Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Predicţii despre Cloud Computing

22 Decembrie 2011




Este un avertiment dur la adresa departamentelor IT, care le obligă la o reevaluare a poziţiei şi rolului deţinute în cadrul organizaţiilor şi la stabilirea unei strategii proactive pentru ce se prefigurează a fi noile realităţi.


Predicţii punctuale

Dincolo de sentinţa radicală prezentată, Gartner are şi o serie de estimări punctuale vizavi de modul în care va conceptul Cloud Computing:


- Până în 2015, serviciile Cloud Computing low-cost vor înghiţi 15% din veniturile principalilor jucători de pe piaţa outsourcing-ului IT
- Până în 2016, securitatea va rămâne principala teamă a companiilor care vor decide să adopte servicii şi soluţii bazate pe tehnologii Cloud Computing. Motiv pentru care 40% din potenţialii clienţi ai furnizorilor de servicii în Nor vor apela la auditori independenţi
- Oferta Public Cloud va atinge maximul valorii sale în decursul următorilor cinci ani (până în 2016). Când Gartner estimează că peste 50% din primele 1.000 de companii la nivel mondial îşi vor stoca datele critice în Nori publici, în timp ce 20% vor opta pentru o arhitectură hibridă (Private-Public Cloud)
- Dezvoltarea continuă a ofertei şi pieţei de Cloud Computing se va reflecta şi în „reorientarea“ infractorilor cibernetici. Conform Gartner, impactul financiar al criminalităţii informatice va creşte cu 10% pe an, până în 2016, ca urmare a descoperirii de noi breşe de securitate
- Până în 2015, preţurile pentru 80% din serviciile Cloud vor include o taxă suplimentară de energie, la nivel mondial.


Alte opinii

După cum se poate observa, în pofida eforturilor furnizorilor de soluţii şi servicii în Nor, problema securităţii rămâne un subiect delicat şi în următorii 5 ani. Aceasta în pofida faptului că furnizorii de servicii şi soluţii Cloud Computing au acordat o atenţie deosebită creării unor standarde universal acceptate de securitate, care să dea credibilitate ofertei promovate pe piaţă. Tot la capitolul standarde, există opinii potrivit cărora în 2012 vor fi generate o serie de noi norme, care vor aborda însă alte probleme delicate, precum SLA-urile (Service Level Agreements), modalităţile de facturare/plată, partajarea resurselor etc.


Conform specialiştilor, temerile legate de securitate vor face ca multe companii să analizeze cu atenţie oportunitatea mutării din Public Cloud către un Private Cloud, cu eforturile investiţionale aferente. Această tendinţă va fi alimentată şi de problemele pe care le vor genera limitările lăţimii de bandă în cazul anumitor furnizori de servicii de Public Cloud. Un alt element în favoarea Private Cloud este, cel puţin la momentul actual, durata necesară încărcării datelor în Norul Public şi a recuperării acestora. Există voci care susţin, însă, că migrarea către Norul Privat nu va însemna renunţarea totală la Public Cloud şi că, de fapt, vom asista la o proliferare a modelelor de business bazate pe arhitecturi de tipul Hybrid Cloud.


În fine, o tendinţă previzibilă pentru fenomenul de maturizare al conceptului este cea a consolidării pieţei de Cloud Computing prin achiziţii sau preluări de companii, dar şi de inovaţii tehnologice. Fenomen care a început să devină vizibil încă din 2011, când giganţii IT au făcut achiziţii importante.


Pe când şi la noi?

Cum lucrurile în Cloud se petrec cvasi-instantaneu, iar în România proiectele în Nor încep să capete amploare din ce în ce mai mare, se poate lansa ipoteza că latenţa cu care se vor manifesta aceste schimbări pe plan local va fi relativ scăzută (comparativ cu alte tehnologii şi soluţii vedetă ale IT-ului, precum BI, CRM etc.).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite