Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul oferă femeilor oportunităţi de carieră variate

22 Decembrie 2011




Pentru reprezentanta Universal Card Systems, IT-ul înseamnă creaţie: „nu vorbesc de web-design, ci de tot ceea ce e legat de IT. Gândiţi-vă că pentru a crea arhitectura unui sistem nu e nevoie doar de cunoştinte tehnice, ci şi de talent şi pricepere pentru a pune în practică soluţiile care să ofere clientului confort, încredere şi maleabilitate. Oricum, eu am să vă dau un exemplu care, sper eu, că va distruge mitul cum că fetele nu au ce căuta în această zonă – cel mai bun administrator de sistem pe care l-am întâlnit până acum e o fată. Şi nu e doar părerea mea. E şi părerea colegilor mei. IT-ul a devenit principalul cadru de suport al business-ului, astfel că IT-ul nu e doar programare. IT-ul reprezintă şi alte activităţi, cum ar fi consultanţa de implementare a proceselor de Business, project management sau testare. Sunt business-uri mari, care oferă numai aceste tipuri de servicii. Şi e absurd să crezi că poţi gestiona un proiect software dacă nu cunoşti cum trebuie implementat un proces într-o aplicaţie software. Iar fetele sunt mai minuţioase, mai curioase şi mai ordonate.”


Indiferent de facultatea tehnică absolvită, domeniul IT&C oferă posibilităţi de carieră extrem de diverse şi motivante, rămâne doar ca tinerele să aibă curajul şi încrederea să întindă ambele mâini şi să le prindă.


„Un sfat pe care îl dau tinerilor, în general, este să caute să-şi identifice dorinţele, să încerce permanent să se autodepăşească şi să nu uite niciodată că cel mai important lucru este implicarea.”
Rodica Păvăloaia

„De ce o carieră în domeniul IT? Pentru că terminasem Facultatea de Calculatoare, iar în ’95 IT-ul era foarte trendy, cum de altfel cred că este şi acum; pentru că mă simţeam construită să am o minte organizată, iar anii de facultate m-au ajutat să învăţ, să ascult şi să mă organizez, iar
IT-ul îmi oferea exact ceea ce căutam. Talentul nu alege dacă eşti fată sau băiat. Dacă te naşti cu un talent, important e doar ca să ţi-l descopere cineva. Dacă o fată are talent să dezvolte cod o va face, şi nu se va plânge că face asta la nesfârşit. Dacă are talent în reţelistică, la fel. Talentul nu alege. Important este să trecem peste prejudecăţi.”
Rodica Păvăloaia


„Sfatul meu pentru tinerele absolvente: să nu se gândească nici o clipă că nu au ce căuta într-o lume care aparţine în mod tradiţional bărbaţilor! Şi să experimenteze cât mai mult înainte de a lua decizia referitoare la drumul de urmat sau la proporţia între business şi tehnic, care le poate aduce cele mai multe satisfacţii pe termen lung.”
Andreea Mărăşescu

„În perioada liceului, am fost sfătuită de părinţi, ambii ingineri, să îmbrăţişez o carieră tehnică; în opinia dânşilor era una sigură şi de viitor la momentul anilor ’90. Din toate sferele tehnicului, singura care am considerat că mi se potrivea – din perspectiva creativităţii şi a rezultatului final al muncii – era cea legată de calculatoare, de programare ca să fiu mai exactă. Am căutat să îmbin ideea de tehnic (care, deşi inoculată de părinţi, am simţit că mi se potriveşte de la bun început) cu cea de economic/business şi aşa am ajuns să aleg Facultatea de Informatică Economică din cadrul ASE. A fost, de departe, cea mai bună alegere şi mi-a oferit mix-ul de care aveam nevoie: tehnica aplicată în realitate, în business, satisfacţia de a face IT nu de dragul «butoanelor», ci de dragul oamenilor.”
Andreea Mărăşescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite