solutiile GIS dezvoltate de ESRI?


Exista mai multe clase de GPS. Este clasa „recreationala“, unde suntem mai putin implicati. Suntem activi in special pe sectorul GIS & Mapping, pentru aplicatii care necesita precizie metrica-decimetrica (20cm) cum sunt, de exemplu, utilitatile (telefon, electricitate, gaze). Sunt aplicatiile in domenii in care limitele sunt incerte cum sunt pedologia, partial silvicultura, mediul, unde se cere precizie de ordinul metrilor si zecilor de metri, aplicatiile legate de sol, de ape.


Cum sunt promovate solutiile GIS in Romania?


Le promovam de 12 ani si avem o cota buna din piata romaneasca. Situatia s-a imbunatatit foarte mult in ultimii ani de zile, in special pe aplicatii legate de mediu, de cadastru, de ape, de paduri, mai putin pe administratie. In plus, vin firmele mari care lucreaza automat cu ESRI. In al doilea rand, competitia este relativ slaba din punct de vedere al suportului tehnic local cat si tehnologic. Sigur, cota de piata difera de la tara la tara si ESRI a ajuns sa aiba aproape 50% din piata mondiala de GIS.


Ce ne puteti spune despre interoperabilitate?


Multa lume discuta despre interoperabilitate fara sa inteleaga prea bine conceptul. Conceptul de interoperabilitate poate fi la nivel de date si/sau de aplicatii. GIS-ul, care este componenta a IT se orienteaza catre solutii enterprise si pe arhitectura de tip SOA (service-oriented architecture) care asigura interoperabilitatea. Trebuie investit in dezvoltarea si alinierea la standarde. Din pacate in domeniul GIS nu se incearca sa se adopte standardele din UE, iar lipsa interoperabilitatii duce la niste consumuri inutile pentru ca aceeasi informatie, in special la date, este utila pentru multe lucruri. De exemplu, ce este util la telefonie, poate fi util si la electricitate.


Cum asigurati interoperabilitatea intre solutiile implemetate de ESRI la diverse institutii?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite