Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Diversitatea aduce beneficii organizaţiilor deschise să o cultive

22 Decembrie 2011




Ca atare, am regândit maniera de concepere a anunţurilor de recrutare, mediile de comunicare folosite şi, mai mult, văzând şi auzind constant concepţia generală cum că „IT-ul nu este pentru fete” am început câteva acţiuni de prezentare a mediului de lucru şi rolurilor noastre către audienţe feminine.


Primul proiect pe care l-am introdus în acest scop a fost Open Days: un eveniment de cunoaştere a culturii Microsoft şi, respectiv, de prezentare a rolurilor noastre, inclusiv a celor tehnice, cu posibilitatea de a intra direct în legătură cu angajaţii noştri, ocupanţii acelor roluri. De asemenea, am folosit acest eveniment pentru a organiza anumite grupuri de discuţii şi a afla care sunt percepţiile cele mai întâlnite cu privire la IT şi la accesibilitatea IT-ului pentru femei. În baza acestora, am flexibilizat sistemul nostru intern de beneficii şi am introdus anumite programe interne sau elemente ale mediului de lucru „friendly” pentru femei.


Un alt program este Digigirlz, foarte cunoscut în Statele Unite ale Americii şi în Europa de Vest, pe care l-am introdus şi în România, pentru prima oară în Europa de Est. Este vorba de încurajarea tinerelor aflate încă pe băncile şcolii şi liceelor de a îmbrăţişa tehnologia şi, în acelaşi timp, de a le stârni interesul pentru o carieră în mediul IT&C. Până acum am coordonat două astfel de evenimente – unul în Timişoara şi unul în Bucureşti.


Nu în ultimul rând, aş aminti Conferinţa de leadership, Leadership@feminin, pe care am organizat-o în luna mai a acestui an şi pentru care am fost responsabilă, eveniment care a adresat problematica diversităţii de gen în rândul echipelor de management, unde prezenţa feminină este şi mai scăzută. Evenimentul – primul de acest gen organizat în România de o companie în parteneriat cu ASEBUSS – a avut un ecou deosebit şi datorită invitaţilor deosebiţi, dintre care aş aminti: ASR Principesa Margareta a României, Excelenta Sa Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, Camelia Şucu, Violeta Ciurel, Director General Axa Asigurări, Ronald Binkofski, director general Microsoft România etc.


Mai multe detalii despre aceste programe pot fi găsite pe www.microsoft.ro/diversity/wlc.


Notă: toate aceste programe au fost iniţiate şi coordonate de mine direct, eu fiind şi EMEA CSS Diversity Champ în Microsoft. Mai sunt şi altele, interne, însă deocamdată mă rezum la acestea cu impact pe piaţa externă.


Un program care sprijină iniţiativa diversităţii în ecosistemul companiilor IT&C din România este cel coordonat de colega mea, Loredana Panait, Women in IT, program care îşi propune formarea şi creşterea unei comunităţi sustenabile la nivelul industriei noastre în România.


Diversitatea culturală

Lucrând la Microsoft şi, mai ales, lucrând într-o organizaţie care deserveşte clienţi din Europa de Vest, prin experienţa de muncă şi colaborarea pe care o au, angajaţii noştri sunt într-o călătorie prin lume, în fiecare zi. În biroul din Bucureşti avem colegi din Germania, Franţa, Suedia, Maroc, Moldova, Polonia, Olanda etc., aşa încât diversitatea culturală e la ea acasă. Pentru a deservi cât mai bine clienţii noştri le oferim servicii în limba proprie; întrucât pe lângă vocabular contează aspectele diferenţelor culturale ale limbajului şi relaţionării, am introdus noi posturi de muncă, prin ceea ce noi numim Language & Cultural Coach – persoane native sau cu experienţă de viaţă în cultura clienţilor noştri. Introducerea acestor roluri a fost benefică nu doar din perspectiva experienţei de învăţare culturală a angajaţilor, ci a afacerii în sine, contribuind semnificativ la creşterea satisfacţiei clienţilor noştri.


Indiferent însă de background-ul nostru cultural, de vârstă, de sex, de limba pe care o vorbim, numitorul comun pe care îl avem în Microsoft este pasiunea pe care o punem în fiecare zi în ceea ce facem şi, ca recompensă, satisfacţia deosebită pe care o avem ca profesionişti şi ca oameni.


Adina Bigas, Manager de Resurse Umane, s-a ocupat din 2007 pentru prima oară în cadrul Microsoft România de iniţiativele care se înscriu pe agenda diversităţii şi incluziunii (D&I), o agendă extrem de interesantă şi, în acelaşi timp, provocatoare.
Rezultatele obţinute în organizaţia din România au propulsat-o pe Adina într-o funcţie regională, devenind în 2009 EMEA CSS Diversity Champ în cadrul Microsoft. Implicarea sa în această zonă are ca punct de pornire atât necesităţile de business privitoare la beneficiile pe care diversitatea le poate aduce organizaţiei, cât şi punctul de vedere personal legat de diversitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
mobbi
www.mobbingsoft.wordpress.com
18 Martie 2012, 04:55:33