Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul oferă femeilor oportunităţi de carieră variate

22 Decembrie 2011
Rodica Păvăloaia


În România mai există mituri legate de carierele pe care le pot alege tinerele care absolvă o facultate cu profil tehnic. Prin puterea unor exemple din piaţa IT&C românească, vrem să arătăm că o absolventă de Automatică sau de Informatică poate la un moment dat conduce un business şi nu doar scrie cod sau implementa soluţii. Pe scurt, poate avea o carieră de succes într-un domeniu preponderent masculin: IT-ul.

Pentru femeile de succes care au dialogat cu noi în acest număr, domeniul IT a reprezentat o alegere firească.


Rodica Păvăloaia a terminat Facultatea de Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi şi în prezent este UCS Commercial Director la Universal Card Systems şi CEO la Ingenio Software, divizia software externalizată a UCS.


„În ’95, imediat după ce m-am angajat, am făcut de toate. Nu cred că am excelat niciodată în programare, astfel că nu m-am simţit «îndrăgostită» de limbajele prea «tehnice», cum este «C-ul», şi m-am orientat mai mult către „manevrarea» bazelor de date. Lucram


într-o companie care vindea pagere şi oferea servicii de informare clienţilor folosind aceste minidispozitive. Prima mea «realizare» a fost consolidarea bazei de date de clienţi şi a serviciilor asociate oferite acestora, bază de date care mi-a permis să fac un program de facturare. Apoi a început o altă joacă de-a programarea într-o altă companie dezvoltând aplicaţii informatice pentru nişte dispozitive numite smartphone şi pentru smartcarduri. A fost o perioadă de acumulare, ce mi-a permis să învăţ să ascult clientul, să înţeleg ce vrea pentru a-i oferi ceea ce trebuie. Am învăţat să negociez şi am învăţat să conving”, spune Rodica Păvăloaia.


De-a lungul timpului, a observat că, nu de puţine ori, consultanţii se împart în două categorii: cei care fac exact ceea ce spune clientul şi cei care impun ceea ce consideră ei. „Mie mi se pare că, de cele mai multe ori, rolul consultantului trebuie să fie undeva la mijloc, să asculte pentru a reuşi să sugereze exact ce are nevoie clientul. În această perioadă am baleat o varietate de industrii, de la aplicaţii pentru învăţământ şi servicii medicale, până la aplicaţii pentru zona financiară. A fost perioada în care am conştientizat că facultatea nu mă învăţase să programez, nu acesta fusese rolul ei, ci mă învăţase să gândesc, să culeg informaţiile ce-mi sunt necesare pentru a le transpune apoi în «story-ul» aplicaţiilor software, poveste pe care, mai apoi, colegii mei, artiştii programatori, o făceau să devină realitate. Iar apoi au apărut câteva idei ale unor tineri visători, aşa cum eram toţi atunci, şi am pus bazele primei aplicaţii de SMS banking de pe piaţa românească şi a primului modul din suita software, ce avea să devină principala platformă de creditare implementată la marile bănci de retail locale. Şi astfel rolul meu a devenit să coordonez”, povesteşte Rodica Păvăloaia.


Andreea Mărăşescu se află la cârma Genesys Systems din 2010, după un parcurs care a inclus mai multe companii IT din piaţă.


„Am început ca programator, cu o pasiune specială pentru baze de date. Am lucrat timp de 8 ani ca programator la o firmă micuţă, Omnis Group, dar în care am avut şansa de a lucra cu oameni speciali, pe nişte proiecte fantastice, atât pentru clienţi din România, cât şi din afara ţării. În acea perioadă am înţeles ce înseamnă un proiect ADEVĂRAT, ce înseamnă responsabilitatea unei aplicaţii de anvergură, dar şi ce satisfacţie extraordinară ai atunci când oamenii pe care nu îi cunoşti – utilizatorii «lucrului» pe care l-ai creat – îl folosesc cu naturaleţe, cu lejeritate şi normalitate. Tot la Omnis Group am trecut încet-încet dinspre programare spre Analiză de Business şi Project Management – datorită dorinţei de a comunica şi interacţiona direct cu utilizatorii aplicaţiilor pe care le cream -, apoi am devenit Administrator de Aplicaţii la Genesys Systems – responsabilă cu implementarea unei noi soluţii informatice ERP + CRM la nivelul companiei. După aproape 4 ani la Genesys – în care am evoluat de la Administrator de Aplicaţii şi Project Manager la coordonarea Departamentului de Soluţii Software – am făcut trecerea către mediul multinaţional. Provocarea Microsoft România a fost una de excepţie, de la poziţia de Specialist Presales ajungând în şase luni să coordonez întreaga echipă de Presales. Cei trei ani de Microsoft consider că mi-au deschis orizonturile pe plan profesional, mi-au oferit posibilitatea de a înţelege business-ul la nivel «mare» şi de a învăţa cum pot fi aplicate principiile unei companii atât de mari la nivelul unei firme mai mici, dar poate mai flexibilă şi mai adaptabilă. Aşadar am revenit la Genesys Systems, mai întâi în calitate de Business Unit Manager Aplicaţii Software şi apoi Director Executiv la nivelul întregii companii.”Andreea Mărăşescu


Cariere în IT: avem de unde alege?

Andreea Mărăşescu spune că în domeniul IT oportunităţile sunt extrem de variate: „Nici una nu trebuie exclusă doar pentru că discutăm despre o persoană de sex feminin; de la programator, tester, analist de business, consultant de implementare, consultant presales, până la team leader, manager IT, manager de aplicaţii sau executiv în sfera IT&C. Ce mi se pare important este ca fiecare dintre noi să alegem acea combinaţie de business şi tehnic care ni se pare cea mai potrivită profilului şi aspiraţiilor pe care le avem.”Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite