Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dicţionar geospaţial

22 Decembrie 2011




I


INDS
Infrastructura Naţională de Date Spaţiale – presupune acorduri între instituţii, standarde tehnologice şi resurse umane dedicate colectării şi gestionării informaţiei spaţiale.


Directiva INSPIRE prevede obligativitatea conturării la nivel naţional a unor baze de date care să conţină un număr minimal de straturi de informaţii geospaţiale, date care vor trebui să fie accesibile prin utilizarea unor tehnologii geospaţiale bazate pe standarde internaţionale. Directiva a fost transpusă în legislaţia românească în 2010.


Integrabilitatea soluţiei
Gradul în care o soluţie nou implementată se poate folosi de rezultatele obţinute prin alte soluţii deja implementate, atât în respectivul departament, cât şi în alte departamente cu care colaborează.


Interoperabilitate
Capacitatea sistemelor sau a componentelor de a face schimb de date cu alte componente sau sisteme sau de a funcţiona în mai multe medii. În domeniul geospaţial, interoperabilitatea este necesară pentru ca un utilizator care foloseşte o aplicaţie de la un vendor să poată studia date compilate cu o aplicaţie geospaţială provenită de la un vendor diferit.


Spre exemplu, restructurarea Poliţiei Comunitare prin preluarea a tot mai multor atribuţii de la Poliţia Naţională este una dintre schimbările majore prin care trece administraţia publică locală din România. La nivel practic, acest proces implică un transfer intern de know-how între cele trei instituţii implicate: Poliţii Comunitare, Poliţia Naţională şi Primării. Existenţa unor sisteme informatice interoperabile între cele trei instituţii, care să permită transferul permanent al datelor, implică existenţa unor standarde privind interconectarea, precum şi modele comune pentru structurarea datelor.


L


Licenţă geospaţială
Dreptul de utilizare a unei aplicaţii geospaţiale acordat de compania dezvoltatoare. Unele licenţe pot fi temporare (de exemplu licenţele Intergraph de evaluare, acordate gratuit pentru utilizare timp de 30 de zile) sau definitive (acordate contra cost pe viaţă).


O


Ortofotoplan
O fotografie aeriană, din care au fost înlăturate distorsiunile generate de înclinarea camerei şi relieful de la sol. Un ortofotoplan are aceeaşi scală în orice punct şi poate fi utilizat ca o hartă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite