Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Predicţii despre Cloud Computing

22 Decembrie 2011



Cloud Computing este, în mod cert, una dintre „vedetele tehnologice“ ale pieţei IT în anul 2011. „Popularitatea“ de care se bucură această tehnologie la nivel mondial a început să se facă simţită şi pe plan local, unde din ce în ce mai multe companii analizează oportunitatea adoptării. Norul este, însă, în evoluţie continuă, iar transformările pe care specialiştii estimează că le va suferi acest concept în următorii 4-5 ani sunt semnificative.

Cloud Computing nu mai reprezintă de câţiva ani buni un simplu „buzz word“, pe care industria îl abordează exclusiv la un nivel teoretic. Abordările practice ale „conceptului“ au început să devină din ce în ce mai numeroase în ultimul an, iar volumul utilizatorilor finali ai serviciilor şi soluţiilor dezvoltate pe tehnologiile de Cloud Computing creşte extrem de rapid.


Şi asta nu doar „afară“, cum susţin criticii, ci şi în România. Puţini dintre scepticii locali ai „Norului“ ştiu că, de exemplu, cele peste 2,5 milioane de români care au accesat în iulie 2011 portalul http://portal.edu.ro au probat, în fapt, fiabilitatea proiectului dezvoltat de SIVECO România pe platforma de Cloud Computing a Microsoft, Windows Azure. Şi la fel de puţini dintre cei care au prospectat piaţa pentru a identifica o destinaţie de vacanţă utilizând aplicaţia HotelPeeps (respectiv HotelPeeps Trends), dezvoltată de compania românească Zitec, ştiu că aceasta foloseşte tot platforma Windows Azure. Sunt numai câteva exemple, dintr-o serie mult mai vastă de „materializări“ locale ale tehnologiei Cloud Computing, prezentate în suplimentul realizat de Microsoft România şi Market Watch, care poate fi descărcat de pe site-ul revistei.


Interesul pentru Cloud Computing al giganţilor industriei IT, precum IBM, Oracle, Microsoft, SAP sau HP, dar şi al jucătorilor locali este incontestabil. O estimare optimistă vehiculată în presă făcea referire la o creştere anuală a valoarii pieţei locale de Cloud cu 40%, până în 2015.


Dinamica ridicată a diversificării ofertei şi a gradului de aplicabilitate al tehnologiilor Cloud Computing demonstrează în mod clar că piaţa a depăşit stadiul de expectativă şi că, încurajată de volumul în creştere al referinţelor, începe să analizeze din ce în ce mai serios oportunităţile pe care „Norul“ le poate oferi. Fapt confirmat de ritmul de adoptare extrem de rapid.


De aceea, unii analişti de piaţă nu se sfiesc să vorbească de „fenomenul“ Cloud Computing şi să compare efectul dezvoltării acestui „concept“ cu cel în care Internetul a revoluţionat modul de comunicare în întreaga lume. Şi chiar dacă, unora, comparaţia le poate părea forţată, „Norul“ se numără printre principalii pretendenţi la titlul de „vedetă tehnologică“ a anului 2011. Motiv pentru care predicţiile cabinetelor de ana-liză şi ale specialiştilor asupra modului cum va evolua Cloud Computing-ul în următorii ani reprezintă un interes pentru o audienţă neaşteptat de mare.


Dacă fluiditate nu va fi, atunci nici IT nu va mai fi

Cabinetul de analiză Gartner îşi începe analiza celor 10 predicţii pentru anul ce urmează cu un avertisment: principala caracteristică a IT-ului în 2012 va fi „fluiditatea“. Şi dacă „fluiditatea“ nu va fi, nici departamente IT nu vor mai fi. Adică, dacă CIO nu se vor adapta noilor condiţii şi cerinţe, vor fi înlocuiţi de manageri ai altor departamente sau din top management, care vor valorifica avantajele oferite de Cloud Computing transferând în Nor o bună parte din cerinţele de business pe care companiile le au de la IT.


Un verdict dur, care, poate, îşi va demonstra valoarea de adevăr în anii ce vor veni. De altfel, predicţiile Gartner fac referire la un orizont de timp de 4-5 ani, respectiv 2015, 2016.


Sentinţa poate fi, însă, o ipoteză de lucru pertinentă, dacă privim lucrurile din perspectiva extrapolării ideii „IT as a Service“. Cu materializările deja cunoscute: Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) şi Platform as a Service (PaaS). Iar dacă adăugăm acestei perspective şi câteva dintre mantrele Norului (precum „IT-ul va/a deveni/t commodity“, „«consumerizarea» IT-ului este inerentă“ şi omniprezentul „Pay as you go“), ipoteza enunţată capătă consistenţă.


Dincolo de aceste argumente, este evident că serviciile şi soluţiile de Cloud Computing vor schimba semnificativ „fişa de post“ a departamentului IT. Transformare care va fi accelerată şi de explozia dispozitivelor mobile, care şi-au făcut intrarea în forţă în mediul enterprise. Combinaţia mobilitate - Cloud Computing scoate, în bună măsură, utilizatorul final de sub tutela IT-ului, dându-i primului o mult mai mare putere de decizie.


Fenomen care se va repercuta, inevitabil, şi asupra bugetelor departamentelor IT. Nu atât sub aspectul diminuării acestora, cât sub cel al pierderii controlului total. Gartner estimează că, până în 2015, odată cu dezvoltarea ofertei şi pieţei de Cloud Computing, corelată cu „venirea la putere“ a noii generaţii de manageri cu un know-how tehnologic solid, 35% din valoarea bugetului IT va fi gestionată de alte persoane decât CIO-ul respectivei companii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite