Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

P.A.T.Z. sau Bucurestiul ca un parc

24 Noiembrie 2005



O solutie geospatiala - instrument de lucru pentru dezvoltarea zonei metropolitane


De cate ori nu ne-am intrebat mergand pe unele din strazile capitalei, de ce oare nu putem avea si noi un oras mai frumos, mai curat, mai civilizat, mai plin de verdeata si lista «mai»-urilor poate continua multa vreme, in functie de nivelul de exigenta al plimbaretului care isi pune aceasta intrebare. Din fericire, nu ar fi singurul pe care il preocupa aceasta problema. Conform atributiilor sale prevazute de lege, Primaria Municipiului Bucuresti este institutia responsabila de reorganizarea orasului, iar echipa de la Centrul de Planificare Urbana a inceput sa contureze cu 15 ani in urma un plan de reorganizare si dezvoltare durabila a orasului si a zonelor limitrofe.


Conceptul PATZ sau Proiectul de Administrare Teritoriala si Zonala, respectiv de conturare a Zonei Metropolitane a demarat in perioada 1990-1993 si continua si in prezent. Pana in 2000, s-au realizat diferite studii de natura sa dezvaluie relatia dintre capitala si zonele sale de sustinere precum si un tablou complet al caracteristicilor geografice, economice si demografice pe care sa se intemeieze planul de dezvoltare.


Au urmat studii sectoriale: demografie, mediu, administrativ, transporturi, telecomunicatii si in general, tot ceea ce presupune un plan de amenajare al teritoriului. Acestea au completat prima etapa a proiectului, incheiata in 2004 si finalizata cu elaborarea modelului de dezvoltare integrata a teritoriului metropolitan, in conformitate cu interesele orasului-capitala Bucuresti, aria de studiu cuprinzand teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti si teritoriul zonei metropolitane – identificat si delimitat prin studiu.


In cea de-a doua etapa si cea in care se afla acum proiectul, are loc consultarea tuturor actorilor urbani, rafinarea si verificarea acuratetei datelor etapei I, furnizate de institutiile specializate ale statului (de nivel central si local), obtinerea consensului tuturor entitatilor administrative cu privire la stabilirea prioritatilor, programelor si proiectelor de dezvoltare.


Scopul proiectului
Stabilirea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane a municipiului Bucuresti


Realizarea unui parteneriat urban – periurban pentru accesarea fondurilor de finantare prin programe internationale de dezvoltare (PHARE, SAPARD, ISPA etc.), conditie de aderare la Uniunea Europeana (UE);


Consultarea administratiei locale, judetene, regionale, nationale, internationale (european) in interesul local / judetean / national / european in contextul dezvoltarii durabile - parteneriat intre specialistii echipei de proiect si reprezentantii administratiilor locale, judetene, nationale, organismelor europene;


Printre propunerile concrete ale proiectului se gasesc:


  • Crearea centurii verde – galbena in jurul capitalei pe teritoriul a 3 orase si 79 de comune
  • Delimitarea zonei centurii verzi-galbene s-a facut tinandu-se seama de limitele naturale ale teritoriului ca si de limitele administrative. Sunt astfel, asa cum am precizat, unitati administrativ-teritoriale care intra in intregime sau numai partial in aceasta zona. In acest fel se va putea crea un spatiu de echilibru cu rol benefic pentru locuitorii capitalei care sufera in prezent de conditii foarte proaste de mediu si totodata se vor crea conditii de concentrare a dezvoltarii in intravilanul Bucurestiului unde este necesara o dezvoltare importanta a echiparii si a calitatii locuirii.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite
    kosty kostas
    salut maria ce mai faci ? sunt costel . putem comunica mai repede prin email. poti sa-mi teimiti la aceasta adreas adresa ta pa vara aceasta vom veni prin bucuresti.
    26 Mai 2006, 11:21:18