Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Instrumente software de managementul proiectelor - Solutii variate cu moduri diverse de abordare

24 Noiembrie 2005



Instrumentele de managementul proiectelor sunt necesare in organizarea activitatii pe proiecte, tendinta fiind de orientare pe domenii verticale. Deja sunt recunoscute anumite aplicatii pentru utilitatea lor in industrie, in zona constructiilor sau in diferite zone organizate pe proiecte, ceea ce confera o anumita maturitate pe aceasta piata. Desi putine aplicatii sunt suficient de cunoscute, recent o persoana avizata care lucreaza de mai multi ani in domeniul managementului de proiecte imi spunea ca sunt sute de solutii de management de proiect. In acest context, voi putea vorbi doar de cele mai cunoscute de pe piata romaneasca, selectand dintre aplicatiile prezentate la PM Forum organizat recent de CODECS.


Solutia Enterprise Project Management de la Microsoft este construita pe platforma Microsoft Project Server 2003 si utilizeaza procese de management de proiect bine stabilite. Datorita experientei acumulate, EPM detine „best practices” in domeniu extrem de utile in livrarea in timp util si in buget a proiectelor. Cei care au utilizat astfel de software sunt de parere ca ajuta foarte mult in alocarea exacta a resurselor pentru un intreg portofoliu de proiecte, fiind un plus fata de alte instrumente de pe piata. „In momentul in care se aplica un management al portofoliului si proiectele sunt aliniate strategic, fiecare proiect in sine va avea un alt impact asupra organizatiei, unele dintre ele fiind oprite pentru ca nu merg in aceeasi directie, iar cele ramase sunt mult mai aproape de reusita”, a explicat importanta managementului de perspectiva a unui portofoliu de proiecte Hilde Corbu, trainer pe EPM. Ca avantaj, solutia permite o usurinta in utilizare specifica solutiilor Microsoft si faptului ca suntem deja obisnuiti cu acest gen de aplicatie, deci si un timp redus de training.


Primavera este una dintre cele mai utilizate solutii la nivelul industriei sau al companiilor mari care au proiecte complexe, cum ar fi Transelectrica sau Rompetrol, datorita nivelului de integrare cu alte aplicatii. Primavera Enterprise for Construction P3e/C este la ora actuala cotat ca unul din cele mai puternice sisteme de management de proiect fiind un sistem multi-user, multi-program si multi-proiect. Proiectata sa lucreze pe baze de date de tip Oracle si MS SQL, aplicatia permite planificarea si controlul tuturor proiectelor pe care le deruleaza o companie, atat din punct de vedere al timpului, cat si din punct de vedere al resurselor/costurilor. Mai nou, Primavera are un modul de culegere a datelor de tip SFA cu ajutorul terminalelor mobile de tip PDA sau smartphones.


Ca instrument de managementul proiectelor utilizat indeosebi in constructii, Drees& Sommer foloseste solutia PKM. Ca specific al domeniului de aplicabilitate, solutia permite gestionarea mai multor subproiecte care se desfasoara pe tot teritoriul Romaniei, cu accesare prin Internet. Aceasta aplicatie are avantajul configurarii libere a unei arhive de proiecte pentru fiecare domeniu de aplicabilitate in parte. Cu ajutorul acestei arhive se pot folosi experientele acumulate in alte proiecte pe aceleasi domenii sau altele apropiate.


Cu aplicatia SPIDER, CPM Consulting implementeaza in Romania metodologia SDPM (Success Driven Project Management) pentru masurarea succesului proiectelor ca timp si satisfactie a clientului. Pornind de la premisa ca „toate proiectele sunt supuse riscului“, premisa expusa in prezentarea sa de catre Augustin Purnus, director general CPM Consulting, aplicatia trebuie sa estimeze riscurile pentru a obtine o probabilitate de succes.


Instrumentul Doors este implementat in Romania prin Romsym Data, ca instrument de management al cerintelor de calitate. Avantajul acestui software este dat de timpul redus de implementare datorat machetei predefinite de introducere a cerintelor si utilitatilor. Doors detine o baza de date interna a proiectului si o baza de date comuna cu acces la date ale altor proiecte utilizate ca model si schimb de informatii.


SPID (Strategic Performance through Intangibles Development) este o solutie dezvoltata in Romania de grupul Integrator, solutie pentru managementul strategic pe platforma multivaloare. Solutia are in vedere un management eficient al valorilor si al competentelor din companie, fiind orientata pe o nisa de viitor: avantajul competitional dat de valorile intangibile, precum competentele.


Tendinte in evaluarea proiectelor: 50% pentru satisfactia clientului
Evaluarea proiectelor nu mai are in vedere doar incadrarea in cei trei parametri: timp, buget, calitate. Incadrarea in cele trei valori si-a redus din importanta intrucat acum primeaza satisfactia clientului. Unii specialisti vorbesc de o evaluare initiala bazata pe cei trei parametri in procent de 50%, apoi satisfactia clientului este punctata cu inca 50%.


Riscurile in proiecte trebuie cat mai bine evaluate pentru a avea pregatite scenarii alternative de reducere ulterioara a timpului sau resurselor consumate. Uneori insa, evaluarea riscurilor este consumatoare de resurse, costurile de evaluare depasind costurile riscurilor care pot sa apara. Cum pot managerii de proiect sa prevada acest risc? Doar experienta si capacitate de utilizare din plin a instrumentelor software ii poate ajuta pe coordonatorii de proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Florin Petrescu
Sunt necesare de asemenea instrumente ȋn colaborare, care permit utilizatorilor, care nu sunt manageri de proiect, să utilizeze aplicația fără probleme. GroupCamp Project (http://www.groupcamp.ro/management-de-proiecte) este un instrument interesant ȋn acest sens.
06 Octombrie 2012, 05:10:50