Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dicţionar geospaţial

22 Decembrie 2011



De mulţi ani de zile, de când a fost inaugurată rubrica „Lumea geospaţială“ în revista Market Watch, am utilizat termeni în articolele noastre pe care doar specialiştii îi cunoşteau. Mulţi termeni au fost explicaţi, dar, pentru noii intraţi în universul geospaţial şi pentru non-specialişti, prezentăm câţiva dintre cei mai uzuali termeni geospaţiali şi o serie de exemple relevante din domeniu.


B


Bază de date geospaţiale
Un set sau mai multe de date geospaţiale structurate, administrate şi stocate ca un întreg şi, în general, asociate cu o aplicaţie software care le actualizează şi identifică. O bază de date geospaţiale include date despre locaţiile spaţiale şi formele caracteristicilor geografice înregistrate sub formă de puncte, arii, pixeli, celule tip reţea sau de tip TIN precum şi atributele acestora.


Banca de Date Urbane (BDU) este componenta geospaţială a unui sistem informatic integrat la nivelul întregii instituţii, implementat de Primăria Municipiului Bucureşti în 2003-2004, numit SIIMAPMB. La finalul implementării, BDU a depăşit cu mult, prin arie de acoperire şi complexitate, cerinţele iniţiale. Începând cu înregistrarea proprietăţilor, trecând prin planificarea urbană, emiterea de autorizaţii, coordonarea lucrărilor la reţelele edilitare, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, supervizarea utilităţilor publice, transporturi şi terminând cu inspecţii de teren sau protecţia mediului, toate informaţiile legate de desfăşurarea acestor activităţi au fost integrate prin intermediul BDU. Soluţia geospaţială administrează informaţia geospaţială din 53 de departamente în care funcţionează mai mult de 200 de procese cu 389 de straturi de informaţie şi mai mult de 4.000 de caracteristici distincte. Datele şi funcţiile sistemului au fost integrate cu cele ale unor sisteme de tip ERP, CRM, DM şi altele.

C


Captura datelor

Orice operaţie care are ca rezultat conversia datelor de tip GIS într-o formă care poate fi citită de un computer. Datele geografice pot fi capturate prin descărcare directă într-o formă GIS, cum este cazul operaţiunilor de detectare la distanţă sau a datelor GPS sau pot fi scanate, digitizate ori introduse manual din hărţi pe hârtie sau fotografii.

D


Date geospaţiale

Informaţii care au printre atribute şi o componentă legată de locaţie.

G


Georeferenţiere

Asocierea datelor geografice cu un sistem cunoscut de coordonate, astfel încât acestea să poată fi vizualizate, identificate şi analizate în raport cu alte date geografice. Georeferenţierea poate include deplasarea, rotaţia, deformarea şi, în unele cazuri, distorsionarea, ştergerea sau ortorectificarea datelor.

Geospatial Consortium

Este un grup de comunităţi locale, ale căror eforturi sunt îndreptate în direcţia dezvoltării de soluţii eficiente pentru sisteme geospaţiale şi tehnologiile asociate.
Cel mai mare şi mai activ este Open Geospatial Consortium (OGC), un consorţiu internaţional care include mai mult de 400 de companii, agenţii guvernamentale, organizaţii de cercetare şi universităţi ce participă într-un efort unitar de dezvoltare a unor standarde geospaţiale disponibile publicului larg. În România, instituţii similare au fost fondate la Oradea şi Constanţa.


Consorţiul GIS de la Oradea
În 2002, pentru a administra mai eficient teritoriul oraşului şi împrejurimile, municipalitatea din Oradea a înfiinţat Consorţiul Local de GIS, organizaţie ce a cuprins iniţial primăria, operatorii de apă, gaze, energie termică şi electrică şi câteva filiale locale ale unor agenţii naţionale. Iniţiativa a fost o soluţie activă atât la problema ridicată de administrarea centralizată a unui oraş în plină dezvoltare, cât şi la necesitatea de a integra în managementul localităţii şi zonele limitrofe, puternic neglijate anterior.


Consorţiul GIS de la Constanţa
Pornind de la experienţa dobândită în cadrul proiectului transfrontalier de prevenire a riscurilor la inundaţii în judeţul Constanţa şi zona gestionată de Municipalitatea Dobrich din Bulgaria, unde s-a creat un cadru în care mai multe companii comunică între ele informaţii geospaţiale, a apărut ideea înfiinţării unui Consorţiu GIS în regiune. Principalele activităţi pe care şi le-au propus membrii Consorţiului GIS au inclus şi crearea unui mecanism de integrare a datelor geospaţiale într-un format standardizat în vederea constituirii unui fond de date comun. Instituţiile fondatoare ale acestui consorţiu sunt: Consiliul Judeţean Constanţa, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa, Municipalitatea Dobrich. Zona geografică vizată de Consorţiul GIS este teritoriul Constanţa - Dobrich.


GIS
Din engleză, Geographic Information System – sisteme informatice pentru administrarea informaţiei geospaţiale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite